Logo.jpg

Van 11 tot en met 17 december 2023  organiseert Oikocredit Nederland weer de Week van het Microkrediet

Week van het Microkrediet

2022 - Verhalenwedstrijd

In 2022 stond de Week van het Microkrediet in het teken van een verhalenwedstrijd. We hebben iedereen uitgenodigd een kort verhaal te schrijven over hoe microkrediet bijdraagt aan een beter leven voor ouders én kinderen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. 

Naar de verhalen

Vragen of opmerkingen? Mail ze naar communicatie@oikocredit.nl.

Microkrediet ondernemersverhaal Juana, El Salvador

Een aardbeving verwoestte een deel van mijn huis en cacaoplantage. Dankzij een microkrediet lukte het mij om er weer bovenop te komen en droom ik weer van een toekomst voor mij en mijn gezin.

Lupe, Ecuador

ESCAPEGAME

In de escapegame ga je ervaren hoe het is om een cacaoboer te zijn, die op het platteland van Ecuador woont. Je hebt maar nét genoeg geld om je gezin eten te geven. En dan gebeurt er ook nog ’s een ramp: een aardbeving verwoest je plantage. Maar een lening van de bank, daar kom jij niet voor in aanmerking. Gelukkig kan een microkrediet je wel helpen om uit de armoede te ontsnappen. 

Speel de escapegame

HOE MICROKREDIET WERKT

Geld lenen in plaats van geven zorgt voor meer zelfvertrouwen en meer economische productiviteit. Door mensen geld te lenen ontstaat bovendien een gelijkwaardige relatie tussen de betrokken partijen. 

De aflossingen op leningen worden steeds opnieuw aangewend om weer een beginnende ondernemer van startkapitaal te voorzien. Zo blijft hetzelfde geld constant nieuwe ondernemers steunen. En worden uiteindelijk veel meer mensen geholpen.

Meer lezen over microkrediet

HOE WERKT OIKOCREDIT

Mensen en organisaties kunnen investeren in het Oikocredit Nederland Fonds. Het fonds investeert dit geld in Oikocredit International. Om ervoor te zorgen dat dat geld bij de juiste mensen terechtkomt werkt Oikocredit samen met diverse partners in Latijns-Amerika, Afrika en Azië.  De partners van Oikocredit hebben contact met de plaatselijke bevolking, beoordelen de plannen, helpen indien nodig bij het opstellen van de plannen, voeren de screenings uit, kennen het geld toe, zien toe op de uitvoering van het overeengekomen plan en op de terugbetaling van het microkrediet.

Bekijk onze voorgaande edities

2021

In 2021 hadden we de unieke escapegame ‘Ontsnap uit armoede!’ ontwikkeld om te laten zien wat de impact is van microkrediet op de levens van mensen in armere landen in de wereld. In de escapegame kon je ervaren hoe het is om een cacaoboer te zijn, die op het platteland van Ecuador woont. U kunt de escapegame nog steeds spelen! Speel de escapegame >

Bekijk hier onze aftermovie:

2020

Om tijdens de Week van het Microkrediet aandacht te vragen voor de impact van microkrediet hebben we in december 2020 de grootste fototentoonstelling van Nederland over microkrediet gemaakt. Door in het hele land posters met portretten van microkredietondernemers voor het raam te hangen.

editie2020

2019

Op 2 december 2019 opende Oikocredit een microtentoonstelling met een grote ambitie. In het Tropenmuseum stond een week lang een ultraklein fototentoonstelling die de verhalen van trotste microkredietondernemers vertelde.

Bekijk onze aftermovie:

  • Steun mensen zoals Marta uit Mexico

  • Steun mensen zoals Margret uit Oeganda

  • Steun mensen zoals Mimin uit Indonesië

  • Steun mensen zoals Vilson uit Brazilië

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4