Succesverhalen

Angela Zambia

Microkrediet ondernemersverhaal Angela, Zambia

Ik vind het belangrijk dat alle kinderen naar school kunnen. 

Angela, Zambia

Angela, schooldirectrice en chilisaus-verkoopster

Angela Kabwe is een echte ondernemer. Haar eerste bedrijf was een kledingwinkel, maar de concurrentie was te groot dus ze besloot iets anders te gaan doen. In haar directe omgeving waren er geen scholen, het leek haar daarom een goed idee om zelf een school op te richten. Dankzij een lening via Oikocreditpartner Entrepreneurs Financial Centre Zambia (EFC Zambia) kon Angela de financiering rondkrijgen: ze bouwde een oude boerderij om tot een school.

De laatste jaren zijn er meer scholen in de regio bijgekomen, waardoor het leerlingenaantal daalde op Angela’s school. Daarnaast zijn er ook een aantal ouders die het schoolgeld niet kunnen betalen en daardoor hun kinderen niet naar school kunnen sturen. Angela vindt het belangrijk dat alle kinderen onderwijs krijgen, daarom is ze een nieuw project gestart om extra geld te verdienen: ze kwam op het idee om chilisaus te maken en te verkopen. Tijdens trainingen van EFC Zambia leerde Angela meer over de financiële aspecten die komen kijken bij het runnen van een bedrijf. Daarom durfde ze om de volgende stap te zetten: ze kweekt nu haar eigen tomaten, uien en pepers om de saus te maken. Angela maakt de saus zelf in haar eigen keuken. Haar droom is om ooit machines aan te schaffen. De onderneemster heeft zes mensen in dienst om de sausflesjes aan de groothandel én op de lokale markt te verkopen.

Doordat sommige ouders het schoolgeld niet kunnen betalen, ontvangt Angela minder inkomsten vanuit de school. Maar kinderen onderwijs ontzeggen, dat wil Angela niet. Met het geld dat de Zambiaanse verdient door de verkoop van haar authentieke chilisaus, kan ze het schoolgeld van de kinderen betalen én haar eigen familie onderhouden.

Ook investeren in een toekomst voor ondernemers als Angela? Beleg dan in ons fonds voor microfinanciering

Angela, school Zambia 2