Beleg in microkrediet en

laat Asha's droom uitkomen

E-Hands: Zonne-energie op het platteland in India

E-Hands: Zonne-energie op het platteland in India

E-hands Off-grid electrification for Kalap Trust at Uttarkashi, Uttarkhand.jpg

270 miljoen mensen in India hebben géén toegang tot elektriciteit. Dat komt neer op een vijfde van de totale Indiase bevolking. Ongeveer 90% van deze mensen wonen in afgelegen plattelandsgebieden. De mensen zijn hier veelal op elkaar aangewezen en vormen hechte communities. Vaak zijn deze communities afhankelijk van dure, en gevaarlijke, kerosine voor verlichting en koken.

Als gezinnen wél zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, is deze door vele stroomstoringen vaak onbetrouwbaar. Helaas is er te weinig capaciteit om de snelgroeiende vraag naar elektriciteit op te vangen. Want zonder betaalbare stroom is het voor veel mensen moeilijk om uit de armoede te komen; niet in staat om hun levensstandaard te verbeteren.

Energie en krediet

Naast het schone-energie-probleem hebben 87% van de armste huishoudens op het Indiase platteland ook geen toegang tot krediet, omdat er geen kredietverstrekkers, zoals banken, aanwezig zijn op het platteland. Banken durven het vaak niet aan om een vestiging te openen in deze gebieden, omdat ze dan voor hun stroom moeten vertrouwen op dure dieselgeneratoren.


Maar hier komt Oikocredits partner E-Hands Energy in beeld. Deze onderneming levert kleine zonnepanelen en windmolens aan vestigingen van banken en microfinancieringsinstellingen op het platteland. Met deze 100% groene energie kunnen financiële instellingen hun diensten leveren in plattelandsgebieden. Elk bankfiliaal is uitgerust met een zonnepaneel dat een vermogen van één kilowattpiek heeft. Hiermee kunnen banken een satellietverbinding en kleine geldautomaat aandrijven en 5-10 internetverbindingen gebruiken. Daarnaast biedt dit stroom voor het gebruik van computers en verlichting. De bijgeleverde batterij biedt een back-upsysteem voor 6 uur stroom. En de elektriciteitskosten? Deze zijn lager in vergelijking met bijvoorbeeld een generator.

Uitbreiden

Om uit te breiden, en daarmee nog meer klanten van schone en duurzame energie te voorzien, had E-Hands Energy kapitaal nodig. Traditionele kredietverstrekkers zijn onbekend met de nieuwe – maar groeiende – duurzame-energie-sector, wat het moeilijk maakte voor E-Hands om een partner te vinden die in hen wilde investeren.  Oikocredit is altijd al een pionier geweest (ruim 40 jaar geleden was Oikocredit een van de voorlopers op het gebied van microkrediet) en wilde graag investeren in duurzame energie op het platteland van India, via E-Hands. Deze samenwerking is gebaseerd op Oikocredits sterke overtuiging om kleine bedrijven te ondersteunen die sociale impact genereren. E-Hands Energy heeft een lening van $200.000 voor drie jaar gekregen. Hiermee kunnen ze zonne-energie leveren aan vestigingen op het platteland van de Union Bank of India, één van de grootste overheidsbanken van het land. In minder dan een jaar tijd hebben zij met 119 banken 35.000 mensen bereikt en 170 ton CO2 bespaard. In de komende drie jaar zullen ze opschalen en 950.000 mensen die op het Indiase platteland wonen toegang geven tot financiering.

 
Kiran Kodi - Renewable Energy Manager at Maanaveeya“Financiering van off-grid elektriciteitsinitiatieven is een cruciaal onderdeel om het levensonderhoud van plattelandsgemeenschappen te verbeteren. Voordat we de samenwerking met E-Hands zijn gestart, hebben we het bedrijf getoetst aan de hand van onze strikte criteria. Het was erg belangrijk voor ons om het bedrijf te leren kennen en de meest effectieve oplossing te vinden om E-Hands te helpen de grootst mogelijke sociale impact te genereren", legt Kiran Kodi, Manager Hernieuwbare Energie bij Maanaveeya, dochteronderneming van Oikocredit, uit.

