Solidariteit is nu

belangrijker dan ooit

Home

Wij geloven in de kracht van Microkrediet

Oikocredit investeert in microkrediet voor mensen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Dat betekent toegang tot leningen voor kleine ondernemers, die daarmee zélf aan hun toekomst kunnen bouwen.

Meer lezen over microkrediet

U kunt meedoen door te beleggen

U kunt al beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds vanaf € 50 inleg of € 10 per maand. Zo bouwt u stukje bij beetje waarde op, voor uzelf én voor miljoenen anderen.

Beleggingsopties bekijken

Kom bij onze community

SPECIALE ACTIE: doe voor 1 juni 2021 mee met ons member programma en ontvang gratis het microkrediet memoryspel. Als member draagt u bij aan bewustwording over wereldwijde armoede.

Meer over member worden

Oikocredit en corona

Solidariteit is nu harder nodig dan ooit. In ons eigen land, maar vooral ook wereldwijd. Het effect van de corona-pandemie zal voor mensen die in armoede leven extra groot zijn. Zij hebben vaak geen spaargeld of toegang tot betaalbare gezondheidszorg. Een lockdown betekent voor deze mensen geen inkomen en geen sociale zekerheid om op terug te vallen. Wij blijven ons inzetten voor de aller kwetsbaarste mensen. 

Waarom beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds

Oikocredit verstrekt leningen aan lokale partners met een sociale doelstelling. Via deze partners bieden we ondernemende mensen en groepen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika toegang tot passende financiële middelen. Dit zijn mensen die normaal geen toegang hebben tot leningen.

De partners van Oikocredit bestaan uit microfinancieringsinstellingen, (fairtrade) coöperaties, boerenorganisaties en kleine- en middelgrote ondernemingen.

Lees verhalen van trotse microkredietondernemers

Waarom Oikocredit

 • Wereldwijde impact met microkrediet, landbouw en duurzame energie
 • Al 45 jaar ervaring met impactbeleggen
 • Een eerlijk dividend
 • Vanaf € 50 inleg of vanaf € 10 per maand
 • Persoonlijk bereikbaar voor al uw vragen

Laatste nieuws

Nieuw: de Oikocredit app

App voorbeeld.jpg Aan- en verkopen, uw belegging beheren of reageren op het nieuws van Oikocredit: het kan nu nog eenvoudiger via onze nieuwe app. Beleggers die gebruikmaken van Mijn Oikocredit kunnen vanaf nu de Oikocredit app gratis downloaden via de Apple App Store of de Google Play Store. lees verder

Mijn digitale reis naar onze Latijns-Amerikaanse partner

Blog ida me tida.jpg De geur van verse koffiebonen komt me tegemoet. Als ik mijn ogen dicht doe, zie ik mezelf op een koffieplantage in Latijns-Amerika staan. Op meterslange tafels wordt koffie gedroogd. Dan doe ik mijn ogen weer open en realiseer me dat de geur van verse koffiebonen van mijn eigen kopje koffie komt, die ik thuis op mijn bureau heb staan. Vanaf dit bureau maak ik een digitale reis langs Oikocreditpartners en hun eindklanten: microkredietondernemers en koffieboeren in Latijns-Amerika. Lees in deze blog wat collega Ida inspireerde, wat de gevolgen van corona zijn en wat Ida heeft geleerd van de afgelopen periode. lees verder

Meestgestelde vragen

 • Wat doet Oikocredit?

  Oikocredit verstrekt leningen aan meer dan 600 lokale partnerorganisaties met een sociale doelstelling, in zo’n 60 landen wereldwijd. Via deze partnerorganisaties bieden we individuen en groepen in lagelonenlanden, die normaal geen toegang hebben tot leningen, toegang tot passende financiële middelen.

  De partners van Oikocredit bestaan uit microfinancieringsinstellingen, kleine- en middelgrote ondernemingen, (fairtrade) coöperaties en duurzame-energie-ondernemingen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Wat is de impact van het coronavirus op het werk van Oikocredit?

  Oikocredit zet haar werk uiteraard voort. We focussen op de belangrijkste processen. Waar mogelijk werken onze medewerkers vanuit huis, in overeenstemming met de overheidsmaatregelen. We monitoren continu de ontwikkelingen, en we hebben noodplannen om situaties met grote operationele impact het hoofd te bieden.

  Interne specialisten en De Raad van Bestuur van Oikocredit houden toezicht op de status van onze investeringen in en leningen aan onze partners in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, onze termijnbeleggingsportefeuille en andere liquide middelen en de algemene ontwikkelingen met betrekking tot de pandemie, inclusief de impact ervan op het welzijn en de effectiviteit van onze medewerkers die over de hele wereld werken.

  Oikocredit-medewerkers wereldwijd werken nauw samen met onze partnerorganisaties om de situatie van elke individuele partner te beoordelen en hen waar mogelijk te ondersteunen, bijvoorbeeld met bedrijfscontinuïteit en liquiditeitsplanning.

  Oikocredit is ook in gesprek met andere impactinvesteerders om met elkaar uit te wisselen en te coördineren over hoe we gezamenlijk kunnen omgaan met deze uitdagende situatie.

  Met deze maatregelen blijven we onze missie vervullen om onze partners en hun klanten te ondersteunen, in een tijd waarin hun behoefte aan steun nog groter is.

  Tegelijkertijd beoordelen we de mogelijke impact op de waarde van onze financieringsportefeuille om het geld van onze leden en investeerders te beschermen.

  Vanwege de aard van onze portefeuille (leningen en investeringen in aandelen) en het aantal partners waarmee we samenwerken (meer dan 600 partners in meer dan 60 landen), zal de beoordeling van de financiële gevolgen tijd vergen. De snel veranderende aard van de coronaviruscrisis betekent dat deze beoordeling regelmatig moet worden bijgewerkt naarmate de situatie zich ontwikkelt.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Wat is microkrediet?

  Microkrediet is het verstrekken van kleinschalige leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden om ze te helpen economische zelfstandigheid op te opbouwen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
Meer vragen & antwoorden lezen
 • Steun mensen zoals Juana uit El Salvador

 • Steun mensen zoals Efrance uit Oeganda

 • Steun mensen zoals Maria uit Ecuador

 • Steun mensen zoals Caleb uit Oeganda

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4