Nieuws

De droom van de Indonesische maïs- en palmolieboer Paino

De droom van de Indonesische maïs- en palmolieboer Paino

VASH-ID-19.jpg

Paino (52) lacht breed naar de camera terwijl hij even pauzeert. De Indonesiër verbouwt al ruim 20 jaar maïs, en sinds kort is daar nog iets anders bij gekomen. Paino verbouwt nu namelijk ook palmolie op een stuk land van ongeveer 3 hectare. Zijn bedrijf kon hij met behulp van microkrediet via Oikocredit opbouwen. Inmiddels heeft hij ook meerdere medewerkers in dienst.

Samen met andere boeren zit Paino in een leengroep van Oikocreditpartner Vasham. Paino leidt de leengroep. Niet gek dus dat zijn boerderij als het hart van deze groep wordt gezien. Paino is zo enthousiast over de partner en de leengroep, dat hij nog meer boeren heeft geworven voor de leengroep. Boeren krijgen immers, naast toegang tot financiële dienstverlening, ook toegang tot technische ondersteuning: “Ik wilde dat andere boeren uit mijn omgeving hier ook profijt van zouden hebben”, vertelt Paino.

En niet alleen de boeren hebben baat bij de hulp van Oikocreditpartner Vasham, maar ook hun gezinnen. Zo heeft Paino drie kinderen (een zoon en twee dochters). Net als hun vader hebben zijn kinderen talent voor en gevoel bij zowel het boerenleven als het ondernemen. Zijn zoon volgt hem in zijn voetstappen als maïsboer. Paino’s oudste dochter volgt een agriculturele studie aan de universiteit in Bogor. Haar droom is om rubber te gaan verbouwen in Palembang. Zijn jongste dochter wil t-shirts gaan verkopen in Jakarta.

Dromen genoeg dus. Paino zelf droomt ervan om zoveel te verdienen dat hij de nodige reparaties aan zijn huis uit kan voeren, meer land kan kopen en een auto kan kopen.

« Terug