Nieuws

Oikocredit boekt recordinstroom in 2013

Oikocredit boekt recordinstroom in 2013

Het boekjaar 2013 was voor Oikocredit International een jaar waarin de kapitaalinstroom naar recordhoogte steeg. En waarin het sociaal beleid van ratingbureau Planet Rating het predicaat ‘excellent’ meekreeg.

Sociaal beleid beoordeeld als ‘Excellent’

Oikocredit International kijkt tevreden terug op het boekjaar 2013. De netto kapitaalinstroom steeg met 74 procent naar een record van 80 miljoen euro, het aantal goedgekeurde leningen steeg met 27 procent naar 297 miljoen euro en de totale kredietportefeuille steeg met 11 procent naar 591 miljoen euro. “We zijn inmiddels geen kleine jongen meer,” reageert Hann Verheijen, directeur van Oikocredit Nederland, dan ook verheugd. Maar meer nog dan de financiële resultaten koestert hij de sociale impact van het nieuwe recordjaar.

“Natuurlijk,” zegt hij, “is het van groot belang dat we een financieel solide organisatie zijn. Onze beleggers willen dat we heel zorgvuldig omgaan met het geld dat ze ons toevertrouwen. En er is nooit eerder in één jaar zoveel geld toevertrouwd aan Oikocredit! Maar onze beleggers vinden het minstens zo belangrijk dat we met hun geld zinvolle dingen doen en ook in dat opzicht was 2013 een fantastisch jaar. We zijn doorgelicht door Planet Rating, een ratingbureau voor de microfinancieringsmarkt zoals Standard & Poor’s dat is voor de reguliere financiële markt. We zijn volledig binnenste buiten gekeerd met als resultaat dat ons sociaal beleid het predicaat ‘Excellent’ heeft gekregen. Volgens Planet Rating dragen we positief bij aan de sociale verandering die ons voor ogen staat. Onze financiële dienstverlening aan achtergestelde groepen en mensen met lage inkomens is breder, maar vooral ook dieper dan die van andere microfinancieringsinstellingen.”

Behind the mountain

Volgens Hann Verheijen is dit deels te danken aan het gegeven dat Oikocredit niet winstgedreven is maar missiegedreven en deels aan de schaalgrootte waarop gewerkt wordt. Hann: ”Die combinatie betekent dat je risico’s wilt en kunt lopen. We begeven ons ook in afgelegen gebieden. Behind the mountain, zoals dat zo mooi heet. Dus daar waar de toegang tot financiële diensten vaak nog schaarser is en voor ons ook meer risico met zich meebrengt. Maar door de schaalgrootte kunnen we tegenvallers in het ene gebied weer compenseren in andere gebieden.”

Waarbij de cijfers laten zien dat Oikocredit de risico’s daadwerkelijk onder controle heeft. “Ons risicoprofiel is in 2013 verder naar beneden gegaan. Het zogenoemde portfolio at risk, dus dat deel van de portefeuille waar de leningnemers achterstand hebben met terugbetalen, is gedaald van 7 naar 6,5 procent. Voor een financiële instelling is dat een heel belangrijke indicator.”

« Terug