Nieuws

Hoe focus helpt om Oikocredits ambities te halen

Hoe focus helpt om Oikocredits ambities te halen

focus om ambities te halen.jpg

De wereld verandert. En Oikocredit verandert mee. Oikocredits strategische doelstellingen voor de komende jaren zijn ambitieus, en dat heeft natuurlijk gevolgen voor de huidige bedrijfsvoering. In deze blog zetten we de belangrijkste punten uit de strategie op een rijtje:

1. Impact first

Oikocredit heeft flinke ambities. Die hebben we niet voor niets. De verwachtingen zijn dat er in 2020 nog steeds 3 miljard mensen zijn die geen toegang hebben tot financiële dienstverlening.  Door de groei van de wereldbevolking zal de vraag naar voeding tot 2050 met 70% stijgen. Om deze vraag aan te kunnen zal er jaarlijks € 80 miljard aan investeringen in landbouw nodig zijn. Ook op het gebied van energie zijn er uitdagingen. Naast de bekende klimaatdoelen hebben nog steeds meer dan een miljard mensen geen toegang tot elektriciteit.

Oikocredit wil aan deze uitdagingen gehoor geven. We streven daarom naar een groei van het aantal eindklanten die bereikt worden met onze microkrediet-activiteiten tot 2,3 miljoen in 2022. We willen in de landbouwportefeuille daarnaast het aantal boeren dat we bereiken verdubbelen tot 100.000. In de duurzame energieportefeuille moet het aantal huishoudens dat toegang heeft tot schone energie stijgen tot 100.000 (thans is dit 15.600). Onze totale investeringsportefeuille willen we de komende jaren dan ook met 85% laten groeien tot € 1,8 miljard.

2. Focuslanden

Om deze ambities waar te maken moeten we effectiever opereren. Thans is Oikocredit met financieringen actief in 71 landen. In sommige landen werken we met veel partners, in andere landen verstrekken we slechts één financiering aan één partner. In dergelijke landen – Panama is zo’n land – moeten we echter wel kennis hebben van contractrecht en ook vaak lokaal aanwezig zijn om goed financiering te kunnen verstrekken. We hebben geconcludeerd dat dit niet effectief genoeg is. We zullen ons daarom gaan focussen op 33 landen, waar we de grootste impact kunnen maken.

De bestaande financieringen blijven gewoon doorgaan, maar we zullen in de landen waar we in de toekomst niet meer actief zullen zijn, geen nieuwe financieringen aanbieden. Door deze focus kunnen we echt actief zijn in die landen waar we met onze financieringen het verschil kunnen maken.

3. Lokale presentie

Oikocredit richt zich met name op de wat kleinere initiatieven waar we echt waarde kunnen toevoegen. Om dit goed te doen moeten we lokaal present zijn zodat we dicht op de markt en de lokale bevolking zitten. We doen dit thans vanuit 31 kantoren. Sommige van deze kantoren zijn heel klein waardoor ze ook heel kwetsbaar zijn. Met dit gegeven in het achterhoofd én vanwege het feit dat we gaan focussen op 33 landen zullen we het aantal kantoren tot eind 2019 terugbrengen naar 14 kantoren. Naast deze kantoren heeft elke regio - Afrika, Azië en Latijns-Amerika – elk ook een regiokantoor. De kantoren die zo ontstaan zijn robuuster dan de huidige en sluiten meer aan op de focus op de landen. Dit lijkt wellicht een grote ingreep maar dat  valt in de praktijk mee. Veel kantoren zijn erg klein, en Oikocredit is nog steeds – in vergelijking met andere partijen die werkzaam zijn rond microfinanciering, duurzame energie en landbouw - lokaal zeer present.

Naast deze aanpassingen in de landen waar we financiering verstrekken, kijkt ook het kantoor van Oikocredit International in Amersfoort hoe geoptimaliseerd kan worden. Dit alles met als doel om klaar te zijn voor de ambities die we willen realiseren: een impact investeerder zijn die het verschil kan maken voor mensen aan de onderkant van de economische ladder in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Lees meer in het nieuwe visiestuk van Oikocredit International en het interview met de directeur investeringen Bart van Eyk (in het Engels).

 

« Terug