Nieuws

Oikocredit eerste fairtrade klimaatneutrale belegger in Nederland

Oikocredit eerste fairtrade klimaatneutrale belegger in Nederland

FairClimateFund.JPG

Oikocredit investeert samen met FairClimateFund in biogas voor boeren in een van de meest onderontwikkelde gebieden in India, namelijk het Chickballapur-district in de deelstaat Karnataka. Met deze investering, volgens Fairtrade principes, zorgen zij dat boeren en dagloonarbeiders door middel van een biogasinstallatie toegang krijgen tot schoon koken. Dit leidt niet alleen tot CO2-reductie en inkomsten uit de verkoop van CO2-credits, maar zorgt ook voor betere levensomstandigheden. Hiermee is Oikocredit de eerste belegger in Nederland met een geheel Fairtrade CO2-neutrale bedrijfsvoering.

Het Chickballapur-district in de deelstaat Karnataka is één van de meeste onderontwikkelde gebieden in India, waar voornamelijk dagloonarbeiders en kleine boeren leven in slechte omstandigheden. De vervuilde straten zorgen voor gezondheids- en klimaatproblemen, de omstandigheden binnen zijn amper beter te noemen doordat de traditionele oventjes, gemaakt van steen en klei en die branden op kerosine en hout, veel schadelijke rook veroorzaken.

Door de investering van Oikocredit en FairClimateFund kunnen ongeveer 500 biogasinstallaties worden geplaatst die kerosine en hout voor koken en warm water vervangen door biogas. Een biogasinstallatie van 2 kubieke meter geeft voldoende gas voor een gezin van vier tot vijf mensen om dagelijks op te koken. Elk huishouden helpt met de bouw van de biogasinstallatie en stort koeienmest, organisch en biomassa afval in de installatie. De projectontwikkeling, monitoring en het onderhoud worden lokaal uitgevoerd.

Lokale voordelen
De lokale boeren transformeren organisch afval in een duurzaam en gezonder alternatief voor hun hout- of kerosineoventjes. Hierbij besparen zij veel tijd en geld. Ze hoeven immers niet meer naar hout te zoeken, het gebruik van organisch afval is veel goedkoper dan kerosine en gezondheidsproblemen veroorzaakt door kerosinegebruik zullen dan ook minder vaak voorkomen. Tot slot is het restproduct van biogas een zeer vruchtbare mest die op het land kan worden gebruikt.

Eerlijke prijzen voor Fairtrade Carbon Credits
De CO₂-reductie die wordt gerealiseerd met het koken op de biogasinstallaties wordt gecertificeerd in Fairtrade Carbon Credits die voor een eerlijke prijs worden verkocht aan bedrijven en organisaties ten behoeve van klimaatcompensatie. In de CO2-markt ontvangen lokale huishoudens doorgaans geen vergoeding voor deze carbon credits. Om dit te ondervangen, hebben Fairtrade International en Gold Standard – samen met FairClimateFund – de Fairtrade Klimaat Standaard ontwikkeld. De credits van het biogasproject zijn Gold Standard gecertificeerd en voldoen ook aan de Fairtrade Klimaat Standaard wat betekent dat de lokale huishoudens eigenaar zijn van de credits. Bedrijven zijn er zodoende zeker van dat de CO2-uitstoot ook daadwerkelijk gecompenseerd wordt en dat er een eerlijke prijs wordt betaald aan de gezinnen die de CO2-reductie hebben gerealiseerd in India.

Thos Gieskes, managing director Oikocredit International: “Oikocredit vindt het belangrijk om het milieu te beschermen en let daar op in al haar investeringen. Tegelijkertijd ligt het realiseren van sociale impact in het hart van alles wat we doen: we willen het leven van mensen met een laag inkomen verbeteren. Daarom passen Gold standard Carbon Credits die bovendien Fairtrade gecertificeerd zijn uitstekend bij onze missie.”

Over Oikocredit
Oikocredit is een internationale social impact investor die financiering verstrekt aan microfinancieringsorganisaties, landbouwcoöperaties en duurzame energieprojecten in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Oikocredit krijgt daartoe funding uit 13 landen in West-Europa, Noord-Amerika en Japan. Particulieren en organisaties in Nederland kunnen beleggen in microkrediet via het Oikocredit Nederland Fonds. Dat is mogelijk vanaf 200 euro eenmalige inleg of 10 euro per maand.

Over FairClimateFund
FairClimateFund gelooft in een ‘eerlijk klimaat’: een klimaat waarin iedereen op onze opwarmende aarde gelijke kansen krijgt op een veilig en waardig bestaan. Degenen met de grootste klimaatvoetafdruk dragen bij aan een beter en eerlijker klimaat door CO2-reductie én door te investeren in klimaatprojecten voor mensen in onderontwikkelde gebieden die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

Daarom investeert FairClimateFund in de implementatie van klimaatprojecten in onderontwikkelde gebieden. De CO₂-reductie wordt gecertificeerd in Fairtrade Carbon Credits waar de huishoudens zelf eigenaar van zijn. Deze Fairtrade Carbon Credits worden door FairClimateFund voor een eerlijke prijs verkocht aan bedrijven en organisaties ten behoeve van klimaatcompensatie. Met de opbrengt van de Fairtrade Carbon Credits verwerven de huishoudens extra inkomen en investeert FairClimateFund in nieuwe projecten

« Terug