Doneer

en help mee

Oikocredit helpt tijdens de coronacrisis kleinschalige ondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika met o.a. mondkapjes en desinfectiemiddelen. En om het werk van Oikocredit bekend te blijven maken bij een breed publiek, kunnen we extra giften aan de vereniging goed gebruiken.

Corona actie

Al bijna €60.000 opgehaald, help mee!

Dankzij donaties van beleggers en leden van Oikocredit Nederland is er al bijna € 60.000 opgehaald. De helft van deze donaties komt ten goede aan het corona-solidariteitsfonds en daarmee worden mondkapjes, desinfectiemiddelen en andere beschermingsmaterialen aangeschaft voor personeel en klanten van onze partners. De andere helft komt ten goede aan de vereniging Oikocredit Nederland. Doordat er dit jaar geen dividend wordt uitgekeerd ontvangt ook de vereniging veel minder inkomsten. Om het werk van Oikocredit bekend te blijven maken bij een breed publiek, kunnen we extra giften aan de vereniging goed gebruiken. Zo kunnen we weer meer ondernemende mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika helpen een beter bestaan op te bouwen!

Doneren

De noodzaak van het corona-solidariteitsfonds

Overal ter wereld neemt men maatregelen om de verspreiding van coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Bedrijven mogen bijvoorbeeld alleen open als er mondkapjes gedragen worden of als er voldoende ontsmettingsmiddelen, zoals handzeep, op voorraad zijn.

Veel kleine bedrijven in Afrika, Azië en Latijns-Amerika hebben financieel moeite om aan deze regelgeving te voldoen. Met gevolg dat een onderneming gesloten blijft. En voor landen waar geen sociaal vangnet is om op terug te vallen, zoals dat in Nederland wel het geval is, betekent een dag geen werk ook direct een dag geen inkomsten. Om hen te steunen, heeft Oikocredit International Support Foundation (waarmee Oikocredit capaciteitsopbouw financiert) een speciaal corona-solidariteitsfonds ingericht.

Tot nu toe hebben we 38 partners kunnen helpen met de aanschaf van onder meer mondkapjes en desinfecteermiddelen voor kleinschalige ondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Zo hebben medewerkers van de Peruaanse coöperatie Selva Andina veiligheids- en voedselpakketten samengesteld voor hun leden. Lees wat er nog meer is gedaan met de donaties

Doneren

Kwetsbare ondernemers met lage inkomens

Wereldwijd werkt Oikocredit met ongeveer 600 partners, veelal microfinancieringsinstellingen (MFI’s). Veel klanten van onze MFI-partners zijn micro- en kleine ondernemingen die gemeenschappen met lage inkomens bedienen. Het zijn ondernemers met bijvoorbeeld een marktkraam, een winkel, een naaiatelier of een houtbewerkingsbedrijf-aan-huis.

Ondersteuning om te voldoen aan wet- en regelgeving

Met het solidariteitsfonds wil Oikocredit in deze noodsituatie eindklanten – de ondernemers – van microfinancieringspartners ondersteunen bij het aanschaffen van beschermings- en desinfecteermaterialen. Zo voldoen micro- en kleine ondernemingen aan nieuwe, lokale regelgeving en kunnen hun bedrijven openblijven.

De noodzaak van donaties aan de vereniging Oikocredit Nederland

Hoewel Oikocredit het jaar 2020 sterk is begonnen, met goede financiële resultaten over 2019, heeft de ontwikkeling van de coronacrisis de wereldwijde context waarin Oikocredit opereert drastisch veranderd.

Tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van Oikocredit op 11 juni is besloten om het aangepaste dividendvoorstel van 0% aan te nemen. Het niet uitkeren van dividend zorgt ervoor dat € 10,1 miljoen kan worden gebruikt om de balans te verstevigen. Dit helpt Oikocredit International beter weerbaar te zijn tegen ongunstige economische ontwikkelingen, mochten deze zich voordoen. Oikocredit International waarborgt hiermee de continuïteit van de coöperatie en beschermt het kapitaal van haar leden. Bovendien kan Oikocredit hierdoor flexibel reageren op de behoeften van haar partners, die op hun beurt mensen met een laag inkomen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika (die het hardst door deze crisis worden getroffen) ondersteunen.
Eric Holterhues, directeur Oikocredit Nederland

Doordat we dit jaar geen beheerkosten in rekening brengen, krijgt Oikocredit Nederland minder inkomsten. 

Eric Holterhues, directeur Oikocredit Nederland
Het Oikocredit Nederland Fonds keert daarom dit jaar geen dividend uit en brengt dit jaar ook geen beheervergoeding in rekening. Dat betekent ook voor de vereniging Oikocredit Nederland veel minder inkomsten. Geen beheervergoeding in rekening brengen is een uniek gebaar voor een beleggingsfonds, de kosten voor de administratie van elke belegging gaan immers gewoon door. Het betekent dus dat we kosten maken die we vanuit onze financiële reserves moeten betalen. Het zal onder andere betekenen dat we minder campagnes kunnen voeren voor het aantrekken van nieuwe beleggers. Om door te kunnen gaan met ons werk – het bekendmaken van Oikocredits werk bij een breed publiek – kunnen we extra giften aan de vereniging goed gebruiken.

