Logo.jpg

Ook dit jaar organiseren we weer de Week van het Microkrediet. 9 tot en met 15 december 2024 staat in het teken van bewustwording van microkrediet. 

Week van het Microkrediet

In 2023 hebben we tijdens de Week van het Microkrediet extra aandacht besteed aan onze nieuwe campagne. Nog niet gezien? Bekijk hem dan hier

HOE MICROKREDIET WERKT

Geld lenen in plaats van geven zorgt voor meer zelfvertrouwen en meer economische productiviteit. Door mensen geld te lenen ontstaat bovendien een gelijkwaardige relatie tussen de betrokken partijen. 

De aflossingen op leningen worden steeds opnieuw aangewend om weer een beginnende ondernemer van startkapitaal te voorzien. Zo blijft hetzelfde geld constant nieuwe ondernemers steunen. En worden uiteindelijk veel meer mensen geholpen.

Meer lezen over microkrediet

HOE WERKT OIKOCREDIT

Mensen en organisaties kunnen investeren in het Oikocredit Nederland Fonds. Het fonds investeert dit geld in Oikocredit International. Om ervoor te zorgen dat dat geld bij de juiste mensen terechtkomt werkt Oikocredit samen met diverse partners in Latijns-Amerika, Afrika en Azië.  De partners van Oikocredit hebben contact met de plaatselijke bevolking, beoordelen de plannen, helpen indien nodig bij het opstellen van de plannen, voeren de screenings uit, kennen het geld toe, zien toe op de uitvoering van het overeengekomen plan en op de terugbetaling van het microkrediet.

Bekijk onze voorgaande edities

2022

In 2022 stond de Week van het Microkrediet in het teken van een verhalenwedstrijd. We hebben iedereen uitgenodigd een kort verhaal te schrijven over hoe microkrediet bijdraagt aan een beter leven voor ouders én kinderen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Lees hier de mooiste verhalen terug >

2021

In 2021 hebben we de unieke escapegame ‘Ontsnap uit armoede!’ ontwikkeld om te laten zien wat de impact is van microkrediet op de levens van mensen in armere landen in de wereld. Tijdens de escapegame kon je ervaren hoe het is om een cacaoboer te zijn die op het platteland van Ecuador woont. U kunt de escapegame nog steeds spelen! Speel de escapegame >

2020

Om tijdens de Week van het Microkrediet aandacht te vragen voor de impact van microkrediet hebben we in december 2020 de grootste fototentoonstelling van Nederland over microkrediet gemaakt. Door in het hele land posters met portretten van microkredietondernemers voor het raam te hangen.

editie2020

2019

Op 2 december 2019 opende Oikocredit een microtentoonstelling met een grote ambitie. In het Tropenmuseum stond een week lang een ultrakleine fototentoonstelling die de verhalen van trotse microkredietondernemers vertelde.