Nieuws

De overeenkomsten tussen Oikocredit en de Olympische Spelen

De overeenkomsten tussen Oikocredit en de Olympische Spelen

OS_ringen.png22 juli 2021

Wat een social-impact-investeerder en een wereldwijd sporttoernooi met elkaar te maken hebben? Meer dan je op het eerste gezicht zou denken!

Griekse herkomst

De eerste Olympische Spelen werden gehouden in de Griekse stad Olympia. Nu is Oikocredit niet in Olympia ontstaan, maar er is wel een Griekse connectie. En die zit ‘m in onze naam. Oikocredit is namelijk een samentrekking van het Griekse woord oikos en het Latijnse woord credere. Oikos staat voor huis, gemeenschap en de plaats waar mensen samenleven. Credere staat voor geloven en toevertrouwen. Oikocredit betekent dus letterlijk ‘een huis van toevertrouwen’. En dat klopt ook: bij Oikocredit krijgen mensen geld toevertrouwd.

 

Wereldwijde verbinding

Hét symbool van de Olympische Spelen is toch wel de Olympische vlag met de vijf gekleurde en geschakelde ringen. Elke ring staat voor een ander continent. Dat de ringen geschakeld zijn, is geen toeval: zo wordt de eenheid van alle continenten benadrukt. Een mooie gedachte, die wereldwijde gelijkheid en saamhorigheid stimuleert. Iets waar Oikocredits visie naadloos op aansluit: streven naar een wereldwijde, rechtvaardige samenleving waarin welvaart eerlijk wordt gedeeld en alle mensen de kans krijgen om een waardig leven op te bouwen. Oikocredit is dan ook actief over de hele wereld en wil zo bijdragen aan een wereld zonder armoede en ongelijkheid.

 

Het beste uit jezelf halen

Deelnemen is belangrijker dan winnen. Want, zo is de Olympische gedachte, het streven naar een doel is belangrijker dan de overwinning zelf. En het belangrijkst is niet om veroverd te hebben, maar om goed te hebben gevochten. Oikocredit wil mensen de kans geven om aan hun doelen te werken. Zodat mensen die in armoede leven überhaupt de káns krijgen om het beste uit zichzelf te halen. Het gaat voornamelijk om microkrediet-ondernemers en boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. En hoewel dat geen atleten zijn die meedoen aan de Olympische Spelen, vindt Oikocredit het belangrijk om iedereen de kans te geven om deel te nemen aan een gelijkwaardige samenleving. Zodat je het beste uit jezelf kunt halen, ongeacht wie je bent of wat voor werk je doet.

 

De Beweging

Heb je al ‘ns gehoord van de Olympische Beweging? Het slaat niet letterlijk op de beweging die alle atleten krijgen tijdens het toernooi, maar symboliseert de gedachtegang achter de Olympische Spelen. Middels sport wil De Beweging namelijk bijdragen aan een vreedzamere en betere wereld. Sport is iets voor iedereen, en sportieve gelijkheid voor mannen en vrouwen staan hoog in het vaandel bij De Beweging. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is ook één van de thema’s waar Oikocredit zich als wereldwijde beweging van impactmakers voor inzet. Zo gaat bijvoorbeeld 86% van alle microkredieten via Oikocredit naar een vrouw (en dit is de reden)!  

 

Meer weten

Wil je weten hoe Oikocredit werkt? Of hoe je onderdeel kunt worden van die wereldwijde community van impactmakers? Dat vertellen we hier!

« Terug naar het nieuwsoverzicht