Microkrediet

Microkrediet zorgt voor meer zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Geld lenen in plaats van geld geven is gebaseerd op een gelijkwaardige relatie.

Microkrediet

Wat is microkrediet

Een microkrediet is een kleine lening aan een ondernemer. Het doel van microfinanciering is mensen zelf laten werken aan hun toekomst. Vaak is 50 tot 500 euro al genoeg om een bedrijf te beginnen of te laten groeien. Omdat het om een kleine lening gaat, is de looptijd van een microkrediet relatief kort: meestal een maand of zes. 

Anders dan geld geven

Anders dan geefgeld wordt leengeld steeds opnieuw uitgeleend. De aflossingen op leningen worden steeds opnieuw gebruikt om een microkrediet aan een ondernemer te lenen. Zo blijft hetzelfde geld steeds nieuwe ondernemers steunen. En worden uiteindelijk veel meer mensen geholpen. Microkrediet wordt niet voor niets omarmd door de Verenigde Naties en de Wereldbank.

Impact van microkrediet

Met microkrediet worden mensen bereikt die geen toegang hebben tot een gewone bank. Het effect van microkrediet op het leven van de ontvanger is groot:

▶   De ondernemer kan zelf een beter bestaan opbouwen
▶   
De hele familie gaat erop vooruit
▶   Effect op de omgeving en de werkgelegenheid

Geschiedenis van microkrediet

Muhammad Yunus zag met eigen ogen hoe in de jaren ’70 in Bangladesh weinig mensen toegang tot krediet hadden. Hij zag ook hoe een kleine investering in bijvoorbeeld een koe of een naaimachine mensen hielp om geld te verdienen. Yunus wilde hen geen geld geven, maar besloot ze een klein bedrag te lenen. Dat was het begin van de Grameen Bank: de eerste bank die microkrediet uitleende. Muhammad Yunus ontving in 2006, als een van de grondleggers van microkrediet, de Nobelprijs voor de vrede.

Koningin Máxima en microkrediet

Koningin Máxima zet zich wereldwijd in om toegang tot financiële diensten voor iedereen mogelijk te maken. Een belangrijke methode hiervoor is microkrediet voor ondernemers in landen waar veel armoede is.

In 2009 is Máxima benoemd tot 'Speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling'. In die functie adviseert ze de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Sinds 2011 is Koningin Máxima ook erevoorzitter van de G20 voor de 'Global Partnership for Financial Inclusion'. Hiermee stimuleert ze de samenwerking tussen de Verenigde Naties en de G20 op het gebied van universele toegang tot financiële diensten.

Zelf beleggen in microkrediet

Oikocredit is een van de grootste investeerders in microkrediet ter wereld. U kunt meedoen door zelf te investeren in microkrediet. Zo zet u uw geld in om een grote sociale impact te maken. U kunt al meedoen vanaf 200 euro.

▶   Bekijk hier de mogelijkheden voor beleggen

Meestgestelde vragen over microkrediet

  • Kan ik beleggen in een specifiek project of in een specifiek land?

    Oikocredit werkt samen met lokale microfinancieringsinstellingen. Oikocredit verstrekt een lening aan een microfinancieringsinstelling en die microkredieten verstrekt aan ondernemers. De looptijd van een microkrediet is gemiddeld zes maanden. Daarna wordt het geld weer aan een andere ondernemer als microkrediet verstrekt. Het is zeer kostbaar om administratief bij te houden welk geld aan welke ondernemer wordt uitgeleend. Daarbij wil Oikocredit gegeven haar missie geen keuzes maken op basis van persoonlijke voorkeur van beleggers. Het is daarom niet mogelijk om te beleggen in een specifiek project of in een specifiek land.

    Meer vragen & antwoorden lezen
  • Hoeveel rente betalen ondernemers op hun lening?

    De microfinancieringsinstellingen waarmee Oikocredit samenwerkt, selecteren we op de sociale impact die ze nastreven. Een van de onderdelen waar we kritisch naar kijken is de rente die aan ondernemers gevraagd worden. We monitoren dat ook systematisch. Onze partners hanteren over het algemeen lagere rentepercentages dan het marktgemiddelde, waardoor onze aanwezigheid een drukkend effect heeft op de percentages in het hele land. In veel opkomende economieën is de rente echter veel hoger dan in westerse landen. De rente die ondernemers betalen voor hun microkrediet is daardoor gemiddeld 20-40%. Hoeveel rente een ondernemer in een ontwikkelingsland betaalt hangt af van een aantal factoren:

    • De looptijd van de lening. Die is vaak kort. De administratiekosten zijn verwerkt in het rentepercentage en moeten dus in die korte tijd (bijvoorbeeld 6 maanden) worden terugbetaald. Het uitlenen van één bedrag van € 10.000 kost veel minder dan het uitlenen van 100 x € 100,- euro.
    • Het inflatiepercentage in het betreffende land (vaak alleen al hoger dan 10%)
    • Het kredietrisico in het betreffende land. Deze is bijvoorbeeld afhankelijk van de economische stabiliteit.
    • De mate van begeleiding die de ondernemer krijgt. Ze krijgen niet alleen geld, maar ook training. Ook deze kosten zitten versleuteld in het rentepercentage.
    Meer vragen & antwoorden lezen
  • Wat gebeurt er als een ondernemer de lening niet terug kan betalen?

    Vaak wordt geleend aan leengroepen. Ondernemers staan borg voor elkaar. Wanneer één ondernemer binnen de leengroep moeite heeft met het terugbetalen van de lening, dan springen de groepsleden in. De groepsleden steunen elkaar dus en kunnen op elkaars steun rekenen.

    Wanneer een partner de lening aan Oikocredit niet kan terugbetalen, bijvoorbeeld in geval van natuurrampen, dan wordt een lening afgeschreven.

    Meer vragen & antwoorden lezen
Meer vragen & antwoorden lezen