Onze organisatie

In meer dan 45 jaar is Oikocredit uitgegroeid tot een van de grootste impact investeerders ter wereld.

Organisatie

WERELDWIJDE ORGANISATIE

Oikocredit International is een coöperatie met honderden leden over de hele wereld. Het is een van de grootste sociaal investeerders in microkrediet, landbouw en duurzame energie ter wereld. Met een netwerk van meer dan 500 partners hebben we zo impact op de levens van 32 miljoen mensen in landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. 

Oikocredit Nederland
Oikocredit Nederland is een van die landelijke verenigingen die het werk van Oikocredit in Nederland onder de aandacht brengt. Dankzij onze meer dan 5.000 leden kunnen wij ons werk doen. Oikocredit Nederland heeft een ANBI-status. Vanaf €20 per jaar kunt u lid worden van de vereniging Oikocredit Nederland en deel uitmaken van onze community van impactmakers. Lid worden? Klik hier. 

Oikocredit Nederland Fonds
Mensen kunnen in Oikocredit International beleggen via het Oikocredit Nederland Fonds. Dit Fonds wordt beheerd door een aparte entiteit, de Stichting Beheer Oikocredit Nederland Fonds. Het Oikocredit Nederland Fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Missie

Wij dagen iedereen uit om verantwoord te investeren. Dat doen we door organisaties te ondersteunen om de levenskwaliteit van mensen met lage inkomens op een effectieve manier te verbeteren.

Visie

We streven naar een wereldwijde, rechtvaardige samenleving waarin welvaart eerlijk wordt gedeeld en alle mensen de kans krijgen om een waardig ​​leven te creëren.

De Raad van Toezicht houdt toezicht op het werk van de vereniging Oikocredit Nederland. Deze bestaat uit de volgende leden:

  • Ruard Ganzevoort, voorzitter
  • Gerard Vesseur
  • Yang Soo Kloosterhof

De leden van de Raad van Toezicht werken op vrijwillige basis en zijn onbezoldigd. De medewerkers van Oikocredit Nederland krijgen een beloning in lijn met de arbeidsvoorwaarden van PKN. We bieden geen bonusregeling.

Ruard Ganzevoort

Voorzitter Raad van Toezicht Oikocredit Nederland

“Ik vind het een eer deze rol te mogen vervullen. Deze sluit aan bij mijn brede interesse en het belang en de impact van het werk van... Lees meer

“Ik vind het een eer deze rol te mogen vervullen. Deze sluit aan bij mijn brede interesse en het belang en de impact van het werk van Oikocredit. Van kinds af aan heb ik veel in het buitenland gewoond en gewerkt, waaronder in Nieuw-Guinea en Suriname, waardoor ik weet hoe belangrijk het is dat mensen over de hele wereld de kans krijgen zich te ontwikkelen.”

Ruard Ganzevoort is decaan en hoogleraar aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam alwaar hij ook de rol vervult van Chief Diversity Officer en Academic Director Republic Indonesia-VU Strategic Alliance. Tevens was hij van 2011 tot 2023 lid van de Eerste Kamer.

Jacobine Geel

Ambassadeur Oikocredit Nederland

"Ik heb mij altijd thuis gevoeld bij die vorm van ontwikkelingssamenwerking die gericht is op het bevorderen van zelfstandigheid, en uitgaat... Lees meer

"Ik heb mij altijd thuis gevoeld bij die vorm van ontwikkelingssamenwerking die gericht is op het bevorderen van zelfstandigheid, en uitgaat van partnerschap, sámenwerking."

Sinds 1999 is Jacobine programmamaker en presentator voor televisie. Daarnaast schrijft ze columns en is ze sinds 2021 voorzitter van het College voor de Rechten van Mens

Bescherming medewerkers 

Voor de bescherming van onze medewerkers is er voor de werknemers van Oikocredit Nederland een gedragsregelingklokkenluidersregeling en een beleid omgangsvormen. 

Meldpunt integriteitsschendingen

Meldingen van integriteitsschendingen van medewerkers van Oikocredit Nederland kunnen gemeld worden bij de directeur (fhubeek@oikocredit.nl).

Meldingen van integriteitsschendingen van de directeur van Oikocredit Nederland kunnen door medewerkers gemeld worden bij de externe vertouwenspersoon: Miriam Smit (info@humanresults.nl). De vertrouwenspersoon meldt deze bij de Raad van Toezicht van Oikocredit Nederland.