De kracht van microkrediet

Wat is microkrediet

De kracht van microkrediet

Oikocredit gelooft dat lenen in plaats van geven voor meer zelfvertrouwen en meer economische productiviteit zorgt. Door mensen geld te lenen ontstaat bovendien een gelijkwaardige relatie tussen de betrokken partijen. Dat is naar ons idee de meest pure vorm van ontwikkelingshulp. Het is hulp waarmee mensen zélf een beter bestaan kunnen opbouwen, hun gezin kunnen onderhouden en hun kinderen naar school kunnen sturen.

Anders dan geefgeld, wordt leengeld steeds opnieuw uitgeleend. De aflossingen op leningen worden steeds opnieuw aangewend om weer een ambitieuze, beginnende ondernemer van startkapitaal te voorzien. Zo blijft hetzelfde geld constant nieuwe ondernemers steunen. En worden uiteindelijk veel meer mensen geholpen.

In de praktijk

Een ondernemer is met een relatief kleine lening vaak al geholpen. Zo is een microkrediet van € 50,- tot € 500,- meestal al genoeg om een bedrijfje te beginnen of om door te groeien. De meeste microkredieten worden binnen een termijn van een maand of zes vervolgens weer afgelost. Meestal lost een ondernemer iedere week of iedere maand een gedeelte af. In de praktijk betekent dit dat u heel veel ondernemers kunt helpen. Want uw belegging kan zo steeds weer opnieuw worden uitgeleend. Zo heeft uw bijdrage een grote impact. Want al die ondernemers hebben vaak ook een familie die bij een microkrediet gebaat is: er is bijvoorbeeld geld voor nieuwe kleding, goede voeding en er hoeft niet meer bezuinigd te worden op schoolgeld voor de kinderen.

Moises.jpg

Midden- en kleinbedrijf

Niet alleen zelfstandig ondernemers komen in aanmerking voor microkrediet. Ook ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen profiteren van leningen via een microfinancieringsinstelling. Een lening voor het inkopen van goederen bijvoorbeeld, of de aanschaf van een machine of vrachtauto, draagt substantieel bij aan kleinschalige bedrijven. Financiering van het midden- en kleinbedrijf wordt vaak mesokrediet genoemd.

Het effect is hetzelfde: Door groei van haar of zijn bedrijf kan een beginnende ondernemer een groot effect hebben op het eigen bestaan, de omgeving en de werkgelegenheid.

19B0B984-D6A0-4302-92B9-79F374B9201B.jpeg

Investeren in cooperaties

Het grootste deel van Oikocredits partners bestaat uit microfinancieringsinstellingen. Maar Oikocredit investeert ook in boerencooperaties, fairtrade organisaties en andere impactvolle organisaties zoals duurzame-energie-bedrijven.

Voorop staat dat de investering die Oikocredit in een partner doet een grote sociale impact heeft op de leefomstandigheden van mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Meer over training en capaciteitsopbouw
Microkrediet Oikocredit Nederland succesvol in Brazilie_01.jpg

Vragen?

Heeft u vragen over microkrediet? Kijk eens bij de veelgestelde vragen of uw vraag ertussen staat. U kunt ook altijd contact met ons opnemen via 030-2341069

Veelgestelde vragen bekijken
  • Steun mensen zoals Juana uit El Salvador

  • Steun mensen zoals Efrance uit Oeganda

  • Steun mensen zoals Maria uit Ecuador

  • Steun mensen zoals Caleb uit Oeganda

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4