Nieuws

Waarom Oikocredit palmolieboeren helpt

Waarom Oikocredit palmolieboeren helpt

Palmolie Oikocredit_01.jpg

Jaar na jaar groeit de vraag naar palmolie. De palmolie-industrie breidt zich dan ook razendsnel uit. Meer dan de helft van de producten die in de gemiddelde supermarkt op de schappen liggen, bevat palmolie. Kortom: palmolie zit verweven in ons dagelijks leven, zonder dat we het misschien door hebben.

De palmolie-industrie is niet vrij van controverse. Zo wordt er vaak gesproken over problemen als ontbossing, klimaatverandering, dierenmishandeling, verslechterde levensomstandigheden voor de lokale bevolking en zelfs het schenden van mensenrechten in diverse landen waarin palmolie wordt geproduceerd. En daar houden de problemen niet op. Want als de wereldwijde consumptie van palmolie toe blijft nemen, willen bedrijven meer en meer land kopen of huren van de lokale, inheemse bevolking. Dit resulteert regelmatig in schandelijke praktijken als landroof of het verjagen van de plaatselijke bevolking. Met name in Indonesië en Maleisië, waar meer dan 85% van de wereldwijde palmolie wordt geproduceerd, is dit een groot probleem.

Hoe financiering van palmolie tóch bijdraagt aan Oikocredits missie
Juist in die landen waar de productie van palmolie enorm is, heeft dat een grote invloed op de levens van de lokale bevolking. Veel mensen moeten hun brood verdienen met palmolie. Zomaar uit de palmolie-industrie stappen is geen optie voor hen, wegens een gebrek aan een sociaal en financieel vangnet. Daarom hecht Oikocredit veel waarde aan het beïnvloeden van de werkwijze van de boeren die werkzaam zijn in deze industrie. Zo kunnen zij op een verantwoorde en duurzame manier rondkomen van de opbrengst van palmolie. Oikocredits missie omvat dan ook het ondersteunen van kleine boeren, zodat zij hun levensomstandigheden kunnen verbeteren. Duurzame landbouw speelt hierin een grote rol. Oikocredit heeft er daarom voor gekozen om een proactieve houding aan te nemen, onder zeer strikte voorwaarden en richtlijnen. Zo zijn er voor Oikocredit verschillende wegen om met de financiering van palmolie een bijdrage te leveren aan het realiseren van Oikocredits missie van people, planet en profit.

De proactieve benadering van een verantwoorde palmolie-industrie volgens Oikocredit focust zich, onder meer, op het:

  • Samenbrengen van verschillende kleine boeren die palmolie produceren. Als groep hebben de boeren meer inbreng in de besluitvorming binnen de waardeketen. Palmolieboer Paino is leider van zo'n groep
  • Geven van voorrang aan partners die voor hulpbronnen enkel samenwerken met kleine boeren (in het geval van Oikocredit is dat minder dan 15 hectare).
  • Prioriteren van partners die veel aandacht geven aan het geven van trainingen en andere belangrijke diensten aan de boeren. Hierdoor kunnen de boeren deze extra kennis, op het gebied van duurzame bedrijfsvoering bijvoorbeeld, direct toepassen op hun palmolie-teelt zodat hun productie, en daarmee ook hun inkomsten, op een duurzame manier vergroot worden.
  • Aandacht geven aan actoren in de waardeketen die een focus hebben op het diversifiëren van diensten, zodat boeren ook andere gewassen leren verbouwen. Hiermee is palmolie niet de enige bron van inkomsten en voedselzekerheid, en zijn ze minder afhankelijk.
  • Ondersteunen van renovatieprojecten en het herstellen van gewassen om zo het gebruik van de hoeveelheid land de minimaliseren.
  • Samenwerken met organisaties als Roundtable of Sustainable Palm Oil. Dit is een organisatie die zich inzet voor een duurzame palmolie-industrie, door strenge normen en/of certificaten te ontwikkelen voor de boeren. Oikocredit helpt de boeren om hieraan te kunnen voldoen.

Investeren in zorgvuldig gekozen projecten zorgt ervoor dat de grootste voordelen van het duurzaam produceren van palmolie in handen van kleine boeren blijft!

« Terug