Nieuws

Oikocredit-partner SEKEM: groene oase in de Egyptische woestijn

Oikocredit-partner SEKEM: groene oase in de Egyptische woestijn

SEKEM-EG-43.jpg20 juni 2017

Ongeveer 40 jaar geleden besloot de in Egypte geboren prof. dr. Ibrahim Abouleish dat hij iets wilde doen aan de sociale en economische achteruitgang in zijn vaderland. Hij zei zijn carrière als farmacoloog in Oostenrijk vaarwel en kocht 70 hectare gortdroog en ongerept woestijnland in de omgeving van Belbeis, 60 kilometer ten noordoosten van Caïro.

Werkgelegenheid
Tegen alle logica in begon hij hier met het ontwikkelen van SEKEM, een landbouwproject om de woestijn vruchtbaar te maken. Zo konden er werkgelegenheid en opleidingskansen gecreëerd worden voor talloze werkloze en (semi)alfabete Egyptenaren. Ruim 1.500 mensen hebben momenteel werk dankzij SEKEM en partners als Oikocredit. Daarnaast kunnen ruim 20.000 mensen gebruik maken van voorzieningen van SEKEM, waaronder het medisch centrum en scholing.

Alternatieve Nobelprijs
In 2003 kreeg Ibrahim Abouleish de Right Livelyhood Award, ook wel de Alternatieve Nobelprijs, uitgereikt. Veel universiteiten over de hele wereld verleenden hem eredoctoraten. En vanwege de in 2014 uitgezonden documentaire Groen Goud 2 van het VPRO-programma Tegenlicht kreeg Sekem ook in Nederland bekendheid.



Links: de autobiografie van prof. dr. Ibrahim Abouleish. Rechts: wijlen prof. dr. Ibrahim Abouleish.

Autobiografie en boekpresentatie
Afgelopen donderdag 15 juni is Abouleish op 80-jarige leeftijd overleden. Extra bijzonder is daarom de presentatie van zijn autobiografie in Nederland, die in september uitkomt. Abouleish beschreef hierin zijn levensverhaal, zijn visie en wat er op SEKEM  allemaal ontwikkeld is. Het boek SEKEM – Sociaal ondernemen brengt de woestijn tot bloei zal op 29 september in aanwezigheid van Helmy Abouleish (zoon van Ibrahim en CEO van SEKEM) gepresenteerd worden in Pakhuis De Zwijger. Bij die gelegenheid gaat Helmy in gesprek met ecoloog en directeur van Commonland Willem Ferwerda over het herstellen van geërodeerde landbouwgrond en de holistische aanpak die SEKEM daarbij met succes hanteert.

« Terug naar het nieuwsoverzicht