Succesverhalen

Alfred Oeganda

Microkrediet ondernemersverhaal Alfred, Oeganda

Ik was blut en kon geen werk vinden. Dankzij een microkrediet heb ik een motorfiets kunnen kopen.

Alfred, Oeganda

Alfred, motor-taxichauffeur Oeganda

Alfred Diku is boda boda, dat is de Oegandese benaming voor motor-taxichauffeur. Hij woont samen met zijn vrouw en drie kinderen, maar sinds de coronacrisis kon het gezin moeilijk rondomen. “Ik was blut en kon geen werk vinden. Een vriend van mij heeft ook een motortaxi en raadde mij Tugende aan.” Via Oikocreditpartner Tugende heeft Alfred een lening afgesloten om een motorfiets te kopen.

Alfred kreeg van Tugende een paar lessen waarin hij leerde hoe hij kon berekenen wat hij op een dag kan verdienen. Ze geven ook rijlessen aan nieuwe bestuurders, maar de Oegandees had zijn rijbewijs al. Alfred moet zijn lening binnen 104 weken terugbetalen. “Het is niet moeilijk om de lening terug te betalen. Iedere dag heb ik een doel voor wat ik wil verdienen en een deel daarvan gaat naar de aflossing van de lening. Het andere deel gebruik ik om mijn gezin te onderhouden of te sparen.” Een drukke dag voor de boda boda bestaat uit zo’n 15 tot 20 ritten. Op zondag werkt Alfred niet, want dan onderhoudt hij zijn motor.

Zijn droom voor de toekomst: “Zodra ik mijn lening heb afbetaald wil ik een tweede motor kopen. Daarna hoop ik een auto te kunnen kopen, zodat ik meer landinwaarts kan werken. Daar kan ik meer verdienen, omdat de vraag daar groter is.”

Ook investeren in een toekomst voor ondernemers als Alfred? Beleg dan in ons fonds voor microfinanciering