Duurzame energie

Veilige bronnen van energie, die zorgen voor een enorme sociale impact en die goed is voor het milieu

Dagelijks schoon water door een waterpomp op zonne-energie

Dagelijks schoon water door een waterpomp op zonne-energie

FOUR-IN-21.jpgdinsdag 21 maart 2023 13:10

Dankzij een subsidie en een microkrediet heeft de Indiase familie Mali hun waterpomp op diesel kunnen vervangen door een waterpomp op zonne-energie. Een enorme verbetering voor de familie, hun gezondheid, de kosten, de opbrengst van hun land én voor het milieu. Precies dat is waarom Oikocredit ook investeert in duurzame energie en daarmee in betere toegang tot schoon water.

Dor en droog, dat is het in Ghans, een gehucht in de Indiase woestijnstaat Rajasthan. Water is daarom van levensbelang voor de familie Mali, die rondkomt van het kweken van kalebas, flespompoen en okra op een stuk land van 17 hectare in dit gebied.

Foto: De familie Mali. Van links naar rechts: Asharam, Santosh, Manna, Badri, Mohan (Kedar's brother) en Kedar Mali.

Op de akkers staan 16 zonnepanelen die in verbinding staan met een zonnepomp bij de waterput. Het water wordt opgepompt door middel van zonne-energie. Bij voldoende zonlicht wordt de pomp van stroom voorzien en begint het water te stromen. Een hele verbetering ten opzichte van de opwekking met diesel. Dat was niet alleen duur, waardoor de waterpomp regelmatig niet functioneerde, maar ook slecht voor de gezondheid en het milieu.

Idee

De familie is door een Indiase overheidscampagne, waarin ze ruime subsidie aanboden voor de overgang naar duurzame energie, op het idee gebracht om te investeren in een zonnepomp-installatie. De overige kosten, omgerekend ongeveer 1400 euro, heeft de familie geleend via Oikocreditpartner Fourth Partner Energy. Zo konden ze snel overgaan op deze nieuwe waterpomp en zonnepanelen.

Foto: De familie op het werk aan het land, gebruik makend van de waterput op zonne-energie. 

Geen spijt

De Mali’s hebben geen moment spijt van de investering. Ze hebben nu overdag altijd de beschikking over voldoende water, ook om het land te beregenen. . Voorheen was dat wel anders. De waterput was toen aangesloten op een dieselinstallatie. Wanneer er even geen geld was om diesel te kopen, kon de familie ook geen water gebruiken. Daardoor konde ze de gewassen niet bewateren. Buiten dat de oogsten vaker mislukten, was de dieselpomp duurder, vervuilender en minder duurzaam in gebruik als de zonnepomp.

Fourth Partner Energy

Sinds 2015 is Fourth partner van Oikocredit. Het is een full-servicebedrijf dat diensten levert op het gebied van duurzame energie. Sinds de oprichting van Fourth Partner Energy, in 2010, zijn ze erin geslaagd de CO2-uitstoot sterk te reduceren en grote hoeveelheden water te besparen. Met Oikocredits investering kan Fourth de activiteiten opschalen en uitbreiden én profiteren steeds meer families van schone, veilige en altijd beschikbare enenergie en daarmee schoon water.

Foto: Voor haar klanten heeft Fourth technisch ingenieurs in dienst, zoals Bachchusing (rechts). Zij staan de boeren bij in het geval van technische problemen of advies.

 

« Terug