Oikocredit Nederland Fonds

Fondsinformatie

1.007 miljoen euro

Uitstaande financiering

519

Partners

56.300

Beleggers wereldwijd

Beleggingsbeleid

Het Oikocredit Nederland Fonds belegt tussen 95% en 99% van de beschikbare gelden in aandelen Oikocredit en houdt maximaal 1% tot 5% van de beschikbare gelden aan in liquide middelen.

Impactbeleggen

Met het verstrekken van leningen en equity biedt Oikocredit kansen aan mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika die normaal geen toegang hebben tot krediet.

Partnerorganisaties

Dit doet Oikocredit via een netwerk van lokale partnerorganisaties, bestaande uit microfinancieringsinstellingen,(boeren)coöperaties en duurzame-energie-ondernemingen.

Daarnaast belegt Oikocredit een deel van haar vermogen in een liquide beleggingsportefeuille. Deze portefeuille is voor ten minste 90% belegd in beursgenoteerde obligaties en voor maximaal 10% in aandelen (fondsen). Lees hier meer over onze werkwijze.

Waarom beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds?

Het Oikocredit Nederland Fonds is een duurzame toevoeging op uw beleggingsportefeuille. Oikocredit streeft niet naar winstmaximalisatie. Bij ons staat sociale impact voorop.

Oikocredit bereikt meer dan 38,2 miljoen mensen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Naast microfinanciering investeert Oikocredit in Fairtrade coöperaties en in bedrijven die impact hebben op mensen met lage inkomens, zoals duurzame-energie-bedrijven. 

» Lees hier meer over de sociale impact van beleggen bij Oikocredit

Ontwikkelingen

Download hier het meest recente kwartaalbericht en de factsheet van het Oikocredit Nederland Fonds, met hierin de laatste ontwikkelingen.

Kwartaalbericht

Factsheet

Rendement bij Oikocredit

Oikocredit is de grootste social impact investor ter wereld. Het gaat bij de financieringen die Oikocredit verstrekt allereerst om het verbeteren van de levens van mensen die onder, of rond, de armoedegrens leven in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Wanneer u investeert in Oikocredit, kiest u er dus voor uw geld te investeren in impactvolle projecten.

De ontwikkeling van de coronacrisis heeft de wereldwijde context waarin Oikocredit opereert drastisch veranderd. Over 2021 is een dividend van 0,5% vastgesteld. Op het dividend worden geen kosten ingehouden. Daarmee komt het dividend van het Oikocredit Nederland Fonds over 2021 ook uit op 0,5%.
Meer lezen over de jaarresultaten 2021 >Grafiek rendement

Hoogte van het dividend

De hoogte van het dividend over het voorgaande kalenderjaar wordt tijdens de jaarlijkse ledenvergadering (in juni) van Oikocredit International vastgesteld.

Dividenduitkering

Beleggers ontvangen hun dividend over het voorgaande boekjaar jaarlijks in juli, de maand waarin beleggers ook hun dividendoverzicht ontvangen.

Kosten

Conform het prospectus wordt aan het eind van elk kwartaal een beheervergoeding van 0,10% in mindering gebracht op het totale saldo van de belegging. Ook worden er aan- en verkoopkosten van 0,35% in rekening gebracht.
> Meer over de kosten van het Oikocredit Nederland Fonds

Risico's Oikocredit Nederland Fonds

De grootste risico's zijn, vanwege het internationale werkgebied van Oikocredit, het projectenrisico, landenrisico en valutarisico. Kijk voor meer informatie over deze risico’s op deze pagina over beleggen bij Oikocredit.

Spreidingsrisico

Het meest in het oog springende risico is het spreidingsrisico. Het Oikocredit Nederland Fonds belegt tussen 95% en 99% van de beschikbare gelden in aandelen Oikocredit International, en houdt maximaal 1% tot 5% van de beschikbare gelden aan in liquide middelen.

Toezicht

Beleggen doet u via het Oikocredit Nederland Fonds. Dit is een beleggingsfonds dat wordt beheerd door de Stichting Beheer Oikocredit Nederland Fonds in Utrecht. De beheerder is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De beheerder, en de door haar beheerde beleggingsinstelling Oikocredit Nederland Fonds, staat dan ook onder doorlopend toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank.

Risicoscore

Het Oikocredit Nederland Fonds mag geen risicoscore vermelden van de AFM, omdat de waarde van een participatie in het Fonds niet maandelijks wordt berekend op basis van de onderliggende beleggingen. De waarde van een participatie is vastgesteld op € 200. 

Meer juridische informatie vindt u hier

 

Meestgestelde vragen over het Oikocredit Nederland Fonds

 • In welk jaar is het Oikocredit Nederland Fonds opgericht?

  Oikocredit is in 1975 opgericht door jonge, politiek geëngageerde leden van de Wereldraad van Kerken. In Nederland kunnen mensen beleggen via het Oikocredit Nederland Fonds. Dit fonds is opgericht in 2002.

  Het Oikocredit Nederland Fonds is het vehikel van de vereniging Oikocredit Nederland om beleggingsgeld voor Oikocredit aan te trekken, en daarmee leningen aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden te kunnen verstrekken. Het Oikocredit Nederland Fonds staat onder toezicht van de AFM en DNB.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Is een belegging in het Oikocredit Nederland Fonds een groene belegging?

  Het Oikocredit Nederland Fonds is een sociaal-ethische belegging en geen groene belegging. Helaas zijn de vrijstelling en heffingskorting voor sociaal-ethische fondsen per 1-1-2013 afgeschaft.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoe is het Oikocredit Nederland Fonds (ONF) geborgd?

  Dit fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank. De Stichting Beheerder ONF is als beheerder van het ONF ook opgenomen in het register van de AFM.

  Meer vragen & antwoorden lezen
Meer vragen & antwoorden lezen