Visserij in Zambia: van felle concurrentie naar vis voor iedereen
Visserij in Zambia: van felle concurrentie naar vis voor iedereen

Gelijke kansen voor iedereen. Financiële zekerheid om een stabiel bestaan op te bouwen. Lokale ondernemers die elkaar niet stuk concurreren, maar die samenwerken. Dát is waar Oikocredit in gelooft en voor blijft vechten. Op deze 'Dag van de Duurzaamheid' lichten we daarom tilapiakwekerij Yalelo uit Zambia uit - een duurzame viskwekerij met sociale impact!
Oikocredit gelooft in duurzaamheid en in gelijke kansen voor mensen in ontwikkelingsgebieden. Niet gek dus dat Oikocredit investeert in Yalelo – een Zambiaanse tilapiakwekerij die het anders aanpakt. Oikocredits investering biedt deze viskwekerij financiële zekerheid. Hierdoor kan het Zambiaanse bedrijf zich nog meer focussen op duurzaamheid én sociale impact. Want Yalelo is een ambitieus bedrijf. En duurzaamheid blijft niet een begrip alleen. Nee, Yalelo ontwikkelt nieuwe – duurzame – standaarden voor viskwekerijen in Zambia. Het visvoer wordt bijvoorbeeld verzorgd door lokale sojabonenboeren. Zij leveren proteïnerijk visvoer, niet-genetisch gemodificeerd, aan Yalelo. Zo garandeert het Zambiaanse visbedrijf een gezonde en biologisch gekweekte vis.
Foto: Vissen worden gevoerd met biologische sojabonen; geteeld en geleverd door lokale boeren. © Opmeer Reports.
Lokale bevolking profiteert
Oikocredit en Yalelo boeken resultaat met deze duurzame aanpak. Eerst waren vissers elkaars grootste concurrenten. Het was ieder voor zich. Juist doordat de vissers elkaar beconcurreerden, bleef er weinig vis over in het Karibameer. De vangsten waren laag, hun inkomen nog lager. Na de investering van Oikocredit kon Yalelo lokale vissers in dienst nemen. Nu werken de vissers samen, zijn ze verzekerd van financiële stabiliteit. De vissers kunnen nu hun gezinnen onderhouden én het komt de visstand ten goede!
Foto: Yalelo-visser aan het werk op het Karibameer. © Opmeer Reports.
Vandaag Zambia, morgen de sub-Sahara
Hier eindigt het niet. Er zijn namelijk nog veel gebieden waar winst te behalen valt, zowel voor het milieu als voor lokale bevolking die maar net de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Yalelo’s CEO, Bryan McCoy, ziet nog veel kansen om samen met Oikocredit de schouders onder een duurzamere wereld te zetten: “Door Oikocredit kunnen we onze bedrijfsdoelstellingen halen én er voor zorgen dat dit op een duurzame manier gebeurt. Ook zien we mogelijkheden om uit te breiden naar de sub-Sahara. De successen die we hebben geboekt laten immers zien dat zowel het milieu als de lokale bevolking profiteert van onze aanpak”.
Ook investeren in een duurzame wereld? Dat kan hier!
Waarom Oikocredit
- Wereldwijd het verschil maken met microkrediet, landbouw en duurzame energie
- Al 50 jaar ervaring met investeren in mensen
- Een eerlijk dividend
- Al vanaf € 200 inleg
- Persoonlijk bereikbaar voor al uw vragen
Laatste nieuws
Oikocredit International publiceert jaarverslag 2024

Dollartekort in Bolivia en waarom dit invloed heeft op Oikocredit
Meestgestelde vragen
-
Wat doet Oikocredit?
Meer vragen & antwoorden lezenOikocredit verstrekt leningen aan meer dan 500 lokale partnerorganisaties met een sociale doelstelling, in zo’n 33 landen wereldwijd. Via deze partnerorganisaties bieden we individuen en groepen in lagelonenlanden, die normaal geen toegang hebben tot leningen, toegang tot passende financiële middelen.
De partners van Oikocredit bestaan uit microfinancieringsinstellingen, kleine- en middelgrote ondernemingen, (fairtrade) coöperaties en duurzame-energie-ondernemingen.
-
Wat is microkrediet?
Meer vragen & antwoorden lezenMicrokrediet is het verstrekken van kleinschalige leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden om ze te helpen economische zelfstandigheid op te opbouwen.
-
Waarom zou ik bij Oikocredit beleggen?
Meer vragen & antwoorden lezenOikocredit is een sociaal investeerder die zowel op sociaal vlak als financieel vlak succesvol is. Oikocredit investeert in ondernemende mensen die geen toegang hebben tot financiële middelen om ze te helpen economisch zelfstandig te worden. Daardoor krijgen 38,2 miljoen mensen in zo'n 33 landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië een kans om zelf aan hun toekomst te bouwen.