Fondsinformatie
1.046 miljoen euro
Uitstaande financiering
674
Partners
57.000
Beleggers wereldwijd
Beleggingsbeleid
Het Oikocredit Nederland Fonds belegt voor minimaal 97% en maximaal 99% van de beschikbare gelden in aandelen Oikocredit en houdt minimaal 1% en maximaal 3% van de beschikbare gelden aan in liquide middelen.
Impactbeleggen
Met het verstrekken van leningen en equity biedt Oikocredit kansen aan ondernemende mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika die normaal geen toegang hebben tot krediet.
Partnerorganisaties
Dit doet Oikocredit via een netwerk van lokale partnerorganisaties, bestaande uit microfinancieringsinstellingen,(boeren)coöperaties en duurzame-energie-ondernemingen.
Waarom beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds?
Het Oikocredit Nederland Fonds is een duurzame toevoeging op uw beleggingsportefeuille. Oikocredit streeft niet naar winstmaximalisatie. Bij ons staat sociale impact voorop.
Oikocredit bereikt 36 miljoen ondernemende mensen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Naast microfinanciering investeert Oikocredit in Fairtrade coöperaties en in bedrijven die impact hebben op mensen met lage inkomens, zoals duurzame-energie-bedrijven.
» Lees hier meer over de sociale impact van beleggen bij Oikocredit

In het tweede kwartaal van 2019 is het dividend vastgesteld op 1%. Na aftrek van 0,45% beheervergoeding heeft Oikocredit Nederland Fonds eendividend uitgekeerd van 0,55%. Een stabiel rendement dat recht doet aan onze impact first-benadering.
Ontwikkelingen
Download hier het meest recente kwartaalbericht en de factsheet van het Oikocredit Nederland Fonds, met hierin de laatste ontwikkelingen.
Downloads Oikocredit Nederland Fonds
Rendement bij Oikocredit
Oikocredit is de grootste social impact investor ter wereld. Het gaat bij de financieringen die Oikocredit verstrekt allereerst om het verbeteren van de levens van mensen die onder, of rond, de armoedegrens leven in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Wanneer u investeert in Oikocredit, kiest u er derhalve voor uw geld te investeren in impactvolle projecten.
Daarnaast streeft Oikocredit naar een stabiel rendement. Op uw belegging in het Oikocredit Nederland Fonds ontvangt u een rendement in de vorm van een dividend. Het dividend wordt jaarlijks bepaald op basis van het financiële resultaat van de internationale coöperatie Oikocredit International over het afgelopen jaar.
Hoogte van het dividend
De hoogte van het dividend wordt tijdens de jaarlijkse ledenvergadering (in juni) van Oikocredit International vastgesteld, over het voorgaande kalenderjaar.
Dividenduitkering
Beleggers ontvangen hun dividend over het voorgaande boekjaar jaarlijks in juli, de maand waarin beleggers ook hun dividendoverzicht ontvangen.
Beheervergoeding
De beheerkosten bedragen 0,45%. Over 2018 was het dividend dus 0,55% (1% rendement min 0,45% beheervergoeding).
Kosteloos aan- en verkopen Oikocredit Nederland Fonds
▶ Aan het aankopen en opnemen van een belegging in het Oikocredit Nederland Fonds zijn geen kosten verbonden.
▶ U kunt uw belegging maandelijks opnemen. Dit verwerken we op de laatste dag van de maand. Binnen tien werkdagen daarna ontvangt u uw geld op de bij ons bekende tegenrekening.
Risico’s Oikocredit Nederland Fonds
Sinds de oprichting van Oikocredit in 1975 heeft nog geen enkele belegger iets van zijn in Oikocredit geïnvesteerde geld verloren. Beleggen betekent dat echter wel dat er een kans bestaat dat u uw ingelegde geld kwijtraakt.
Grootste risico's
De grootste risico's zijn, vanwege het internationale werkgebied van Oikocredit, het projectenrisico, landenrisico en valutarisico. Kijk voor meer informatie over deze risico’s op deze pagina over beleggen bij Oikocredit.
Spreidingsrisico
Het meest in het oog springende risico is het spreidingsrisico. Het Oikocredit Nederland Fonds belegt voor 97-99% van de beschikbare gelden in aandelen Oikocredit International, en houdt minimaal 1% en maximaal 3% van de beschikbare gelden aan in liquide middelen.
Toezicht
Beleggen doet u via het Oikocredit Nederland Fonds. Dit is een beleggingsfonds dat wordt beheerd door de Stichting Beheer Oikocredit Nederland Fonds in Utrecht. De beheerder is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De beheerder, en de door haar beheerde beleggingsinstelling Oikocredit Nederland Fonds, staat dan ook onder doorlopend toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank.
Risicoscore
Het Oikocredit Nederland Fonds krijgt geen risicoscore van de AFM omdat het fonds slechts eenmaal per maand verhandelbaar is.
Meer juridische informatie vindt u hier
Meestgestelde vragen over het Oikocredit Nederland Fonds
-
In welk jaar is het Oikocredit Nederland Fonds opgericht?
Meer vragen & antwoorden lezenOikocredit is in 1975 opgericht door jonge, politiek geëngageerde leden van de Wereldraad van Kerken. In Nederland kunnen mensen beleggen via het Oikocredit Nederland Fonds. Dit fonds is opgericht in 2002.
Het Oikocredit Nederland Fonds is het vehikel van de vereniging Oikocredit Nederland om beleggingsgeld voor Oikocredit aan te trekken, en daarmee leningen aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden te kunnen verstrekken. Het Oikocredit Nederland Fonds staat onder toezicht van de AFM en DNB.
-
Is een belegging in het Oikocredit Nederland Fonds een groene belegging?
Meer vragen & antwoorden lezenHet Oikocredit Nederland Fonds is een sociaal-ethische beleggingsfonds en geen groene belegging. Helaas zijn de vrijstelling en heffingskorting voor sociaal-ethische fondsen Fonds per 1-1-2013 afgeschaft.
-
Hoe is het Oikocredit Nederland Fonds (ONF) geborgd?
Meer vragen & antwoorden lezenDit fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank. De Stichting Beheerder ONF is als beheerder van het ONF ook opgenomen in het register van de AFM.
-
Hoe kan het dat er in meer dan 40 jaar nog nooit een euro aan beleggingsgeld verloren is gegaan?
Meer vragen & antwoorden lezenWe hebben een grote portefeuille, verspreid ongeveer 600 partners en meer dan 30 landen. Er is natuurlijk wel eens een partner die problemen heeft met het terugbetalen van een lening. Maar de risico’s zijn verspreid en de portefeuille is groot.