Nieuws

Duurzame energie: een investering tegen klimaatverandering

Duurzame energie: een investering tegen klimaatverandering

Duurzame energie focus Oikocredit.jpg

"We moeten de opwarming van de aarde tegengaan. En ook de daaraan gekoppelde klimatologische dreigingen", zo stelt Hann Verheijen in een interview in Milieumagazine. Voor Oikocredit houdt dit in dat de focus op duurzame energie een steeds hogere prioriteit krijgt.

Hann Verheijen, voorheen directeur Oikocredit Nederland en nu credit director bij Oikocredit International, legt in dit interview uit waarom het zo belangrijk is om te investeren tegen klimaatverandering. "Het tij móet keren". Niet alleen in Nederland, maar juist ook in ontwikkelingslanden. Want klimaatverandering treft mensen in ontwikkelingslanden het eerst én het hardst. Mensen hier zijn misschien niet de grootste producnten van CO2-uitstoot, maar wel de grootverbruikers van fossiele brandstoffen. 

Op het platteland zijn er dan ook vrijwel geen energienetwerken. Om 's avonds toch licht in huis te hebben, gebruiken veel mensen kerosine. Ongezond en levensgevaarlijk. En daarom investeert Oikocredit steeds meer in duurzame energie. Partners van Oikocredit leveren lampen op zonne-energie en zonnepanelen. Die worden betaald met een soort abonnementssysteem. Doordat de kosten voor kerosine wegvallen, kunnen mensen in ontwikkelingslanden met dit systeem duurzame energie ook daadwerkelijk betalen. De sociale impact is enorm: ongezonde dampen horen tot de verleden tijd, toegang tot duurzame electriciteit is ineens binnen handbereik. 

Benieuwd geworden hoe het investeren in duurzame energie leidt tot meer inkomenszekerheid voor ondernemers in ontwikkelingslanden? Download het volledige interview.

« Terug