Nieuws

Oikocredit en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)

Oikocredit en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft)

FOUR-IN-100.jpg28 januari 2021

Het Oikocredit Nederland Fonds is een beleggingsfonds en moet zich daarom houden aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Lees hier waarom dat belangrijk is en wat dit voor u betekent.

Waarom dit belangrijk is 

Met uw belegging in het Oikocredit Nederland Fonds investeert u in een betere, eerlijkere wereld. Het fonds werkt met geld van beleggers, daarom vinden we het belangrijk om te controleren of het geld dat we ontvangen niet bijdraagt aan financiële criminaliteit. Dbeheerder van het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markt (AFM) en De Nederlandse Bank (DNB) en is daarom wettelijk verplicht om (nieuwe) beleggers te identificeren en verdachte transacties te monitoren. Deze verplichting staat in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).  

Wat merken nieuwe beleggers hiervan?

Alle nieuwe beleggers in het Oikocredit Nederland Fonds doorlopen ons zogeheten cliëntacceptatieproces en we controleren op afwijkende transacties. Dit betekent voor u dat we het volgende vragen:  

 Kopie van uw legitimatiebewijs 
We moeten vaststellen dat de identiteit van de belegger klopt. Dat doen we door een kopie van uw legitimatiebewijs op te vragen.

 Een bankafschrift
Om te controleren of de bankrekening bij de juiste persoon hoort, vragen wij ter controle een bankafschrift mee te sturen. Informatie over transacties en het saldo mogen afgedekt worden.

 Aanvullende vragen bij grote bedragen
Bij grote bedragen stellen we aanvullende vragen over de herkomst van het geld. 

Organisaties die beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds moeten meer gegevens aan ons doorgeven. Waaronder een kopie van het uittreksel van de Kamer van Koophandeleen kopie van de statuten en het vaststellen van de UBO (UBO staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’ en zijn de natuurlijke personen die de uiteindelijke eigenaren zijn van of zeggenschap hebben over de organisatie) 

Veranderingen voor bestaande beleggers 

Aan onze bestaande beleggers zullen wij in de loop van 2021 vragen om ontbrekende gegevens aan te vullen. 

Uw gegevens zijn veilig 

We werken met persoonlijke en privacygevoelige informatie van onze beleggers. We vinden het dan ook belangrijk dat uw gegevens veilig zijn. Daarom gaan we zorgvuldig met uw gegevens om. Lees hier meer over in ons privacybeleid. 

Doel van de Wwft is om de integriteit van de financiële markten te waarborgen. Door het uitvoeren van de regels kunnen we ons als organisatie nog lang blijven inzetten. Zo werken met elkaar aan een veiligere, eerlijke wereld.

« Terug naar het nieuwsoverzicht