Succesverhalen

Rose Ivoorkust

Microkrediet ondernemersverhaal Rose, Ivoorkust

Dankzij een microkrediet heb ik mijn cateringbedrijf verder kunnen uitbreiden. 

Rose, Ivoorkust

Rose, eigenaresse cateringbedrijf Ivoorkust

Rose Konandri (63) is eigenaresse van een cateringbedrijf in Ivoorkust. Voorheen werkte ze 28 jaar als bankier, maar Rose heeft een grote passie voor koken en besloot haar eigen restaurant te beginnen. Haar moeder had vroeger een restaurant en toen zij overleed wilde Rose de traditie voortzetten. Rose’s motto is ‘koken van generatie op generatie’. Vier jaar lang runde ze een klein restaurant, maar de Ivoriaanse wilde graag uitbreiden.

Via Vivo Energy kreeg Rose de kans om voedsel te leveren aan hun kantine. Hierdoor besloot Rose om te stoppen met haar restaurant en zich volledig te focussen op haar cateringbedrijf. Een aantal jaar later wilde Vivo Energy de keuken renoveren. Rose moest een bod doen op zowel de renovatie van de keuken als de exploitatie van het restaurant om het voedsel te kunnen leveren. Ze had het geld niet om te investeren in de dure apparatuur die nodig was, dus vroeg ze een lening aan bij de bank waar ze 28 jaar voor had gewerkt.

De bank verleende Rose de lening, maar toen ze uiteindelijk het geld nodig had, kreeg ze helaas het geld niet. Een vriend stuurde haar door naar Oikocreditpartner Compagnie Africaine de Crédit (CAC). Dankzij een lening van CAC kon Rose toch de uitbreiding betalen. De Ivoriaanse heeft daarna nog meerdere leningen afgesloten om haar cateringbedrijf verder uit te breiden. Nu runt ze 11 kantines en heeft ze 230 mensen in dienst. “Mijn zoon en dochter werken nu ook in het bedrijf. Ik train ze om later het stokje van mij over te nemen.”

Ook investeren in een toekomst voor ondernemers als Rose? Beleg dan in ons fonds voor microfinanciering