Succesverhalen

Jessy Zambia

Microkrediet ondernemersverhaal Jessy, Zambia

Het echt moeilijk voor een kleine startup om een lening te krijgen bij reguliere banken. 

Jessy, Zambia

Jessy, eigenares restaurant Zambia

De 32-jarige Jessy Brown Chipindo is er trots op dat ze nu de carrière heeft waar ze altijd al van droomde: eigenaresse van haar eigen restaurant! Toch ging dat niet zonder slag of stoot: “Toen mijn zus ziek werd, moest ik mijn carrièreplannen uitstellen. Ik zorgde voor mijn zus tot ze stierf en nu zorg ik voor haar twee kinderen, een meisje van 11 en een jongen van 18”, vertelt Jessy. 

Groeien
In de periode dat haar zus ziek was, werkte Jessy als cassière in een casino. Met het geld dat ze verdiende zette Jessy de eerste stappen om ooit een eigen restaurant te kunnen openen. Vanuit huis maakte ze namelijk cakejes. Na twee jaar verruilde de ondernemende Jessy haar cateringservice vanuit huis voor een klein pand, waar ze een ontbijt- en lunchcafé opende. Jessy’s onderneming bleef maar groeien, dus verhuisde ze nóg twee keer met haar bedrijf.

Eigen restaurant
Die laatste verhuizing maakte Jessy’s langgekoesterde droom waar: ze opende haar eigen restaurant ‘Dulcy by Jessy’. Wat haar restaurant uniek maakt? “Ooit heb ik mezelf geleerd om te koken. En nu heb ik 32 medewerkers in dienst. Maar ik hou echt van koken, en zal ook altijd zelf willen blijven koken. Daarnaast geef ik ook kookles aan mijn medewerkers. Verder vind ik het belangrijk om lokale producten te gebruiken in mijn keuken. Er is zelfs een boer die bepaalde specifieke ingrediënten verbouwt, speciaal voor mij!”   

Het benodigde kapitaal voor het openen van Dulce by Jessy leende ze bij Oikocreditpartner EFC Zambia. “Ik koos voor hen omdat ze gastvrij zijn. Daarnaast is het echt moeilijk voor een kleine startup, wat mijn bedrijf toen was, om een lening te krijgen bij reguliere banken. EFC was flexibel en hielp me goed". 

Nieuwe ambities
Stilzitten is echter niets voor Jessy, dus is ze alweer druk bezig met het realiseren van haar volgende carrièredroom: “Mijn doel is om het eerste Fun Fine Dining-restaurant in Zambia te runnen”, vertelt ze enthousiast. Momenteel werkt Jessy daarom aan een nieuw restaurantconcept in een kunstgalerie én heeft ze een pilot-aflevering opgenomen voor haar eigen kookprogramma op de Zambiaanse televisie! Waar haar drive vandaan komt? “Ik wil bewijzen dat  je fantastische dingen kunt bereiken, zelfs als je vrouw en jong bent”.

Ook investeren in ondernemers als Jessy? Beleg dan in ons fonds voor microfinanciering