Nieuws

BLOG: 5 redenen om te investeren in ondernemers

BLOG: 5 redenen om te investeren in ondernemers

Ondernemers.jpg

Op de ‘Dag van de ondernemer’ staan we als Oikocredit graag stil bij de uitdagingen die kleinschalige boeren en andere ondernemers tegenkomen in hun leven. Wij investeren met onze financiering al meer dan veertig jaar in ondernemende mensen in landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Dit zijn vaak mensen die niet in aanmerking komen voor een krediet om hun bedrijf te laten groeien. We investeren daarnaast ook in opleiding zoals verkoop- en marketingvaardigheden. Wij zouden het mooi vinden als steeds meer mensen gaan investeren in ondernemers. 5 redenen waarom:

1: Als iemand in je investeert, geeft dat je zelfvertrouwen

Door geld te lenen om een bedrijf te starten, of uit te breiden, ervaar je als ondernemer het vertrouwen dat je daar een succes van kunt maken. Iets waar elke ondernemer natuurlijk naar streeft! En bovendien wil je de lening graag netjes kunnen terugbetalen. Als mensen geld lenen, in plaats van het te krijgen, ontstaat zo een gelijkwaardige relatie tussen de betrokken partijen.

2: Groei gaat niet alleen over geld

Wij hoeven een koffieboer of marktkraamhouder niet te vertellen wat hij moet doen met zijn/haar grond of producten. Maar ondernemers kunnen vaak wel wat hulp gebruiken, in de vorm van training in vaardigheden of kennis over nieuwe technieken. Investeren in mensen creëert de kans om meer te bieden dan geld alleen. Zo besteedde Oikocredit vorig jaar meer dan 800.000 euro aan capaciteitsopbouw voor haar partners, zoals prijsrisicomanagement-trainingen voor koffieboeren. Een investering met een sterk duurzaam karakter.

3: Investeren in ondernemers zorgt voor meer economische productiviteit

Niet alleen individuele ondernemers profiteren van een investering in hun bedrijf in de vorm van microkrediet. Oikocredit investeert steeds meer in het midden- en kleinbedrijf, de zogenaamde ‘missing middle’. Zij hebben een grote economische én sociale impact op hun omgeving, doordat ze de economische productiviteit vergroten en zorgen voor werkgelegenheid.

4: Een investering kun je steeds opnieuw inzetten

Anders dan geefgeld, wordt leengeld steeds opnieuw uitgeleend via ons netwerk van partners. En die  investering betaalt zichzelf terug. De aflossingen op leningen worden steeds opnieuw aangewend om weer een ambitieuze, beginnende ondernemer van startkapitaal te voorzien. Zo blijft de investering werken voor mensen.

5: Door te investeren in ondernemers werken we aan een meer duurzame wereld

Nog steeds leven miljoenen mensen onder de armoedegrens. In veel gevallen krijgen ze niet de kans om daaruit te komen, omdat ze in afgelegen gebieden wonen en geen toegang hebben tot middelen die hen daarbij zouden kunnen helpen. De investeringen die Oikocredit doet in ondernemerschap hebben een grote impact op de leefomstandigheden van mensen in kansarme posities in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. We denken niet de hele wereld ineens te kunnen veranderen, maar als we kunnen bijdragen aan het verbeteren van de levens van kleinschalige ondernemers, komt een duurzame wereld al een beetje dichterbij.

Stichting Beheer Oikocredit Nederland Fonds is als beheerder van het Oikocredit Nederland Fonds (hierna ONF) opgenomen in het register van de AFM. ONF is een beleggingsfonds en er zijn risico’s verbonden aan een belegging in het ONF. Het meest in het oog springende risico is het spreidingsrisico. Tussen de 97% en 99% van het fondsvermogen wordt namelijk geïnvesteerd in Oikocredit. Meer informatie op onze website www.oikocredit.nl/beleggen.

« Terug