Nieuws

Hoe Oikocredit-partner PAI kwaliteit en gelijkheid in de Argentijnse landbouw bevordert

Hoe Oikocredit-partner PAI kwaliteit en gelijkheid in de Argentijnse landbouw bevordert

PAI-AR-25.jpg

Het landbouwconsortium Productores Argentinos Integrados (PAI) is sinds 2015 partner van Oikocredit. PAI focust zich op de bevordering van duurzame landbouw in Argentinië door middel van fair trade landbouw, strategische partnerschappen en innovatieve investeringen. 

De landbouwsector speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de voedselzekerheid en het verbeteren van de levensstandaard van boeren en voedselproducenten. Oikocredit werkt samen met 2,59 miljoen boeren over de hele wereld en 17% van de ontwikkelingsportefeuille wordt geïnvesteerd in landbouw. Een van die partners is PAI uit Argentinië.

Eerlijke prijzen voor boeren

PAI bestaat uit 12 fruitverpakkingsbedrijven gevestigd in de regio Alto Valle del Río Negro en in Neuquén in het noorden van Patagonië. Het bedrijf, opgericht in 1974, is de grootste exporteer van peren en appels in Argentinië en verkoopt haar producten aan meer dan 30 landen. Biologisch fruit is goed voor bijna 20% van de export. Daarnaast betaald PAI eerlijke prijzen aan de 280 kleine en middelgrote fruitproducenten waarmee ze samenwerken en bieden ze essentiële steun aan deze producenten met beperkte onderhandelingsmacht.

Het Argentijnse bedrijf is een pionier in de ontwikkeling van de biologische landbouw in Argentinië en is het eerste bedrijf in het land dat biodynamische peren en appels exporteert. In totaal bezitten ze gezamenlijk ruim 3.200 hectare en maken ze gebruik van meerdere productieruimtes, verpakkingsfaciliteiten, koelsystemen en logistieke diensten. PAI onderscheidt zich vooral door haar concentratie op markten met hoge koopkracht.

PAI-AR-25

Certificeringen om productkwaliteit te garanderen

PAI promoot eerlijke handel, daarom is kwaliteitscontrole van fundamenteel belang voor de activiteiten van PAI. Om die reden werken de teams van PAI samen met enkele van de meest prestigieuze labels en certificeringsinstanties in de branche. Deze instanties kijken naar hun trackrecord, prestaties, inzet en naleving van normen op het gebied van milieubehoud en respect voor mensen en gemeenschappen waarin zij actief zijn.

Op het gebied van voedselveiligheid bevatten deze certificering merkreputatie via Compliance Global Standard (BRCGS) en Global Gap. De biologische boomgaarden en inpakstations van PAI zijn eveneens biologisch gecertificeerd. Ten slotte wordt sociale verantwoordelijkheid gecertificeerd door Fair Trade USA, de Global Gap Risk Assessment on Social Practice (GRASP) en de Sedex Members (Ethical Trade Audit (ETI Smeta).

“De leningen van Oikocredit zijn essentieel voor ons”

Het bedrijf Humberto Canale produceert sinds de jaren twintig appels en peren op het schilderachtige platteland van General Roca, in de provincie Río Negro, in het noorden van Patagonië. Het familiebedrijf, opgericht door Humberto Canale in 1909, heeft zich gediversifieerd van wijnproductie naar fruitteelt. Sinds 1977 is Humberto Canale lid van PAI.

Onder leiding van de Duitse German Barzi, achterkleinzoon van de oprichter, bloeit Humberto Canale nog steeds, waarbij vele generatie van de familie hebben bijgedragen aan het succes. Het bedrijf teelt appels en peren op 400 hectare grond, heeft ongeveer 150 vaste werknemers in dienst en verwelkomt tot 680 seizoenarbeiders tijdens het oogstseizoen van januari tot maart.

German, tevens vicevoorzitter van de raad van bestuur van PAI, vertelt dat de langetermijnlening van Oikocredit belangrijk is geweest om boeren te helpen om hun werkzaamheden te moderniseren en te investeren in technologieën zoals verhoogde oogstplatforms. Over het geheel genomen zijn de investeringen in technologie binnen een bedrijf noodzakelijk geworden.

“Na het planten van fruitbomen duur het tien jaar voordat je de volledige vruchten kunt plukken. De betrokkenheid van Oikocredit is daarom bijzonder belangrijk geweest, omdat zij langetermijnleningen aanbiedt die voor ons essentieel zijn. Vooral gezien de economische instabiliteit in Argentinië is het vrijwel onmogelijk om in het land langlopende leningen te krijgen. Bij Oikocredit hebben we onze eerste lening ongeveer acht jaar geleden afgesloten en de tweede twee jaar geleden. Deze leningen gebruiken we om te investeren in oogstplatforms en andere machines,” vertelt German. Elk jaar produceert de boerderij acht miljoen kilo fruit en German is van plan om geleidelijk te gaan investeren in nieuwe plukplatforms.

PAI-AR-53

Bevordering van welvaart voor een blijvende impact

De toewijding van PAI aan kwaliteit en duurzaamheid stelt bedrijven als Humberto Canale in staat om te groeien op de internationale markten. Dankzij de samenwerking met PAI heeft de fruitteler verschillende kwaliteitscertificaten behaald en volgen ze een fair trade aanpak. Hierdoor kan Humberto Canale hoge normen op het gebied van kwaliteit en milieu-impact handhaven en tegelijkertijd inspelen op de groeiende vraag van de consument naar biologische producten. “Niet al onze producten zijn biologisch, maar we gebruiken vrijwel geen chemicaliën, mede dankzij het droge klimaat in deze regio”, zegt German.

Humberto Canale heeft een langetermijnvisie van meer dan 10 jaar, waarbij niet wordt gestreefd naar kwantiteit maar naar kwaliteit. German benadrukt ook het belang van investeren in duurzame praktijken, waaronder het gebruik van zonnepanelen en efficiënte irrigatiesystemen om de uitdagingen van klimaatverandering het hoofd te bieden, terwijl het familiebedrijf tegelijkertijd de cultuur van het bedrijf blijft behouden. “We hebben zonnepanelen die 80% van de energie leveren die we nodig hebben in de kantoren van de wijnmakerij”, voegt German eraan toe.

Momenteel exporteert Herman Canale producten naar een aantal landen, waaronder de VS, Nederland, Engeland en Italië. Deze landen hebben strenge normen op fruit, zowel conventioneel als biologisch geteeld. Door ervoor te zorgen dat producenten aan deze benchmarks kunnen voldoen, wordt de kwaliteit in de hele waardeketen versterkt, terwijl het bijdraagt aan de algehele voedselzekerheid en betere prijzen voor boeren veiligstelt.

Samen met de financiële steun van Oikocredit kan PAI uitkijken naar een veelbelovende toekomst.

 

« Terug