Onze werkwijze

Onze werkwijze

Onze werkwijze

Oikocredit is een van de grootste sociaal investeerders in microkrediet ter wereld. Wij geloven dat microkrediet de meest pure vorm van ontwikkelingshulp is. Geld lenen in plaats van geven zorgt voor zelfvertrouwen en haalt het ondernemende in mensen naar boven. Hierdoor bied je mensen de kans zélf een bestaan op te bouwen.

Oikocredit investeert uw geld in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het grootste deel van onze investeringen gaat naar partners actief in microkrediet (inclusive finance).

Daarnaast groeit het aantal investeringen in landbouw en organisaties op het gebied van duurzame energie. De totale financieringsportefeuille bedraagt zo'n 900 miljoen euro.

Investeringsgebieden

Bijna 10% van de wereldbevolking leeft onder de armoedegrens. De meerderheid woont in ruraal gebied. Door hun cyclische en onvoorspelbare inkomen is het voor boeren moeilijk om krediet te krijgen. Oikocredit financiert microfinancieringsorganisaties met een focus op boeren en landbouwcoöperaties die helpen om lokale gemeenschappen sterker te maken.

Ook Fairtrade is een aandachtsgebied als het gaat om Oikocredits investeringen. De fairtrade methode draagt bij aan betere prijzen voor boeren en helpt hen met het creëren van een betere concurrentiepositie. Met een combinatie van korte- en langetermijnleningen, voorfinanciering en training helpen we fairtradecoöperaties en hun leden om zichzelf te ontwikkelen.

De schadelijke uitstoot van fossiele brandstoffen draagt in grote mate bij aan klimaatverandering. Door te investeren in duurzame-energie-partners geeft Oikocredit invulling aan haar people, planet, profit benadering: zo helpen we regio’s die geen toegang hebben tot elektriciteit, op een duurzame economische, sociale en milieuvriendelijke manier.

Benieuwd naar de effecten van onze investeringen? Lees de verhalen van de ondernemers die met behulp van Oikocredits partners hun leven duurzaam hebben kunnen verbeteren.

Waar uw geld naartoe gaat

Oikocredit is zelf meestal niet zichtbaar in de landen waar de investeringen heen gaan. We werken samen met microfinancieringsinstellingen. Maar ook met andere partnerorganisaties zoals boerencoöperaties en met middelgrote en kleine ondernemingen. 

Onze partners weten het beste hoe ze in de behoeftes van de lokale bevolking kunnen voorzien. Ze kennen het land, de omstandigheden en de gewoonten. En dat is maar goed ook, want vaak genoeg moet de loan officer op een bromfiets in verafgelegen gebieden de maandelijkse aflossingen incasseren.

Wilt u weten in welke landen Oikocredit actief is en met welke partners we samenwerken? Ga dan naar ons partneroverzicht.

Partnerselectie

Om de doelstellingen van Oikocredit te waarborgen, screenen we onze partnerorganisaties zorgvuldig, onder meer met behulp van de ESG scorecard. ESG staat voor Environment, Social en Governance.

Deze systematiek bevat diverse criteria aan de hand waarvan kan worden bekeken:

 • welke specifieke doelgroepen worden bediend (zoals mannen/vrouwen, stad/platteland, gemiddeld inkomen)
 • in welke mate bij investeringen rekening wordt gehouden met het milieu
 • hoeveel vrouwen binnen de organisatie leidinggevende functies vervullen
 • de mate waarin de investeringen positieve veranderingen tot gevolg hebben
 • of de boekhouding klopt

Vragen over Oikocredit?

Heeft u vragen over Oikocredit? Kijk eens bij veelgestelde vragen of uw vraag ertussen staat.

Mocht u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden, of meer informatie willen, neem dan contact op met Oikocredit Nederland via 030 234 10 69 of nederland@oikocredit.nl.

 • Steun mensen zoals Juana uit El Salvador

 • Steun mensen zoals Efrance uit Oeganda

 • Steun mensen zoals Maria uit Ecuador

 • Steun mensen zoals Caleb uit Oeganda

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4