Nieuws

Jacobine Geel benoemd als voorzitter bestuur Oikocredit Nederland

Jacobine Geel benoemd als voorzitter bestuur Oikocredit Nederland

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van zaterdag 24 mei 2014 hebben de leden van Oikocredit Nederland Jacobine Geel gekozen tot nieuwe voorzitter. Zij volgt Siepie de Jong op, die na 9 jaar afscheid neemt van de organisatie.

Jacobine Geel: “Ik heb mij altijd thuis gevoeld bij die vorm van ontwikkelingssamenwerking die gericht is op het bevorderen van zelfstandigheid, en uitgaat van partnerschap, sámenwerking. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat hulp in de vorm van giften of subsidie nodig zal blijven voor noodhulp en om infrastructuur in een land op te bouwen, sta ik positief tegenover de nadruk die de afgelopen jaren in toenemende mate is komen te liggen op het bevorderen van zelfredzaamheid, en deel ik in sommige opzichten de aarzelingen tegen een al te grote (subsidiegedreven) afhankelijkheid. De werkwijze van Oikocredit spreekt me ook in dat licht bijzonder aan.”

Naast haar voorzitterschap van GGZ Nederland, is Jacobine Geel sinds 2008 lid van de Raad van Toezicht van UnieNZV (Educatie en Ontwikkelingssamenwerking). Ook is ze als kwartiermaker en begeleider actief in (cultuur)veranderingstrajecten bij onder andere de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Jacobine Geel fungeert sinds 2012 als boegbeeld voor de jury van de Fair Trade Gemeente Nederland. En ook voor ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie ICCO heeft ze zich als ambassadeur ingezet.

Jacobine Geel is sinds 1999 programmamaker en presentator voor televisie. Zij maakt onder andere voor de NCRV de programma’s Heilig Vuur, Debat op 1, Schepper & Co, de Grote Bijbelquiz, en het Hoogste Woord. Voor Omroep Max en het AD schreef zij columns.

“Ik zie grote kansen voor een instelling als Oikocredit, die er prat op gaat niet alleen financiële, maar met name ook sociale waarde toe te voegen,” aldus Jacobine Geel, “En ik denk dat dit voor veel mensen in Nederland een aantrekkelijke kans biedt om de betrokkenheid met mensen in een minder kansrijke uitgangspositie op een volwassen en wederkerige manier vorm te geven. Ik verheug me erop dat ik hier de komende jaren een bijdrage aan mag leveren.”

« Terug