Nieuws

De impact van donaties aan het corona-solidariteitsfonds

De impact van donaties aan het corona-solidariteitsfonds

Selva Andina_06.PNG22 september 2020

Met het corona-solidariteitsfonds hebben we in totaal 38 partners geholpen met de aanschaf van onder meer mondkapjes en desinfecteermiddelen voor kleinschalige ondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. 

Om kleine bedrijven en ondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika te steunen, heeft Oikocredit International Support Foundation (waarmee Oikocredit capaciteitsopbouw financiert) eerder dit jaar een speciaal corona-solidariteitsfonds ingericht. Dankzij donaties van beleggers en leden van Oikocredit Nederland hebben we meer dan € 50.000 opgehaald! De helft van dit bedrag komt ten goede aan corona-hulp voor ondernemers. Zo is €17.745 naar het corona-solidariteitsfonds gegaan en €7.508 naar het ‘Innovation in Response to COVID’-programma. In totaal is er door het hele Oikocredit-netwerk zelfs €69.698 opgehaald.

Veiligheids- en voedselpakketten in Peru 

   Selva Andina_04.PNG   Selva Andina_06.PNG

Zo hebben medewerkers van de Peruaanse coöperatie Selva Andina zogeheten veiligheids- en voedselpakketten samengesteld voor hun leden. Een veiligheidspakket bevat onder meer schoonmaakmiddel en mondkapjes. In de voedselpakketten zijn veelal lang houdbare producten, zoals pasta, terug te vinden.  

Selva Andina_03.PNG

18.066 maaltijden in India 

“Oikocredits steun tijdens deze crisis hielp ons om achtergestelde gemeenschappen te bereiken met gezonde maaltijden”, vertelt Rajini Sinha van Akshaya Patra Foundation (India) over de impact van het corona-solidariteitsfonds. Vanuit dit fonds ontving de foundation € 4.500 om gratis maaltijden uit te delen.  

Akshaya Patra Foundation_02.PNG   Akshaya Patra Foundation_04.png

“De situatie is schrijnend, zeker voor arbeidsmigranten, dagloners, kinderen, jongeren en vrouwen. Zij hebben veelal een achtergestelde positie in de samenleving en leven in armoede. Gebrek aan inkomen in deze tijden van crisis en lockdown leidde ertoe dat deze groepen door diverse Indiase staten moeten reizen – soms te voet, soms in overvolle treinen – op zoek nieuwe manieren om rond te komen”, licht Rajini Sinha de situatie toe.  

Met steun van lokale overheden en partners zoals Oikocreditbegon de Akshaya Patra Foundation op woensdag 25 maart 2020 met het uitdelen van de eerste gratis maaltijden. Toen dat operationeel goed liep, werd het gebied waarin Akshaya Patra Foundation werkte steeds groter. Nu deelt de foundation in maar liefst 17 Indiase deelstaten gratis maaltijden uit aan hen die dat nodig hebben. Inmiddels zijn er maar liefst 18.066 verse en voedzame maaltijden uitgedeeld.   

Hoe nu verder? 

Hoewel Oikocredit mede dankzij donaties haar partners extra kon ondersteunen tijdens de crisis ten gevolge van de wereldwijde pandemie, is de pandemie nog niet over. Het blijft daarom mogelijk om te doneren. Daarnaast is Oikocredit nu een ‘Innovation in Response to COVID’-programma aan het ontwikkelen. Op die manier wil Oikocredit haar partners nog meer bijstaan in deze bijzondere tijden, waarin solidariteit belangrijk is én blijft.  

« Terug naar het nieuwsoverzicht