Nieuws

Microkrediet stimuleert herders tot duurzaam gebruik van weidegrond

Microkrediet stimuleert herders tot duurzaam gebruik van weidegrond

Kompanion1

De European Microfinance Award is dit jaar uitgereikt aan Kompanion, een partnerorganisatie van Oikocredit in Kirgizië. Kompanion won de prijs met een programma dat herders helpt hun weidegrond ecologisch verantwoord te gebruiken en tegelijkertijd hun inkomen te verhogen.

photos provided by Kompanion Financial Group

Voor de vijfde keer is de European Microfinance Award uitgereikt. Deze prestigieuze prijs is een initiatief van het Luxemburgse Ministerie van Buitenlandse en Europese Zaken. De winnaar dit jaar is Kompanion Financial Group uit Kirgizië, een partnerorganisatie van Oikocredit. Met de prijs is een bedrag gemoeid van € 100.000.

De toekenning vindt plaats in samenwerking met het Europese Microfinanciering Platform, het Inclusive Finance Platform en de Europese Investeringsbank. Ook de ‘runners up’, XacBank LLC uit Mongolië en ESAF Microfinance and Investments uit India, zijn beide partnerorganisaties van Oikocredit.

’Krediet voor Behoud’

Het belangrijkste keuzecriterium dit jaar was de wijze waarop microfinanciering wordt gekoppeld aan duurzame ecologische ontwikkeling. Kompanion won de prijs met het Weideland Management Trainingsinitiatief, een programma dat is opgehangen aan het specifieke microfinancieringsproduct ‘Krediet voor Behoud’.
Weidegrond vormt het overgrote deel van het agrarisch areaal van Kirgizië, officieel de Kirgizische Republiek. Het land ligt in Centraal-Azië en grenst aan grote buur China. Na eeuwenlange overheersing door achtereenvolgens de Mongolen van Dzjengis Khan, de Chinezen en uiteindelijk de voormalige Sovjet-Unie, vaart Kirgizië inmiddels zo’n 25 jaar een zelfstandige koers. Economisch gaat het de republiek tot nu toe echter nauwelijks voor de wind: ruim de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Gezonde bedrijfsvoering

Een groot deel van de beroepsbevolking vindt emplooi in de agrarische sector, meer in het bijzonder de veeteelt. Kirgizië telt nog vele zogenoemde pastoralisten, rondtrekkende herders. Met het trainingsprogramma en het daaraan gekoppelde product ‘Krediet voor Behoud’ wordt richting gegeven aan de wens de weidegronden ecologisch verantwoord te gebruiken en tegelijkertijd de herders in staat te stellen er een gezonde bedrijfsvoering op na te houden. Onder meer overbegrazing en erosie zijn problemen die op deze wijze worden aangepakt.
Sinds Kompanion het programma voor behoud van de weidegronden heeft gelanceerd hebben al 24 duizend herders en kleine boeren deelgenomen aan de trainingen. Mede door de verleende microkredieten en een verbeterde bedrijfsvoering zagen ze hun inkomen met gemiddeld 30 procent stijgen, terwijl de kosten met gemiddeld 15 procent afnamen. En minstens zo belangrijk: het programma heeft daadwerkelijk een enorme positieve impact op het milieu, onder meer door het terugdringen van schadelijke chemicaliën en hormonen die worden gebruikt in de veeteelt en de toename van organische bemesting en biologische landbouw technieken.

Mobiel trainingscentrum

Kompanion Financial Group is opgericht in 2004. Met meer dan 100 duizend klanten en een waardeportfolio van ruim € 60 miljoen is Kompanion de op twee na grootste microfinancieringsinstelling van Kirgizië wat betreft het aantal klanten en de op één na grootste wat betreft de omvang van het portfolio. Met het prijzengeld van € 100.000 gaat Kompanion een mobiel trainingscentrum inrichten, zodat ook de herders en kleine boeren in de ver afgelegen gebieden kunnen worden bereikt.

« Terug