Organisatie

In meer dan 40 jaar is Oikocredit uitgegroeid tot een van de grootste impact investeerders ter wereld.

Organisatie

WERELDWIJDE INVESTEERDER

Oikocredit is een van de grootste sociaal investeerders in microkrediet, landbouw en duurzame energie ter wereld. Met een netwerk van meer dan 600 partners hebben we zo impact op de levens van 38 miljoen mensen in landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

COÖPERATIE OIKOCREDIT

Oikocredit is een coöperatie met honderden leden over de hele wereld. Een aantal van hen zijn verenigingen die het werk van Oikocredit promoten en kapitaal aantrekken voor Oikocredit.

Oikocredit Nederland is een van die landelijke verenigingen die werken aan het vergroten van de bekendheid van het werk van Oikocredit bij het Nederlandse publiek. Dankzij onze 7.000 leden kunnen wij ons werk doen. Hoe meer leden, hoe meer mensen we kunnen betrekken bij onze community van impactmakers!

COMMUNITY OIKOCREDIT NEDERLAND

Wilt u ook deel uitmaken van de grootste community van impactmakers? Word dan lid van onze vereniging Oikocredit Nederland. De contributie bedraagt minimaal 20 euro per jaar. Meer is uiteraard welkom. Als u lid wordt helpt u ons bekendheid te geven aan de sociale impact van Oikocredits werk. U heeft bovendien stemrecht op de Algemene Ledenvergadering. U doet als lid automatisch mee met ons Member Programma.

Oikocredit Nederland heeft een ANBI-status. Het team geeft uitvoering aan de missie en strategie van de vereniging, onder leiding van directeur Eric Holterhues.

Missie

Wij dagen iedereen uit om verantwoord te investeren. Dat doen we door organisaties te ondersteunen om de levenskwaliteit van mensen met lage inkomens op een effectieve manier te verbeteren.

Visie

We streven naar een wereldwijde, rechtvaardige samenleving waarin welvaart eerlijk wordt gedeeld en alle mensen de kans krijgen om een waardig ​​leven te creëren.

💡 Op school over microkrediet presenteren? Download ons spreekbeurtpakket of informatiepakket voor profielwerkstuk.

Eric Holterhues

Directeur Oikocredit Nederland

"Ik vind het fantastisch mij in te zetten om geld met impact te laten werken. Investeren zodat het een positieve impact heeft op de... Lees meer

"Ik vind het fantastisch mij in te zetten om geld met impact te laten werken. Investeren zodat het een positieve impact heeft op de levens van mensen die in lagelonenlanden wonen. Terwijl er voor de belegger een eerlijk rendement met een verantwoord risico tegenover staat."

Na diverse managementfuncties bij Triodos Bank Nederland, was Eric Holterhues tot 2017 eindverantwoordelijk voor meerdere beleggingsfondsen van Triodos Investment Management. Nu is hij als directeur het gezicht van Oikocredit Nederland.

STRUCTUUR OIKOCREDIT NEDERLAND

De Raad van Toezicht houdt toezicht op het werk van de vereniging Oikocredit Nederland. Deze bestaat uit de volgende leden:

 • Jacobine Geel, voorzitter
 • Gerard Vesseur
 • Reineke Beijdorff

De leden van de Raad van Toezicht werken op vrijwillige basis en zijn onbezoldigd. De medewerkers van Oikocredit Nederland krijgen een beloning in lijn met de arbeidsvoorwaarden van PKN. We bieden geen bonusregeling.

Jacobine Geel

Voorzitter Raad van Toezicht Oikocredit Nederland

"Ik heb mij altijd thuis gevoeld bij die vorm van ontwikkelingssamenwerking die gericht is op het bevorderen van zelfstandigheid, en uitgaat... Lees meer

"Ik heb mij altijd thuis gevoeld bij die vorm van ontwikkelingssamenwerking die gericht is op het bevorderen van zelfstandigheid, en uitgaat van partnerschap, sámenwerking."

Sinds 1999 is Jacobine programmamaker en presentator voor televisie. Op dit moment presenteert ze het tv-programma Jacobine op Zondag. Daarnaast schrijft ze columns en is ze voorzitter van het bestuur van GGZ Nederland. 

OIKOCREDIT NEDERLAND FONDS

Mensen kunnen in Nederland meedoen door te beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds. Dit fonds wordt beheerd door een aparte entiteit, de Stichting Beheer Oikocredit Nederland Fonds. Deze structuur wordt voorgeschreven door de wet- en regelgeving voor fondsen. Het Oikocredit Nederland Fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Lees meer over de organisatie

Publicaties van het Oikocredit Nederland Fonds en Oikocredit International
Een overzicht van de jaarrekeningen, het Annual Report, het Impact Report en overige publicaties.

Meestgestelde vragen over de organisatie

 • Wat doet Oikocredit?

  Oikocredit verstrekt leningen aan meer dan 600 lokale partnerorganisaties met een sociale doelstelling, in zo’n 60 landen wereldwijd. Via deze partnerorganisaties bieden we individuen en groepen in lagelonenlanden, die normaal geen toegang hebben tot leningen, toegang tot passende financiële middelen.

  De partners van Oikocredit bestaan uit microfinancieringsinstellingen, kleine- en middelgrote ondernemingen, (fairtrade) coöperaties en duurzame-energie-ondernemingen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • In welk jaar is het Oikocredit Nederland Fonds opgericht?

  Oikocredit is in 1975 opgericht door jonge, politiek geëngageerde leden van de Wereldraad van Kerken. In Nederland kunnen mensen beleggen via het Oikocredit Nederland Fonds. Dit fonds is opgericht in 2002.

  Het Oikocredit Nederland Fonds is het vehikel van de vereniging Oikocredit Nederland om beleggingsgeld voor Oikocredit aan te trekken, en daarmee leningen aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden te kunnen verstrekken. Het Oikocredit Nederland Fonds staat onder toezicht van de AFM en DNB.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoeveel winst maakt Oikocredit?

  Winstmaximalisatie is geen doel. Oikocredit maakt een bescheiden winst om continuïteit en een eerlijk rendement (sociaal + financieel) voor hun beleggers te kunnen genereren. Het doel is om vooral eerlijk – sociaal en financieel – rendement te behalen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Wat is het salaris van de directie van Oikocredit International?

  De beloning van de zes directieleden van Oikocredit International tezamen is te vinden op pagina 68 van het jaarverslag van Oikocredit (in het Engels). In haar beloningsbeleid gaat Oikocredit uit van het eerlijk en evenwichtig belonen van haar medewerkers, in lijn met de waarden en de aard van de coöperatieve organisatie. Omdat Oikocredit een organisatie is met medewerkers wereldwijd uit diverse sectoren, is bij het bepalen van de functiewaardering gekeken naar elementen uit zowel de financiële sector als de sociale sector op internationaal en nationaal niveau.

  Meer vragen & antwoorden lezen
Meer vragen & antwoorden lezen
 • Steun mensen zoals Juana uit El Salvador

 • Steun mensen zoals Efrance uit Oeganda

 • Steun mensen zoals Maria uit Ecuador

 • Steun mensen zoals Caleb uit Oeganda

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4