Update rond het coronavirus

Solidariteit is nu harder nodig dan ooit, wereldwijd. Mensen en gemeenschappen van over de hele wereld met lage inkomens hebben onze steun nu extra nodig.

Oikocredits reactie op het coronavirus

Corona-solidariteitsfonds

Om kleine bedrijven en ondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika te steunen, heeft Oikocredit International Support Foundation (waarmee Oikocredit capaciteitsopbouw financiert) eerder dit jaar een speciaal corona-solidariteitsfonds ingericht. Dankzij donaties van beleggers en leden van Oikocredit Nederland is er maar liefst € 25.000 opgehaald voor het corona-noodfonds. In totaal is er door het hele Oikocredit-netwerk zelfs €69.698 opgehaald.

We hebben 38 partners kunnen helpen met de aanschaf van onder meer mondkapjes en desinfecteermiddelen voor kleinschalige ondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ondernemers zoals Loice uit Kenia zijn hier enorm mee geholpen. In een video vertelt Loice hoe de donaties haar geholpen hebben tijdens de coronacrisis. Lees wat er nog meer is gedaan met de donaties

HOE NU VERDER? 

De pandemie is nog niet over. Het blijft daarom mogelijk om te doneren. Oikocredit is nu een ‘Innovation in Response to COVID’-programma aan het ontwikkelen. Op die manier wil Oikocredit haar partners nog meer bijstaan in deze bijzondere tijden, waarin solidariteit belangrijk is én blijft.  

Doneren

Het laatste nieuws over Oikocredit en de coronapandemie

We blijven ons inzetten voor de allerkwetsbaarste mensen

Het effect van de corona-pandemie zal voor mensen die in armoede leven extra groot zijn. Zij hebben vaak geen spaargeld of toegang tot betaalbare gezondheidszorg. Door de maatregelen worden arme mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika extra hard getroffen. Kleinschalige boeren zijn niet langer in staat hun producten naar de fabriek te brengen. Voor micro-ondernemers betekent het sluiten van de markten onmiddellijk het einde van hun dagelijkse inkomsten. Een dag niet werken betekent geen geld voor eten. 

Lees ons opiniestuk in het Parool

Vragen over de situatie rond de corona-pandemie

 • Wat is de impact van het coronavirus op het werk van Oikocredit?

  Oikocredit zet haar werk uiteraard voort. We focussen op de belangrijkste processen. Waar mogelijk werken onze medewerkers vanuit huis, in overeenstemming met de overheidsmaatregelen. We monitoren continu de ontwikkelingen, en we hebben noodplannen om situaties met grote operationele impact het hoofd te bieden.

  Interne specialisten en De Raad van Bestuur van Oikocredit houden toezicht op de status van onze investeringen in en leningen aan onze partners in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, onze termijnbeleggingsportefeuille en andere liquide middelen en de algemene ontwikkelingen met betrekking tot de pandemie, inclusief de impact ervan op het welzijn en de effectiviteit van onze medewerkers die over de hele wereld werken.

  Oikocredit-medewerkers wereldwijd werken nauw samen met onze partnerorganisaties om de situatie van elke individuele partner te beoordelen en hen waar mogelijk te ondersteunen, bijvoorbeeld met bedrijfscontinuïteit en liquiditeitsplanning.

  Oikocredit is ook in gesprek met andere impactinvesteerders om met elkaar uit te wisselen en te coördineren over hoe we gezamenlijk kunnen omgaan met deze uitdagende situatie.

  Met deze maatregelen blijven we onze missie vervullen om onze partners en hun klanten te ondersteunen, in een tijd waarin hun behoefte aan steun nog groter is.

  Tegelijkertijd beoordelen we de mogelijke impact op de waarde van onze financieringsportefeuille om het geld van onze leden en investeerders te beschermen.

  Vanwege de aard van onze portefeuille (leningen en investeringen in aandelen) en het aantal partners waarmee we samenwerken (meer dan 600 partners in meer dan 60 landen), zal de beoordeling van de financiële gevolgen tijd vergen. De snel veranderende aard van de coronaviruscrisis betekent dat deze beoordeling regelmatig moet worden bijgewerkt naarmate de situatie zich ontwikkelt.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoe worden de partners en hun klanten van Oikocredit getroffen door het coronavirus?

  Onze medewerkers die nauw samenwerken met onze partners volgen de lokale situaties in de landen en regio's waar we werken.

  We hebben contact opgenomen met al onze 600+ partners en hebben met hen op afstand vergaderingen om een goed beeld te krijgen hoe ze worden beïnvloed door het coronavirus. Op basis hiervan zullen we beoordelen welke ondersteuning ze nodig hebben, welke ondersteuning Oikocredit kan bieden en besluiten we met de partner over een passende en duurzame aanpak.

  Voor partners die bijvoorbeeld geen bedrijfscontinuïteitsplannen hebben, kunnen we een presentaties geven en hen modellen bieden die kunnen worden gebruikt om risico's te beoordelen en plannen te maken om deze te verminderen.

  We volgen de situatie op de voet. Het is te vroeg om te zeggen wat de volledige financiële gevolgen van het coronavirus zullen zijn voor de markten waarin we werken en hoe dit onze partners en hun financiële duurzaamheid zal beïnvloeden. Dit is niet uniek voor Oikocredit, maar een uitdaging waar de wereld in het algemeen voor staat.

  Het is echter waarschijnlijk dat gemeenschappen met lage inkomens waarmee onze partners samenwerken, sterk zullen worden getroffen door de pandemie en de bijbehorende gevolgen. Daarom zijn wij van mening dat onze partners en de mensen die zij bedienen extra ondersteuning nodig hebben en dat de ondersteuning die Oikocredit kan bieden, voor hen nu nog waardevoller kan zijn.

