Nieuws

Internationale Vrouwendag 2023 – Omarm Gelijkheid

Internationale Vrouwendag 2023 – Omarm Gelijkheid

Angela, school Zambia 208 maart 2023

Het thema van internationale vrouwendag 2023 is Embrace Equity, oftewel omarm gelijkheid. Een wereldwijde oproep om ons in te zetten voor gelijkheid, inclusiviteit en diversiteit. Een oproep waar wij als Oikocredit graag gehoor aan geven. Want helaas krijgen vrouwen nog steeds veel minder kansen dan mannen. Niet omdat ze niet willen werken of niet durven te ondernemen. Wel omdat ze vaak simpelweg de kans niet krijgen om zich een weg te werken naar gelijkheid. Dat begint vaak al bij ongelijke beloning, alleen uitvoerend en vaak slecht werk en het niet in aanmerking komen voor financiering. Oikocredit doet er al ruim 47 jaar van alles aan om dat tij te keren. En dan vooral in landen waar de ongelijkheid én de armoede het grootst zijn. 

Gelijke kansen omarmen 

Wij zijn ervan overtuigd dat als we gelijke kansen willen creëren voor mannen en vrouwen, dat we de focus moeten leggen op vrouwen. Simpelweg omdat zij nu van veel mogelijkheden om een levenswaardig bestaan op te bouwen zijn uitgesloten. Terwijl ze vaak wel ondernemend, hardwerkend, goed met geld en betrouwbaar zijn. En een voorbeeldrol hebben voor hun kinderen, jongens én meisjes.  Niet voor niets investeert Oikocredit voor 81% in ondernemende vrouwen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika die regulier niet in aanmerking komen voor financiering.  

Impact cijfers 2022

Microfinanciering omarmen 

De beste manier om vrouwen en daarmee gezinnen een kans op een toekomstgericht bestaan te leveren is door ze de mogelijkheid te geven om hun eigen onderneming te starten. Hoe klein ook. Als er maar een goed plan achter zit en de kans om geld te halen uit die onderneming reëel is. Daarvoor is meer nodig dan het geven van het gevraagde bedrag. We geloven in goede begeleiding bij het opzetten en het runnen van het bedrijf, we geloven dat een lening beter werkt dan een gift en we geloven in ambities. Uitgangspunt is niet dat een vrouw een microkrediet ontvangt en daar alleen zelf van profiteert. Nee, we willen investeringen stimuleren die een positieve impact hebben op de gemeenschap. Een goed voorbeeld is het verhaal van Angela uit Zambia, die microfinanciering gebruikte voor het opzetten van een school én een bedrijfje zodat ze kinderen die geen schoolgeld kunnen betalen met de opbrengst van haar chilisaus alsnog op school kan verwelkomen. 

Omarm ook deze vrouwen 

Ook overtuigd dat er nog veel nodig is, vooral in de allerarmste landen, voordat er echt sprake van gelijkheid is? Overweeg dan om te investeren in deze vrouwen door (extra) te beleggen in microfinanciering. Uw geld wordt steeds in nieuwe, ondernemende vrouwen geïnvesteerd, zodat we samen een steeds grotere groep vrouwen omarmen en gelijkheid stimuleren.  

« Terug naar het nieuwsoverzicht