Landbouw

Oikocredit investeert in boeren en landbouwcoöperaties die een grote sociale impact hebben op mensen en gemeenschappen.

Solidaridad en Oikocredit werken samen voor impactinvestering in Kayonza Tea Factory

Solidaridad en Oikocredit werken samen voor impactinvestering in Kayonza Tea Factory

SolidaridadUganda-042019-4100.jpgwoensdag 13 november 2019 20:43

Met een langlopende lening van Oikocredit kan het Oegandese theeverwerkingbedrijf Kayonza Tea Factory een ​​tweede fabriek bouwen in de streek Mpungu. Voor de 7.500 kleinschalige boeren, die zelf eigenaar zijn van het bedrijf, levert dit grote voordelen op.

Door de uitbreiding kunnen de boeren optimaal profiteren van de groeiende internationale vraag en overheidssteun voor de thee-industrie. Solidaridad werkte samen met Kayonza aan het businessplan en de investeringspropositie. Dankzij de grote sociale impact is dit project een uitstekende match voor Oikocredit.

De capaciteit van Kayonza zal meer dan verdubbelen, tot wel 38.000 ton per jaar. Kayonza draait momenteel al op volle capaciteit. Sinds 2016  zijn de leveringen aan de verwerkingsfabriek in de hooglanden van Zuidwest-Oeganda met 60% gestegen. De leveranciers - kleinschalige boeren die voornamelijk percelen van één en twee hectare bewerken - hebben hierdoor veel hogere opbrengsten.

Samenwerking voor optimale expertise
Thee-experts van Solidaridad uit Oost-Afrika en India beoordeelden of de opbrengsten van Kayonza een tweede fabriek rechtvaardigden. Met het managementteam van Kayonza werkten ze aan het ontwikkelen van het businessplan en de investeringspropositie, alvorens het project aan potentiële investeerders voor te stellen. Kayonza's focus op sociale impact en het overtuigende businessplan spraken Oikocredit direct aan. Samen met beide partijen is gewerkt aan een leningvoorstel dat zou voldoen aan de specifieke behoeften van het project.

Kayonza won in 2015 de Equator Prize van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). De tweejaarlijkse prijs wordt toegekend aan organisaties die een positieve impact hebben op lokale gemeenschappen en tegelijkertijd milieuvriendelijke werkwijzen hanteren. Alle genomineerde projecten worden zorgvuldig beoordeeld, inclusief het gebruik van NASA-satellietbeelden om te bevestigen dat omliggende bossen niet worden gekapt voor landbouwgrond. Dit was vooral belangrijk in het geval van de Kayonza-theefabriek, omdat deze bijzondere buren heeft: de gorilla's van Bwindi National Park. Het oerwoud dat de helft van de wereldbevolking aan berggorilla's herbergt, wordt omringd door de theeplantages. De afbeeldingen lieten zien dat de fabriek het park onaangetast laat.

UNDP selecteerde Kayonza juist vanwege hun inspanningen om de lokale gemeenschap te helpen aanpassen aan klimaatverandering, om ontbossing en bodemdegradatie terug te dringen. Ook moedigen ze de lokale bevolking aan om landbouwtechnieken te implementeren en hun gewassen te diversifiëren.

Martin Sommerschuh, coördinator van het Equator-initiatief bij UNDP, zegt: “Bij Kayonza zagen we dat er zowel een behoefte als een kans was, maar we hadden niet de capaciteit in huis om het naar investeerdersgereedheid te verplaatsen. Op dat punt sloot Solidaridad aan en zij boden cruciale steun. Het is geweldig dat het de eerste keer is dat een winnaar van de Equator Prize externe financiering heeft gekregen, sinds de oprichting in 2002."

Solidaridad ondersteunt boeren over de hele wereld om financieel robuust te worden. Het ontwikkelen van een sterke toeleveringsketen met betrouwbare agrarische dienstverlenende bedrijven is een belangrijk onderdeel van haar missie. Bedrijven zoals Kayonza zijn cruciaal voor het leveren van diensten aan kleine boeren. “Het was spannend om te zien dat de verschillende partijen hun expertise inbrengen om deze deal te laten slagen,” vertelt Frederik Claasen, wereldwijd hoofd beleid bij Solidaridad. “We werken al 50 jaar samen met boeren over de hele wereld, nu willen we ook meer gaan samenwerken met impact investors. Inmiddels hebben we een pijplijn opgebouwd van 67 projecten die we ontwikkelen om klaar te maken voor investeringen.”

Geoffrey K. Musyoki, specialist op het gebied landbouwleningen bij Oikocredit: “Onze investeringen zijn gericht op een grote sociale impact. In dit opzicht is Kayonza een uitstekende match voor Oikocredit. Dankzij onze investering kan Kayonza haar positie in de wereldwijde theehandel versterken, waardoor de nieuwe fabriek een enorme katalysator kan worden voor ontwikkeling in het gebied.”

De bouw van de fabriek start in januari 2020.

 

« Terug