  Oikocredit wil er zijn om onze partners de duurzame ondersteuning te bieden die ze nodig hebben om hun werk voort te zetten en om mensen met een laag inkomen te blijven ondersteunen. Om dit te doen, vertrouwt Oikocredit op de steun van zijn leden en investeerders. We blijven daarom dankbaar voor de toegewijde steun en standvastigheid van onze leden en investeerders, vooral in deze onzekere tijden.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoe verwacht u dat het coronavirus Oikocredit op de lange termijn zal beïnvloeden?

  Op dit moment is het nog te vroeg om te zeggen hoe de volledige impact van het coronavirus op onze bedrijfsactiviteiten eruit zal zien. We denken echter dat we onze groeidoelstellingen, zoals uiteengezet in onze strategie voor 2018-2022, niet kunnen halen.

  We zagen in 2019 al een wat tragere groei (zie voor details het Annual Report 2019) en aangezien we ons nu concentreren op het ondersteunen van onze bestaande partners, verwachten we dat de groeidoelstellingen voor 2020 niet zullen worden gehaald.

  Dit komt doordat onze medewerkers zich richten op het ondersteunen van onze meer dan 600 huidige partners, waardoor ze minder tijd en gelegenheid hebben om zich te wijden aan het verstrekken van leningen aan of investeringen in nieuwe partners. Elke nieuwe partner moet ook worden beoordeeld door middel van een uitgebreide due diligence-beoordeling, waarbij altijd een bezoek ter plaatse is betrokken. Bezoeken ter plaatse zijn momenteel echter over het algemeen niet mogelijk vanwege reisbeperkingen en de maatregelen om afstand van elkaar te houden.

  Onze financiële resultaten op middellange termijn zullen waarschijnlijk worden beïnvloed door de lagere portefeuillegroei en de toegenomen risico's. Het is echter nog niet mogelijk om de volledige impact te beoordelen en elke beoordeling moet opnieuw worden bekeken op basis van de omvang en de duur van de corona-crisis in de landen en regio's waar we werken.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • In het jaarverslag 2019 van Oikocredit staat dat de Raad van Bestuur een dividend van 1% over 2019 voorstelt. Waarom is dat nu veranderd?

  In maart publiceerde Oikocredit International haar jaarresultaten over 2019 en kondigde hierbij een dividendvoorstel van 1% aan. De ontwikkeling van de coronacrisis heeft de wereldwijde context waarin Oikocredit opereert drastisch veranderd. We weten nog niet wat de definitieve invloed hiervan zal zijn voor Oikocredit en haar partners. De beslissing om het dividendvoorstel nu te herzien naar 0% is genomen door de directie van Oikocredit International en goedgekeurd door de Raad van Commissarissen. Tijdens de jaarlijkse algemene vergadering op 11 juni hebben de leden van coöperatie Oikocredit het dividend van 0% vastgesteld. In het belang van de coöperatie en haar leden is dit besluit genomen om de volgende redenen:

  • Het niet uitkeren van dividend zorgt ervoor dat € 11 miljoen kan worden gebruikt om de balans te verstevigen. Dit helpt Oikocredit International beter weerbaar te zijn tegen ongunstige economische ontwikkelingen, mochten deze zich voordoen.
  • Oikocredit International waarborgt hiermee de continuïteit van de coöperatie en beschermt het kapitaal van haar leden.
  • Oikocredit kan hierdoor flexibel reageren op de behoeften van haar partners, die op hun beurt mensen met een laag inkomen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika ondersteunen die het hardst door deze crisis worden getroffen.
  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Heeft Oikocredit in deze periode extra capaciteitsopbouw programma’s voor haar partners?

  Als onderdeel van onze proactieve reactie op de coronaviruscrisis biedt Oikocredit ondersteuning aan capaciteitsopbouw aan haar partners. Tot nu toe omvatten de initiatieven een webinar-serie over crisisbeheersing tijdens de pandemie; digitale onderlinge uitwisselingen om partners in staat te stellen hun ervaringen inzake crises met elkaar te delen; en de oprichting van een coronavirus-solidariteitsfonds om microfinancieringspartners te helpen hun klanten extra te ondersteunen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Jullie lopen nu inkomsten mis. Hoe kan ik een (extra) bijdrage leveren zodat we meer mensen kunnen interesseren voor het mooie werk van Oikocredit?

  Naast beleggen is het ook mogelijk om lid te worden van onze vereniging, welke is opgericht om het werk van Oikocredit breed bekend te maken en om geld aan te trekken voor Oikocredits sociale investeringen. We werken continu aan het promoten van Oikocredit en het bereiken van mensen die hun geld willen laten werken voor impact. Kijk voor meer informatie op de pagina over ons member programma.

  Daarnaast is het ook mogelijk om (eenmalig) te schenken aan Oikocredit ontwikkelingsvereniging Nederland. Zo kunnen we blijven werken aan het promoten van Oikocredit en het bereiken van mensen die hun geld willen laten werken voor impact. Want met een grotere groep beleggers kunnen we meer mensen met de mogelijkheid bieden hun leven te verbeteren. Dit noemen we een 'algemene schenking'. U kunt Oikocredit Nederland ook opnemen in uw testament. Kijk voor meer informatie over schenken en nalaten op de pagina over schenken en nalaten.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Steun mensen zoals Juana uit El Salvador

 • Steun mensen zoals Efrance uit Oeganda

 • Steun mensen zoals Maria uit Ecuador

 • Steun mensen zoals Caleb uit Oeganda

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4