💡 Oikocredit ontwikkelingsvereniging Nederland ontvangt inkomsten uit lidmaatschappen, schenkingen, nalatenschappen en de beheervergoeding die normaal gesproken ingehouden wordt op het dividend. Doordat Oikocredit Nederland dit jaar geen beheervergoeding in rekening brengt, betekent dat minder inkomsten voor de vereniging Oikocredit Nederland.


Doneren

Meestgestelde vragen over het solidariteitsfonds, corona en Oikocredit

 • Is mijn donatie aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting?

  Ja, u kunt dankzij de ANBI-status van Oikocredit ontwikkelingsvereniging Nederland uw gift aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

  Vragen & antwoorden
 • Hoeveel geld heeft een microfinancieringspartner nodig?

  Het precieze bedrag verschilt per partner; dit is afhankelijk van de betreffende regelgeving op het gebied van gezondheid en hygiëne die de lokale overheid stelt om de coronapandemie terug te dringen. Zo kost één infraroodthermometer bijvoorbeeld 95 USD per stuk in Haïti en kost een medisch hulppakket voor één ondernemer in Nicaragua bijvoorbeeld 15 USD per stuk. Afhankelijk van het aantal klanten en van de hulp die nodig is varieert het bedrag. In sommige gevallen gaat het om een bedrag van € 500, in andere gevallen gaat het om een bedrag van bijvoorbeeld € 3.500. Hiermee kunnen onze partners beschermingsmiddelen (mondkapjes, handschoentjes en plastic schermen bijvoorbeeld) en desinfecteermiddelen (zeep bijvoorbeeld) aanschaffen voor hun klanten, de microkredietondernemers. 

  Vragen & antwoorden
 • Krijgt iedere Oikocreditpartner hulp via dit fonds?

  Microfinancieringspartners die fondsen willen aanvragen om hun klanten te ondersteunen, kunnen een aanvraag doen bij Oikocredit International. Hierbij geven zij aan welk bedrag zij nodig hebben en wat zij daarvoor willen aanschaffen om hun klanten te helpen te voldoen aan alle maatregelen die in de betreffende landen getroffen worden om de corona-pandemie terug te dringen. 

  Vragen & antwoorden
 • Ik wil zelf een bedrag overmaken in plaats van doneren via iDEAL. Kan dat ook?

  Dat kan! U kunt een donatie doen aan NL07 TRIO 0379 2832 98, t.n.v. Oikocredit Nederland, onder vermelding van 'corona'.

  Vragen & antwoorden
 • Kan ik ook alleen aan het coronafonds voor partners doneren en niet aan de vereniging Oikocredit Nederland?

  Dat is helaas niet mogelijk, omdat deze donatie-actie juist gericht is op de combinatie van corona-noodhulp in Azië, Afrika en Latijns-Amerika en de steun aan de vereniging Oikocredit Nederland hier. 

  Vragen & antwoorden
 • Hoe kan het dat er al een partner geholpen is via het corona-solidariteitsfonds?

  De Oikocredit International Support Foundation (ISUP) heeft met het lanceren van het corona-solidariteitsfonds € 25.000 hierin gedoneerd. Met dit geld zijn de eerste projecten al gefinancierd. Zo kon Oikocreditpartner Advans uit Nigeria bijvoorbeeld al meer dan 10.000 mondkapjes en handschoentjes aanschaffen voor haar eindklanten. 

  Vragen & antwoorden
 • Waar komt het geld vandaan in het corona-solidariteitsfonds?

  Oikocredit International werkt met steunverenigingen over heel de wereld. Oikocredit Nederland is er daar één van. Deze steunverenigingen spannen zich in voor donaties in dit solidariteitsfonds.

  Vragen & antwoorden
 • Wanneer is het corona-solidariteitsfonds ontstaan?

  Veel van de klanten van Oikocredits partners zijn micro- en kleine ondernemingen die gemeenschappen met lage inkomens bedienen. Hoewel de corona-crisis hun bedrijven al heeft getroffen, is het voor sommigen van hen nog steeds mogelijk om hun bedrijf draaiende te houden door te voldoen aan de lokale regelgeving voor gezondheid en hygiëne. De kosten van deze beschermings- en desinfecteermaterialen zijn een extra last voor micro- en kleine ondernemers, die toch al moeite hebben hun hoofd boven water te houden in deze periode.

  In mei is daarom het corona-solidariteitsfonds opgericht, waarbij Oikocredit via haar microfinancieringspartners de micro- en kleine ondernemingen steunt in deze noodsituaties met de aankoop apparatuur, materialen, of andere items die nodig zijn om te voldoen aan de lokale overheidsnormen en hun bedrijven open te houden.

  Vragen & antwoorden
Vragen & antwoorden