Over Oikocredit

Organisatie

Microkrediet Oikocredit Nederland een groot succes op de Filipijnen Azie_01.jpg

Organisatie

Oikocredit is een van de grootste sociaal investeerders in microkrediet ter wereld. Sinds de oprichting in 1975 geloven wij dat microkrediet de meest pure vorm van ontwikkelingshulp is. Geld lenen in plaats van geven zorgt voor zelfvertrouwen en haalt het ondernemende in mensen naar boven. Hierdoor bied je mensen de kans zélf een bestaan op te bouwen. Een positieve kettingreactie die al in meer dan zeventig landen werkt.

Wereldwijd hebben naar schatting 2 miljard mensen geen toegang tot enige vorm van financiële dienstverlening. Vaak omdat ze arm zijn en banken hen zonder onderpand geen geld willen lenen of omdat ze behoren tot een gediscrimineerde minderheid.

Deze mensen leven daardoor in een vicieuze cirkel: zonder de mogelijkheid om geld te lenen om te investeren in een kleine, eigen onderneming hebben zij weinig tot geen kans om zich aan de armoede te onttrekken.

Oikocredit wil en kan deze cirkel doorbreken. Dankzij jarenlange ervaring kan Oikocredit deze mensen (via partners) met financiering én trainingen helpen hun bestaan te verbeteren.

Organigram van de organisatie bekijken
jasmin2.jpg

Hoe het begon

Het idee voor Oikocredit ontstond in 1968. Jonge, betrokken kerkleden vonden de tijd rijp voor een sociaal-ethisch beleggingsfonds waarin kerken hun geld konden beleggen. Het duurde tot 1975 voor de oprichting van de Oikocredit Ecumenical Development Cooperative Society, later Oikocredit, een feit was.

Oikocredit is een coöperatieve organisatie, met inmiddels meer dan 250 medewerkers van bijna 50 nationaliteiten in dienst, in 40 landen wereldwijd. 

De naam Oikocredit is samengesteld uit het Griekse ‘oikos’ en het Latijnse ‘credere’. Oikos betekent ‘huis, familie, plaats waar mensen samenleven’. Credere betekent toevertrouwen’. Het belangrijkste doel van Oikocredit is de zelfredzaamheid van mensen en gemeenschappen in kansarme posities in Afrika, Azië en Latijns-Amerika te vergroten door het verstrekken van microkredieten.

Inmiddels beleggen meer dan 57.000 mensen en organisaties in Oikocredit.

 

Weten hoe Oikocredits model werkt

Oikocredit Nederland

Wereldwijd zijn 30 lokale verenigingen aangesloten bij de coöperatie Oikocredit. Oikocredit Nederland is een van de landelijke verenigingen die zich inzetten om de naamsbekendheid van Oikocredit te vergroten en kapitaal te verwerven. Dat doen wij door zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken om te gaan beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds.

Hoe meer mensen beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds, hoe meer ondernemers in landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië wij kunnen helpen.

  • Steun mensen zoals Juana uit El Salvador

  • Steun mensen zoals Efrance uit Oeganda

  • Steun mensen zoals Maria uit Ecuador

  • Steun mensen zoals Caleb uit Oeganda

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4