Succesverhalen

Rafael Costa Rica

Microkrediet ondernemersverhaal Rafael, Costa Rica

Dankzij de coöperatie kan ik voor mijn gezin zorgen. 

Rafael, Costa Rica

Rafael, koffieboer Costa Rica

Koffieboer Rafael Savres is al meer dan 30 jaar lid van Oikocredit partner Coopetarrazú. Hij verbouwt al koffie zolang hij zich kan herinneren. De Costa Ricaan erfde de koffieplantage van zijn grootouders en bezit 14 hectare grond waarop hij koffie verbouwt. Hij heeft drie vaste krachten in dienst en 35 uitzendkrachten voor het oogstseizoen. Lid zijn van de coöperatie heeft volgens Rafael veel voordelen. Zo krijgt hij een eerlijke prijs voor zijn koffie, kan hij leningen afsluiten (om bijvoorbeeld kunstmest te kopen) en kan hij beroep doen op de coöperatie voor technische ondersteuning – bijvoorbeeld als een landbouwmachine stuk is.

Die ondersteuning van een coöperatie is enorm belangrijk voor boeren als Rafael: “Het wordt elk jaar lastiger om genoeg geld te verdienen om rond te komen. Dat komt doordat de internationale koffieprijzen laag zijn en de belastingen die wij moeten betalen ieder jaar hoger worden. Dankzij de coöperatie kan ik voor mijn gezin zorgen. Met hun hulp kunnen wij meer produceren om zo de lage prijzen te compenseren.”

Rafael hoopt dat zijn kinderen later zijn boerderij willen overnemen als hij met pensioen gaat. Zijn droom is om later van zijn pensioen te genieten en zijn kinderen aan het werk te zien op de boerderij.

Ook investeren in een toekomst voor ondernemers als Rafael? Beleg dan in ons fonds voor microfinanciering

Rafael Costa Rica 2