Nieuws

Blog: Asha, het symbool voor miljoenen vrouwen

Blog: Asha, het symbool voor miljoenen vrouwen

Wie is Asha.JPG

Terwijl ik in India was voor de opnames van onze commercial over Asha, vroeg ik me af wie de echte Asha’s zijn. Wie zijn de vrouwen die dromen over het opzetten van hun eigen onderneming?

Ik had een uurtje pauze tussen twee opnames door en ging naar deze vrouwen op zoek. Gelukkig hoefde ik niet ver te zoeken, want met 800 partnerorganisaties wereldwijd zit er altijd één microkredietpartner in de buurt. Nu zat die wel erg dichtbij: om de hoek van mijn hotel.

Hallo!
Dus belde ik aan bij Jagaran Microfin, één van onze microkredietpartners in India. “Sorry, sorry, sorry” was het eerste wat ik zei toen ze de deur openden. Normaal gesproken wordt een bezoek van ons aan een partnerorganisatie ruim van te voren aangekondigd. Nu stond ik vanuit het niets voor hun deur. Gelukkig werd ik met open armen ontvangen: “Je bent meer dan welkom, kom binnen! We beginnen net met onze vergadering”. En voordat ik het wist zat ik aan tafel met de directie. Wat mij gelijk opviel was dat er alleen mannen bij waren. “Twee van de negen directieleden zijn vrouw”, vertelden ze mij later, “maar die konden er vandaag helaas niet bij zijn”.

Jagaran
Ze legden me uit dat Jagaran gestart is in 1993 en zich primair richt op het verstrekken van microkredieten aan arme vrouwen in Calcutta en omstreken. Ze geloven in de kracht van vrouwen en helpen hen om een beter leven op te bouwen. Deze microkredieten worden ingezet voor het opzetten van kleine ondernemingen – zowel op het platteland als in de stad. Ze lenen microkredieten aan producenten, kleine boeren en vrouwen met een kleine onderneming. “Microkredieten helpen het inkomen van onze leners te vergoten”.

Sinds 2016 investeert Oikocredit in Jagaran. Ik was onder de indruk van hun visie. Zij vinden dat ondernemende vrouwen een eerlijke kans moeten krijgen: “vrouwen hebben de kracht om leven te geven en wij geloven dat ze van nature in staat zijn om levens te veranderen”. Maar Jagaran gelooft ook dat er meer nodig is om mensen uit de armoede te helpen. Ze zijn, net als Oikocredit, overtuigd van de Financing-plus-benadering. Ondernemers krijgen naast een krediet ook een extra steuntje in de rug. Zo geeft de Jagaran bijvoorbeeld trainingen die ondernemers verder helpen. Ook verstrekken ze micro-verzekeringen en leningen aan ambitieuze studenten die hun vervolgopleiding niet kunnen betalen.

Vrouwen met dromen
Onze campagne vertelt het verhaal van Asha die een eigen naaiatelier wilt beginnen. Mijn bezoek aan onze microkredietpartner Jagaran leerde mij dat er in India veel meer vrouwen zijn met dromen, net als Asha. Dromen over een eigen onderneming. Ook in het afgelopen jaar hebben 33 miljoen vrouwen hun dromen waar kunnen maken dankzij een microkrediet via een Oikocredit-partner! Wij hopen met deze campagne meer beleggers enthousiast te maken, zodat we nóg meer dromen kunnen waarmaken.

Bekijk de video:

Meer over de campagne >

« Terug