Oikocredit Nederland Fonds

Fondsinformatie

845 miljoen euro

Uitstaande financiering

563

Partners

58.400

Beleggers wereldwijd

Beleggingsbeleid

Het Oikocredit Nederland Fonds belegt voor minimaal 97% van de beschikbare gelden in aandelen Oikocredit en houdt maximaal 3% van de beschikbare gelden aan in liquide middelen.

Impactbeleggen

Met het verstrekken van leningen en equity biedt Oikocredit kansen aan mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika die normaal geen toegang hebben tot krediet.

Partnerorganisaties

Dit doet Oikocredit via een netwerk van lokale partnerorganisaties, bestaande uit microfinancieringsinstellingen,(boeren)coöperaties en duurzame-energie-ondernemingen.

Daarnaast belegt Oikocredit een deel van haar vermogen in een liquide beleggingsportefeuille. Deze portefeuille is voor ten minste 90% belegd in beursgenoteerde obligaties en voor maximaal 10% in aandelen (fondsen). Lees hier meer over onze werkwijze.

Waarom beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds?

Het Oikocredit Nederland Fonds is een duurzame toevoeging op uw beleggingsportefeuille. Oikocredit streeft niet naar winstmaximalisatie. Bij ons staat sociale impact voorop.

Oikocredit bereikt meer dan 38 miljoen mensen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Naast microfinanciering investeert Oikocredit in Fairtrade coöperaties en in bedrijven die impact hebben op mensen met lage inkomens, zoals duurzame-energie-bedrijven. 

» Lees hier meer over de sociale impact van beleggen bij Oikocredit

Ontwikkelingen

Download hier het meest recente kwartaalbericht en de factsheet van het Oikocredit Nederland Fonds, met hierin de laatste ontwikkelingen.

Kwartaalbericht

Factsheet

Rendement bij Oikocredit

Oikocredit is de grootste social impact investor ter wereld. Het gaat bij de financieringen die Oikocredit verstrekt allereerst om het verbeteren van de levens van mensen die onder, of rond, de armoedegrens leven in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Wanneer u investeert in Oikocredit, kiest u er derhalve voor uw geld te investeren in impactvolle projecten.

Het dividend over 2019 is vastgesteld op 0%. De ontwikkeling van de coronacrisis heeft de wereldwijde context waarin Oikocredit opereert drastisch veranderd. Het Oikocredit Nederland Fonds keert geen dividend uit en zal eenmalig geen beheervergoeding in rekening brengen (normaal is dit 0,45%). Het netto dividend dat een belegger over 2019 ontvangt is dus 0%. Lees hier meer over 

Grafiek rendement.jpg

Eric Holterhues, directeur Oikocredit Nederland

Het afgelopen kwartaal laat het eerste herstel zien van de gevolgen van de coronapandemie. Dankzij de focus op impact in deze periode, heeft Oikocredit International wederom laten zien wat haar toegevoegde waarde is.

Eric Holterhues, directeur Oikocredit Nederland

Hoogte van het dividend

De hoogte van het dividend wordt tijdens de jaarlijkse ledenvergadering (in juni) van Oikocredit International vastgesteld, over het voorgaande kalenderjaar.

Dividenduitkering

Beleggers ontvangen hun dividend over het voorgaande boekjaar jaarlijks in juli, de maand waarin beleggers ook hun dividendoverzicht ontvangen.

Beheervergoeding

De beheervergoeding over 2019 bedraagt (eenmalig) 0% waardoor het dividend over 2019 uitkomt op 0%. Normaal is de beheervergoeding 0,45%.

Kosteloos aan- en verkopen Oikocredit Nederland Fonds

▶   Aan het aankopen en opnemen van een belegging in het Oikocredit Nederland Fonds zijn geen kosten verbonden.
▶   
U kunt uw belegging maandelijks opnemen. Dit verwerken we per de eerste dag van de volgende maand. Binnen tien werkdagen daarna ontvangt u uw geld op de bij ons bekende tegenrekening.

Risico’s Oikocredit Nederland Fonds

Sinds de oprichting van Oikocredit in 1975 heeft nog geen enkele belegger iets van zijn in Oikocredit geïnvesteerde geld verloren. Beleggen betekent dat echter wel dat er een kans bestaat dat u uw ingelegde geld kwijtraakt.

Grootste risico's

De grootste risico's zijn, vanwege het internationale werkgebied van Oikocredit, het projectenrisico, landenrisico en valutarisico. Kijk voor meer informatie over deze risico’s op deze pagina over beleggen bij Oikocredit.

Spreidingsrisico

Het meest in het oog springende risico is het spreidingsrisico. Het Oikocredit Nederland Fonds belegt minimaal 97% van de beschikbare gelden in aandelen Oikocredit International, en houdt maximaal 3% van de beschikbare gelden aan in liquide middelen.

Toezicht

Beleggen doet u via het Oikocredit Nederland Fonds. Dit is een beleggingsfonds dat wordt beheerd door de Stichting Beheer Oikocredit Nederland Fonds in Utrecht. De beheerder is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De beheerder, en de door haar beheerde beleggingsinstelling Oikocredit Nederland Fonds, staat dan ook onder doorlopend toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank.

Risicoscore

Het Oikocredit Nederland Fonds krijgt geen risicoscore van de AFM omdat het fonds slechts eenmaal per maand verhandelbaar is. 

Meer juridische informatie vindt u hier

 

Meestgestelde vragen over het Oikocredit Nederland Fonds

 • In welk jaar is het Oikocredit Nederland Fonds opgericht?

  Oikocredit is in 1975 opgericht door jonge, politiek geëngageerde leden van de Wereldraad van Kerken. In Nederland kunnen mensen beleggen via het Oikocredit Nederland Fonds. Dit fonds is opgericht in 2002.

  Het Oikocredit Nederland Fonds is het vehikel van de vereniging Oikocredit Nederland om beleggingsgeld voor Oikocredit aan te trekken, en daarmee leningen aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden te kunnen verstrekken. Het Oikocredit Nederland Fonds staat onder toezicht van de AFM en DNB.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Is een belegging in het Oikocredit Nederland Fonds een groene belegging?

  Het Oikocredit Nederland Fonds is een sociaal-ethische beleggingsfonds en geen groene belegging. Helaas zijn de vrijstelling en heffingskorting voor sociaal-ethische fondsen Fonds per 1-1-2013 afgeschaft.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoe is het Oikocredit Nederland Fonds (ONF) geborgd?

  Dit fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank. De Stichting Beheerder ONF is als beheerder van het ONF ook opgenomen in het register van de AFM.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoe kan het dat er in 45 jaar nog nooit een euro aan beleggingsgeld verloren is gegaan?

  We hebben een grote portefeuille, verspreid over meer dan 600 partners in meer dan 60 landen. Er is natuurlijk wel eens een partner die problemen heeft met het terugbetalen van een lening. Maar de risico’s zijn verspreid en de portefeuille is groot.

  Meer vragen & antwoorden lezen
Meer vragen & antwoorden lezen
 • Steun mensen zoals Juana uit El Salvador

 • Steun mensen zoals Efrance uit Oeganda

 • Steun mensen zoals Maria uit Ecuador

 • Steun mensen zoals Caleb uit Oeganda

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4