Succesverhalen

Mercy Kenia

Microkrediet ondernemersverhaal Mercy, Kenia

Dankzij leningen heb ik mijn bedrijf verder kunnen uitbreiden. 

Mercy, Kenia

Mercy, landbouwer Kenia

Mercy Mbatia (76) uit Kenia is sinds 1971 weduwe. Haar vier kinderen zijn volwassen en wonen op zichzelf. In het verleden was ze lerares, wat nog steeds heel duidelijk in haar karakter te merken is. Ze staat bekend om haar vriendelijkheid en doorzettingsvermogen en is een belangrijk rolmodel voor vrouwen in haar omgeving. Ondanks dat ze alleenstaande moeder is heeft ze altijd de tijd genomen om vrouwen in haar omgeving te helpen.

Mercy heeft een theeplantage van ongeveer 4 hectare. Ze verkoopt haar theeblaadjes aan een grote Keniaanse theeproducent, maar de inkomsten van de verkoop gaan vrijwel volledig naar de theeplukkers. Voor haar eigen inkomen bleef nooit veel over. In 2015 besloot de Keniaanse om ook een kippenboerderij te beginnen. De inkomsten uit de theeplantage waren alleen niet voldoende om de investering te kunnen doen. Mercy was toen al 20 jaar lid van Unaitas en kreeg via hen de financiële hulp die ze nodig had. Ze sloot een lening af van KES 200.000 (ongeveer € 1.500) waarmee ze een kippenhok kon bouwen, 750 kuikens en voer kon kopen.

Door hard te werken heeft Mercy haar boerderij inmiddels verder kunnen uitbreiden en heeft ze nu 1.500 kippen. Ze gebruikt de inkomsten van de eieren die ze verkoopt voor voedsel en elektriciteit. De mest van haar kippen heeft haar geholpen om de oogst van de thee te verbeteren. Ook heeft ze twee mensen in dienst genomen om haar te helpen bij het dagelijkse werk op de boerderij en heeft ze drie mensen aangenomen om te helpen op te theeplantage. Dit was cruciaal voor Mercy, omdat ze steeds ouder wordt en niet alles meer alleen kan doen.

Met de hulp van Oikocreditpartner Unaitas heeft Mercy nu een stabieler inkomen en daarmee een leefbaarder bestaan voor zichzelf kunnen creëren. Ze is een inspiratie voor vrouwen om haar heen. Mercy is slechts een van de vele mensen die door partners van Oikocredit worden ondersteund. Dit is waarom Oikocredit blijft investeren in organisaties, zoals Unaitas, om meer mensen te kunnen helpen.

Ook investeren in mensen als Mercy? Lees hier wat u kunt doen