Nieuws

“Oikocredit is een koploper”: ontmoet onze director of risk Laura Pool

“Oikocredit is een koploper”: ontmoet onze director of risk Laura Pool

laura pool director of risk.jpg

In december 2017 is Laura Pool gestart als director of risk bij Oikocredit International. Ze is verantwoordelijk voor alle aspecten van Oikocredits risico’s. Maar wat zijn de grootste risico’s voor Oikocredit? En wat is haar ervaring daarmee? We spraken Laura over haar ervaringen en wat haar drijft.

Koploper in microkrediet

“Ik heb meer dan 16 jaar voor ING gewerkt, en voor een aantal kleinere instellingen. Risicomanagement werd een van mijn expertisegebieden omdat dat deel van het bedrijf me echt inspireert.” Laura is erg betrokken bij haar werk en vertelt daar dan ook gepassioneerd over. “Ik werd me meer bewust van microkrediet toen de reguliere media erover begonnen te rapporteren. Dit bracht Oikocredit onder mijn aandacht. Wij zijn een koploper op het gebied van microkrediet. Ik geloof in onze missie om mensen te helpen.”

Laura Pool is zeer ervaren op het gebied van risicobeheersing: “Ik ben in 1991 begonnen als belastingconsulent. Ik ben toen bij ING gaan werken, waar ik advies gaf over transacties. Ik heb me ook aangesloten bij de afdeling Kapitaalbeheer van ING, waar we een nieuwe manier hebben ontwikkeld om risico's te beheren.” In 2000 heeft ze een master in financiële economie afgerond. Daarna was ze vanaf 2008 verantwoordelijk voor de financiële en risicofuncties in kleinere bedrijven, waaronder Triodos Investment Management. “Het implementeren van nieuwe risicobeheermethodes en -processen doe ik graag in deze kleinere bedrijven, omdat je pragmatisch en dicht bij de bedrijfsactiviteiten moet zijn.”

Risicomanagement bij Oikocredit

Als director of risk is Laura verantwoordelijk voor alle aspecten van Oikocredits risico’s . “Wij zijn altijd goed geweest in risicomanagement. Maar omdat de activiteiten van de organisatie complexer zijn geworden, zijn er ook nieuwe risico's.” Daarom heeft Oikocredit International een aparte afdeling gemaakt waarin alle verschillende functies die met risico te maken hebben zijn samengebracht. Met Laura aan het hoofd als director of risk. “Dit geeft Oikocredit een meer gestructureerde en geïntegreerde benadering van risicomanagement.”

“Voor de toekomst wil ik graag zien hoe we onze partners kunnen helpen bij het ontwikkelen van hun risicomanagementactiviteiten en met hen best practices ontwikkelen. Op dit moment evalueer ik de behoeften en het risicobeleid van Oikocredit, zodat ik een uitgebreid plan voor de komende jaren kan opstellen.”

En na werk?

Genoeg werk te doen dus, maar wat doet Laura om te ontspannen? “Ik ben veel  buiten. Ik fiets graag en maak lange fietsreizen door heel Europa. In het weekend kortere fietstochten. En als ik niet fiets, loop ik meestal langs de rivier de IJssel. Mijn andere grote passie is kunst. Ik ben dol op Piet Mondriaan en Mark Rothko, maar ik hou er ook van verrast te worden door nieuwe artiesten.”

« Terug