Nieuws

OikoTalk: FairTrade koffie - 20 oktober

OikoTalk: FairTrade koffie - 20 oktober

FAPE-EC-28.jpg28 september 2017

Voor veel landen is koffie een heel belangrijk exportproduct. 25 miljoen kleinschalige boeren over heel de wereld zijn dan ook afhankelijk van koffie als belangrijkste inkomstenbron. En dat is precies de reden dat Oikocredit bijna 50 koffiepartners financiert. Deze koffiepartners, voornamelijk in Zuid-Amerika, zijn samen goed voor een geïnvesteerd bedrag van bijna 40 miljoen dollar. Reden te meer om dit onderwerp uit te diepen op de aanstaande OikoTalk!

FAPECAFES uit Ecuador is zo’n koffiepartner van Oikocredit. Deze coöperatie is in 2002 opgericht om koffieboeren te helpen hun producten te verkopen. Daarnaast voorziet FAPECAFES in technische ondersteuning en trainingen voor koffieboeren. Zo’n 800 kleinschalige koffieboeren uit Ecuador zijn aangesloten bij FAPECAFES. Biologische landbouw staat, samen met sociale verantwoordelijkheid en respect voor het milieu, voorop bij de coöperatie. 

Koffie proeven
Aan het hoofd van FAPECAFES staat Arturo Vinicio Martínez Jaramillo (‘Vinicio’). We vinden het dan ook een enorme eer dat Vinicio, samen met collega-medewerker José Apolo, tijdens de aanstaande OikoTalk op 20 oktober komt praten over de dilemma’s in de koffiebusiness voor hen als coöperatie zijnde. Als extra kers op de taart is er gelegenheid om koffie te proeven met José!

Koffieketen
Naast het bezoek uit Ecuador, is er ook de mogelijkheid om met Paula Koelemij van Simon Lévelt in gesprek te gaan. Zij zal, als hoofd category management, dieper ingaan op de betekenis van  duurzaamheid in, met name, ketenbeheersing/-management. Ook zal Koelemij meer vertellen over de rol van de verschillende schakels in de keten – van producent tot consument.

Korte biografie sprekers

Arturo Vinicio Martínez Jaramillo (‘Vinicio’) - FAPECAFES 
Vinicio’s interesse in landbouw en koffie begon al op jonge leeftijd, toen hij als jonge jongen meehielp op de boerderij van zijn vader. Later studeerde hij landbouwtechniek en sinds zijn afstuderen is hij werkzaam in de koffiesector. Vinicio is directeur van FAPECAFES.

José Apolo - FAPECAFES
Al sinds 2002 werkt José Apolo bij Oikocreditpartner FAPECAFES. Vandaag de dag is hij hier verantwoordelijk voor alle processen rondom het ontvangen, controleren op kwaliteit, verwerken en verkopen van de koffiebonen. Daarnaast is Apolo gecertificeerd koffieproever.

Paula Koelemij - Simon Lévelt
Al bijna 30 jaar is Paula Koelemij werkzaam in de koffiesector. Momenteel werkt Paula bij Simon Lévelt als manager of category management and sourcing

Aanmelden
De OikoTalk is deze keer op vrijdagmiddag 20 oktober, van 15.00 uur tot 16.30 uur. Na afloop is er nog gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje. De OikoTalk vindt plaats in ons kantoor aan de Arthur van Schendelstraat 550 te Utrecht. Er zal een tolk aanwezig zijn om te vertalen, dus u kunt de OikoTalk in het Nederlands volgen.

Aanmelden kan door uw naam, en die van uw eventuele gast, te mailen naar nederland@oikocredit.nl. Bellen kan uiteraard ook via 030 - 234 10 69.

« Terug naar het nieuwsoverzicht