Raghu Chandrasekaran - CEO E-Hands EnergyHet succes van E-Hands heeft niet alleen effect op de toegang tot kapitaal en het verminderen van CO2-uitstoot. Door de groei van het bedrijf zijn er vijf nieuwe medewerkers aangenomen, waardoor ze nu met een team van 40 sterk zijn: “Het uitvoeren van dit project heeft ons het vertrouwen en de geloofwaardigheid gegeven om meer projecten aan te nemen die leiden tot de financiële inclusie van meer achtergestelde gemeenschappen", zegt Raghu Chandrasekaran, CEO van E-Hands. ”Er is veel contact tussen Oikocredit en E-Hands en Oikcoredit en deelt waardevolle adviezen om E-Hands te ondersteunen. Door onze samenwerking met Oikocredit krijgen we een betrouwbare financiële partner met gedegen kennis van duurzame", legt Raghu Chandrasekaran uit.

 

« Terug

Waarom Oikocredit

 • Een eerlijk financieel rendement

 • Een prachtig sociaal rendement

 • U kunt uw geld kosteloos opnemen

 • U doet al mee vanaf 10 euro per maand of 200 euro eenmalig

 • Nog nooit heeft een belegger iets van zijn inleg verloren

Laatste nieuws

Oikocredit investeert in betere toegang tot de woningmarkt in India

sitara.png Oikocredit investeert in betere toegang tot de woningmarkt voor Indiërs met een laag inkomen. Samen met 4 andere organisaties investeren we INR 670 miljoen (meer dan 8,5 miljoen euro) in Sitara. lees verder

[BLOG] Maakt microkrediet gelukkig?

Blog vierkant website.jpg Microkrediet helpt ondernemende mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zelf een beter leven op te bouwen, hun familie te onderhouden en het schoolgeld van hun kinderen te betalen. Microkrediet heeft zo de kracht om levens te veranderen. Niet alleen van degene die microkrediet ontvangt, maar ook van naaste familie van de ondernemers. Kun je daarmee stellen dat microkrediet gelukkig maakt? lees verder

Meestgestelde vragen

 • Wat doet Oikocredit?

  Oikocredit verstrekt leningen aan meer dan 700 lokale partnerorganisaties met een sociale doelstelling, in zo’n 70 ontwikkelingslanden wereldwijd. Via deze partnerorganisaties bieden we ondernemende individuen en groepen in ontwikkelingslanden, die normaal geen toegang hebben tot leningen, toegang tot passende financiële middelen.

  De partners van Oikocredit bestaan uit microfinancieringsinstellingen, kleine- en middelgrote ondernemingen, (fairtrade) coöperaties en duurzame-energie-ondernemingen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Wat is microkrediet?

  Microkrediet is het verstrekken van kleinschalige leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden om ze te helpen economische zelfstandigheid op te opbouwen.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoe kan het dat er in meer dan 40 jaar nog nooit een euro aan beleggingsgeld verloren is gegaan?

  We hebben een grote portefeuille, verspreid over meer dan 700 partners en meer dan 70 landen. Er is natuurlijk wel eens een partner die problemen heeft met het terugbetalen van een lening. Maar de risico’s zijn verspreid en de portefeuille is groot.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Hoeveel dividend krijg ik?

  Op uw belegging in het Oikocredit Nederland Fonds ontvangt u een rendement in de vorm van een interim-dividend. Het bruto-dividend wordt jaarlijks bepaald op basis van het financiële resultaat van de internationale coöperatie Oikocredit International over het afgelopen jaar.

  De hoogte van het bruto-dividend wordt altijd definitief vastgesteld op de jaarlijkse ledenvergadering van Oikocredit International, in juni. Het bruto-dividend 2017 is vastgesteld op 1%. Op het bruto-dividend dat het Oikocredit Nederland Fonds van Oikocredit International ontvangt, wordt beheervergoeding ingehouden. Deze is in de afgelopen jaren steeds 0,45% geweest. Dit bepaalt het interim-dividend dat u op uw belegging in het Oikocredit Nederland Fonds ontvangt. Het interim-dividend 2018 is dan ook vastgesteld op 0,55%.

  Meer vragen & antwoorden lezen
 • Wat gaat Oikocredit met de gegevens over mijn fiscaal inwonerschap doen?

  Wanneer u een ander fiscaal woonland heeft dan Nederland, zijn wij wettelijk verplicht om uw naam, adres, geboortedatum, BSN, fiscale woonplaats(en), saldo van uw belegging en uw dividend door te geven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt vervolgens of zij uw gegevens doorgeven aan de belastingdienst(en) van die landen waar u fiscaal inwoner bent. Deze buitenlandse belastingdiensten gaan de gegevens vervolgens zelf controleren.

  Meer vragen & antwoorden lezen
Meer vragen & antwoorden lezen
 • Steun mensen zoals Juana uit El Salvador

 • Steun mensen zoals Efrance uit Oeganda

 • Steun mensen zoals Maria uit Ecuador

 • Steun mensen zoals Caleb uit Oeganda

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4