Succesverhalen

Wiah Indonesië

Microkrediet ondernemersverhaal Wiah, Indonesië

Dankzij de leningen heb ik de productie van mijn bedrijf kunnen verhogen.

Wiah, Indonesië

Wiah, verkoopster Indonesië

Wiah uit Indonesië heeft een bedrijf waar ze haar eigen bananenchips en lantak, een crackerkoekje gemaakt van ketan (een harde rijstsoort), gember en boter, verkoopt. Ze startte haar bedrijf twaalf jaar geleden dankzij een lening via Oikocredit-partner Komida. Ze is getrouwd en heeft vijf kinderen. Twee van haar kinderen zijn inmiddels getrouwd, twee zitten er op de middelbare school en één zit nog op de kleuterschool.  

"Ik ben het bedrijf begonnen omdat ik zo meer kan verdienen dan wanneer ik alleen op het land zou werken", vertelt Wiah. Ze gebruikte de leningen om ingrediënten te kopen en om de huur van het rijstveld te betalen. Om de bananenchips te maken gebruikt ze lokale Kapok-bananen. Sommige bananen teelt ze zelf en andere koopt ze in bij lokale boeren. Wiah heeft geen telefoon, dus verkoopt ze haar producten via mond-tot-mondreclame. Tijdens de ramadan kan ze zelfs haar bananenchips verkopen voor zes keer de prijs van de grondstoffen. Haar crackers verkoopt ze aan warungs (kleine familiecafés). Deze worden per motorfiets bezorgd door een chauffeer.  

Naast het gehuurde rijstveld bezitten Wiah en haar man ook hun eigen veld en een ‘garu’, een machine die wordt gebruikt om de rijstvelden te ploegen. De man van Wiah verdient ook geld door de rijstvelden te ploegen van andere boeren.  

De leningen van Komida hebben het leven van het gezin positief veranderd. “Dankzij de leningen heb ik de productie van mijn bedrijf kunnen verhogen en is ons gezinsinkomen verhoogd. We kunnen nu zelfs geld sparen”, vertelt Wiah. Haar droom is om ooit de hadj te ondernemen, de jaarlijkse islamitische pelgrimstocht naar Mekka, Saoedi-Arabië. Ondertussen is Wiah druk bezig om mensen in haar gemeenschap te helpen en hen ook met Komida te verbinden. 

Ook investeren in mensen als Wiah? Lees hier wat u kunt doen