Nieuws

Oikocredit en Max Havelaar ‘bundelen’ ruimte

Oikocredit en Max Havelaar ‘bundelen’ ruimte

Twee toonaangevende Nederlandse organisaties op het terrein van duurzame groei in ontwikkelingslanden ‘bundelen’ hun ruimte: Oikocredit Nederland en Max Havelaar delen een kantoor aan de Arthur van Schendelstraat 550 in Utrecht.

“We wilden een kantoor waarin je een glimlach op je gezicht krijgt”

Max Havelaar helpt boeren een betere plek te verwerven in de handelsketen. Oikocredit verstrekt (micro)krediet aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Fair Trade en Fair Finance zou je kunnen zeggen. Wat beide organisaties bindt is hun geloof dat er geen beter medicijn is tegen armoede dan het vermogen om in het eigen inkomen te voorzien.

Daarom is het best een logische stap dat een gezamenlijk kantoor is betreokken. Hann Verheijen, directeur Oikocredit Nederland verwoordt dat zo: “Beide organisaties willen dat ondernemers in ontwikkelingslanden kunnen leven van hun werk. Dat zij werken aan een duurzame toekomst. Wanneer je als organisatie investeert in mensen in ontwikkelingslanden, dan ligt het voor de hand dat je ook investeert in je eigen medewerkers.

Peter (d'Angremond, red.), mijn collega bij Max Havelaar, en ik wilden graag een kantoor waarin je een glimlach op je gezicht krijgt, waarin je de waarden voelt waar wij voor staan. We hebben alle medewerkers laten interviewen en dat zo veel mogelijk vertaald naar de inrichting, waarin aardse kleuren overheersen en waarin foto’s en attributen uit de landen waar we actief zijn onze missie verder onderstrepen. En ja, uiteraard zijn alle gebruikte materialen duurzaam.”

Het kantoor aan de Arthur van Schendelstraat, op loopafstand van het Centraal Station, is halverwege september in gebruik genomen. De duurzame inrichting kon worden gerealiseerd met dank aan diverse sponsoren, waardoor de uiteindelijke huisvestingskosten uiteindelijk zelfs nog iets lager zijn uitgekomen dan op de oude locaties.

Hann: “Al met al een mooie ontwikkeling waarmee zowel Max Havelaar als Oikocredit zeer ingenomen zijn. Inmiddels zijn we bezig het pand verder te verduurzamen, onder meer door het gebruik van zonnepanelen. En om onze bezoekers van buiten de stad te stimuleren hier met de trein naartoe te komen, zijn we in gesprek met de NS over de mogelijkheid speciale kortingskaartjes in het leven te roepen.”

« Terug