Landbouw

Oikocredit investeert in boeren en landbouwcoöperaties die een grote sociale impact hebben op mensen en gemeenschappen.

Landbouw

WAAROM LANDBOUW

Bijna 10% van de wereldbevolking leeft onder de armoedegrens. De meerderheid woont in afgelegen landbouwgebieden. Door hun onregelmatige en onvoorspelbare inkomen is het voor boeren moeilijk om krediet te krijgen. Oikocredit is wereldwijd een van de grootste investeerders in landbouw. Wij geloven dat investeren in landbouw een van de meest effectieve manieren is om:

   Werkloosheid op het platteland terug te dringen
   Armoede terug te dringen
   Bij te dragen aan lokale voedselzekerheid

Microkrediet ondernemersverhaal Anastacia, Paraguay

Biologische landbouw is gezonder voor onze kinderen en kleinkinderen

Anastacia, Paraguay

UITDAGINGEN

Door de groei van de wereldbevolking stijgt de vraag naar voedsel met 50% in 2030 (bron: FAO). De landbouwsector moet meegroeien om aan deze wereldwijde vraag te kunnen voldoen. Meer dan 500 miljoen kleinschalige boeren kunnen een sleutelrol spelen in de voedselproductie. Maar de meesten van hen zijn kwetsbaar door klimaatverandering, prijsschommelingen en oneerlijke concurrentie. Oikocredit focust op de volgende gebieden voor landbouw:

Toegang tot financiering

Oikocredit verstrekt leningen aan microfinancieringsorganisaties met een focus op boeren.
En we investeren in boerencoöperaties en -organisaties die helpen om de lokale gemeenschap sterker te maken.

Landbouw_Ycook_India.jpg

Fairtrade

Fairtrade draagt bij aan betere prijzen voor boeren en helpt hen met het creëren van een betere concurrentiepositie. Met passende leningen helpen we fairtradecoöperaties en hun leden om zichzelf te ontwikkelen.

Landbouw_fairtrade_koffie_Guatemala.jpg

Training

Met trainingen investeert Oikocredit in de duurzame ontwikkeling van de hele sector. Zoals over (biologische) landbouwmethoden, prijsrisicomanagement en financieel management voor boeren en coöperaties.

Landbouw_cacao_Ivoorkust.jpg

Zelf beleggen in landbouw

Oikocredit is een van de grootste investeerders in de landbouwsector ter wereld. U kunt meedoen door zelf te investeren in kleinschalige boeren en coöperaties. Zo zet u uw geld in om een grote sociale impact te maken. U kunt al meedoen vanaf 200 euro.

▶   Bekijk hier de mogelijkheden voor beleggen

Lees meer over Oikocredits landbouwinvesteringen