Nieuws

De kracht van Oikocredit is onze expertise van de regio

De kracht van Oikocredit is onze expertise van de regio

Oikocredit Nederland microkrediet succesvol in Ghana_Aburi.jpg

SUCCESVERHAAL: Aburi Tsri runt een kruidenierswinkeltje in Ghana. De stroom viel zo vaak uit, dat ze haar winkeltje noodgedwongen twee à drie avonden per week moest sluiten. Via Oikocredit kon ze op een laagdrempelige manier een zonne-energie-systeem laten installeren. Haar winkel is nu elke avond open, zelfs wanneer er een stroomstoring is!

Oikocredit International sprak met Maria Koramoa. Zij leidt het kantoor van Oikocredit in Ghana en is plaatsvervangend directeur van Oikocredit West-Afrika. Wat zijn de grootste uitdagingen voor de regio? In welke sectoren ziet ze goede vooruitzichten? En wat zijn haar wensen?

Maria is een financieel expert en heeft economie en sociologie gestudeerd in Birmingham (Verenigd Koninkrijk) en Cape Coast (Ghana). Ze is gespecialiseerd in microfinanciering en de ontwikkeling van bedrijven in het midden- en kleinbedrijf. 

Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden van Oikocredit in Ghana?

“Dagelijks onderzoeken we potentiele nieuwe partnerschappen, onderhouden we nauw contact met de organisaties waar we mee samenwerken en bekijken aan wat voor capacity building behoefte is. Op dit moment hebben we €12 miljoen in ons portfolio verspreid over 16 partnerorganisaties in Ghana.”

Met wie werken jullie samen?

“Wij werken met organisaties samen die actief zijn in microfinanciering, landbouw en duurzame energie. In de landbouwsector richten we ons vooral op cacaotelers. Twee van de microfinancieringsorganisaties waar we mee samenwerken zijn ook actief in de cacaosector.”

Hoe bereiken jullie jongeren?

"Op dit moment bereiken we jongeren alleen indirect via onze partners. De microfinacieringsorganisaties die actief zijn in de cacaosector hebben speciale programma’s voor boeren maar richten richten zich ook op jongeren zodat die een carriere kunnen opbouwen in deze secor. De Federated Commodities Ltd [partner van Oikocredit die veel cacoa inkoopt van kleine boeren] heeft een speciaal programma voor jongeren."

Ofori Amanfo oogst cacaovruchten.

In welke sectoren ziet u goede vooruitzichten voor de toekomst?

“Cacao is de belangrijkste sector in Ghana. Dat gezegd hebbende, kan ik me voorstellen dat we ons in de toekomst meer gaan richten op de productie van cashewnoten en de verwerking van fruit. Ik geloof dat de landbouwsector voor Ghana belangrijk zal blijven. Wat de mensen hier nodig hebben is -meer dan wat dan ook- training, kapitaal en toegang tot de markt. Kleine ondernemers hebben geen onderhandelingsmacht. Om deze reden ondersteunen wij coöperaties: zodat ze gezamenlijk sterk staan.”

Wat zijn op dit moment de belangrijkste uitdagingen?

“De sterke concurrentie tussen sociale investeerders en de felle concurrentie op het gebied van rentetarieven zijn onze grootste uitdagingen. We moeten gunstige voorwaarden aanbieden zodat onze partners zo min mogelijk rente hoeven te betalen. Tegelijkertijd willen we hoge kwaliteit leveren van ons werk én willen we goed toezicht houden. De kracht van Oikocredit ligt in de nauwe banden die we met onze partners hebben. Dat gaat via onze lokale kantoren, onze lokale aanwezigheid en onze expertise van de regio.”

De kracht van Oikocredit ligt in de nauwe banden die we met onze partners hebben.

Wat zijn je wensen voor de toekomst?

“Ik hoop dat we programma’s kunnen lanceren om jongeren te ondersteunen. Hiermee hoop ik jongeren een goede carrière te kunnen bieden en ze te ondersteunen in het opzetten van een eigen bedrijf. Zodat ze verantwoordelijke burgers worden.”

« Terug