Nieuws

De oplossing ligt in een betere financiële positie voor iedereen

De oplossing ligt in een betere financiële positie voor iedereen

Simone Barel.jpg09 december 2021

Simone Barel is 45 jaar en woont in Den Haag. Ze werkt bij de rijksoverheid. Daarnaast is ze stemacteur en bestuurslid van theater De Nieuwe Regentes in Den Haag. Sinds 2016 belegt ze bij Oikocredit.

We zien een spontane en vrolijke vrouw die het naar eigen zeggen goed heeft want ze heeft ‘de leukste man en kinderen van de wereld’. Twee zonen van 11 en 13 waar ze gek op is. “Ik ben echt gek op kinderen en van mensen krijg ik energie. Ik ben van nature wel een vrolijk mens maar kan ook best chagrijnig zijn hoor! Maar als dan de bel gaat en er staat een bekende voor de deur, stroom ik direct weer vol energie en vrolijkheid. Ik kan ook streng zijn. Ik ben namelijk echt van de klok en kom dus nooit te laat. Vrienden weten ook dat ze bij mij niet te laat moeten komen.” zegt ze lachend. 

Daar word ik nou verdrietig van

“Ik word heel verdrietig om de ongelijkheid in Nederland en de rest van de wereld. De rijken hebben het goed en zijn bijzonder goed in staat om hun eigen rijkdom te beschermen. Hierdoor wordt die ongelijkheid in stand gehouden. Ik ben ervan overtuigd dat als we de ongelijkheid in de wereld aanpakken en iedereen wat meer financiële ruimte heeft, we de grote problemen waar we voor staan, zoals klimaatverandering, sneller en beter kunnen aanpakken.

Wij hebben alles

Als het gaat over de klimaatverandering, wijst iedereen naar elkaar. Een ander is schuldig en moet met een oplossing komen. De ander moet veranderen. De mensen in het westen zijn helaas weinig bereid om een verandering te maken in hun leven. Ik was onlangs bij de theatervoorstelling ‘De zaak Shell’, echt een aanrader trouwens. Het kwam er in het kort op neer dat we in het westen zoveel verworvenheden hebben die we willen behouden, dat we eigenlijk tegen de rest van de wereld zeggen ‘Jullie mogen niets meer want wij hebben alles nodig of zelfs al opgemaakt.’ Die manier van denken en doen, vind ik schokkend. Daarom probeer ik zelf op meerdere manieren bij te dragen aan een schonere wereld. Ik probeer minder plastic te gebruiken, koop producten zonder palmolie en ruim regelmatig zwerfafval op. Dan denk ik soms wel bij mezelf ‘Wat ben ik aan het doen? ‘ maar als voorbijgangers dan zeggen ‘je bent goed bezig!’ word ik daar toch ook weer heel gelukkig van.

Ik ging op zoek naar een alternatief waar ik achter kon staan

Ik ben in contact gekomen met Oikocredit in 2015. Ik had toen al een beleggingsfonds en dat rendeerde als een malle maar werd opgeheven. Ik ging dus op zoek naar een ander beleggingsfonds en vond grote verschillen in rendement. Toen dacht ik ‘waarom rendeert het ene fonds beter dan het andere?’ Tja, en dan lees je over fondsen die beleggen in wapens en fossiele brandstoffen. Beleggen is dan wel een prettige en makkelijke manier om meer geld te verdienen maar deze fondsen voelden direct niet goed meer. Ik ging dus op zoek naar een alternatief waar ik wel achter kon staan. Toen vond ik de optie om bij Oikocredit te beleggen. Het rendeert niet zo goed als het fonds dat ik tot 2015 had maar ik krijg er wel een heel goed gevoel van. Ik heb er wat aan maar ik help anderen er ook mee.

De openheid van Oikocredit is heel prettig

Het is ook fijn dat Oikocredit je goed op de hoogte houdt van wat ze doen. De openheid van zaken die ze geven, vind ik heel erg prettig. Ze geven je alle mogelijkheid om je goed te informeren en laten zien wat ze met het geld doen. Ze sturen nieuwsbrieven, een magazine, jaarverslagen en je kunt ook webinars of de ledenvergadering bijwonen. Helaas heb ik weinig ruimte in mijn agenda om echt gebruik te maken van het gehele aanbod. Ik denk wel vaak ‘interessant en leuk’ maar uiteindelijk komt het er niet van. Misschien in de toekomst.

Meer gelijkheid en emancipatie

Ik ben heel tevreden met mijn keuze om te beleggen bij Oikocredit. Ze leggen heel goed uit hoe ze tot de hoogte van het dividend zijn gekomen. En omdat ik ook echt geloof in wat ze doen, geeft het ook nog eens een goed gevoel. Ik hoop dat ik met mijn belegging bij Oikocredit een bijdrage lever aan meer gelijkheid in de wereld en meer emancipatie. Een betere financiële positie voor iedereen. Alleen dan kunnen we samen een stap verder zetten.

Met mijn hoofd op social media voor Oikocredit

Toen ik de oproep zag om mee te werken aan een interview dacht ik ‘dat moet ik maar eens doen’. Ik hou er niet van om op de voorgrond te treden maar als ik dan toch met mijn hoofd op social media ga, dan voor Oikocredit! Nu we het er zo over hebben, bedenk ik me dat ondanks het feit dat ik tevreden ben met Oikocredit, ik eigenlijk nog nooit iemand heb aangeraden om ook te beleggen bij Oikocredit. Misschien ga ik dat vanaf nu wel doen want er is eigenlijk geen belemmering. Ik heb het niet snel over geldzaken met vrienden en familie maar als het de volgende keer over goede doelen of beleggen gaat, ga ik zeker vertellen over beleggen bij Oikocredit. En als ze niet willen beleggen, kunnen ze ook gewoon lid worden. Dat is het mooie van Oikocredit, je kunt ze op meerdere manieren ondersteunen. En via hen kunnen anderen iets doen aan de verbetering van hun financiële positie. Beleggen bij Oikocredit betekent dus een betere financiële positie voor iedereen.”

« Terug naar het nieuwsoverzicht