Landbouw

Oikocredit investeert in boeren en landbouwcoöperaties die een grote sociale impact hebben op mensen en gemeenschappen.

Een lening helpt twee kleine Braziliaanse koffieboeren om hun plantage te vernieuwen

Een lening helpt twee kleine Braziliaanse koffieboeren om hun plantage te vernieuwen

CUV-BR-12.jpgdonderdag 25 januari 2024 13:55

Cresol União dos Vales (“Unie van Valleien”) is een microkredietvereniging en lid van de Braziliaanse Confederatie van Cresol-coöperaties. De coöperatie is gevestigd in de vallei van de rivier de Ivaí in de staat Paraná, dicht bij de zuidwestelijke grens van Brazilië met Paraguay. Cresol is sinds 2022 een partner van Oikocredit. Dankzij de lening die Oikocredit verstrekt aan Cresol (een lokale microfinancieringsinstelling), zijn zij nog beter in staat om de lokale ondernemers te helpen in tijden van nood.

Silvia Roberto Carvalho en zijn vrouw Ivete Fatima Carvalho zijn kleine koffietelers en lid van de coöperatie Cresol União dos Vales. Als tweede bron van inkomsten kweken ze  zijderupsen op de boerderij van 7,5 hectare die Silvia van zijn vader heeft geërfd.

Vijf jaar geleden hadden Silvio en Ivete het moeilijk. “Ik had geld nodig om mijn koffieplantage te herstellen,” vertelt Silvio. “Door het koude weer waren mijn koffiebomen bevroren geraakt en produceerden ze geen bonen. Op aanraden van een vriend ging ik naar de plaatselijk Cresol-vestiging en werd ik lid van de coöperatie.”

CUV-BR-12

Een lening maakt het verschil

Met een lening van Cresol van 60.000 Braziliaanse Reais (ongeveer € 11.000) huurde Silvia arbeiders in om hem te helpen de oude en beschadigde koffiebomen te verwijderen en nieuwe bomen te planten op de plantage.

“Ik vond de samenwerking met Cresol União dos Vales heel goed”, herinnert hij zich, “omdat de coöperatie geen financiële voorwaarden stelde. Ik moest mijn werknemers betalen, omdat ik het werk niet alleen kon doen. Het effect van de lening is dat het me hielp om de koffiebomen opnieuw te planten en mijn boerderij voort te zetten.”

Vandaag de dag kijken Silvio en Ivete ernaar uit om met pensioen te gaan. “We hebben een huis in de stad, maar we zijn van plan om nog drie tot vier jaar op het platteland te blijven. Daarna verhuizen we naar de stad en komen we hier nog maar af en toe. Er staat nu een huis leeg op de heuvel en willen graag een gezin betalen om daar te wonen, om voor de koffie te zorgen en de boerderij te beheren.”

Ondersteuning van kleine en middelgrote bedrijven op het platteland en in de stad

Cresol União dos Vales begon als kredietcoöperatie in de gemeente Ivaiporã, in de staat Paraná, in 2002 met slechts 22 kleinschalige boeren die weinig van bankieren afwisten. Ondanks een Braziliaans overheidsprogramma dat bedoeld was om kleinschalige boeren te ondersteunen, stelden banken geen krediet beschikbaar voor deze kleinschalige boeren.

Enkele jaren na de oprichting fuseerde de coöperatie met twee andere coöperaties in dezelfde regio en voegde Cresol União dos Vales nieuwe economische sectoren toe aan haar financieringsactiviteiten. Sindsdien is de coöperatie uitgegroeid tot een instelling met meer dan 12.500 leden, waarvan bijna een derde een vrouw is.

Cresol União dos Vales richt zich met name o het ondersteunen van kleine en middelgrote producenten en bedrijven op het platteland en in de stad. Het is een belangrijke speler binnen de gemeenschappen in de regio en onderhoudt nauwe en niet-bureaucratische relaties met klanten als Silvio Carvalho.

Oikocredit bezocht onlangs de kleine plantage van Silvio en Ivete samen de collega’s van Cresol União dos Vales. Bekijk hieronder de video:

« Terug