Nieuws

Het is Internationale Vrouwendag!

Het is Internationale Vrouwendag!

FIN-CI-23.jpg08 maart 2024

Het is vandaag, vrijdag 8 maart, Internationale Vrouwendag! Wereldwijd staat deze dag in het teken van solidariteit van vrouwen. Helaas vormt genderongelijkheid ook op het gebied van armoedebestrijding nog steeds een groot obstakel. Uit onderzoek blijkt dat armoede in Afrika, Azië en Latijns-Amerika vooral vrouwen treft. Het is dan ook niet voor niets dat van alle microkrediet via Oikocredits partners maar liefst 87 procent naar een vrouw gaat. 

Vrouwen en microkrediet 

Er zijn meerdere redenen waarom vooral vrouwen een microkrediet ontvangen. De startpositie van een vrouw is namelijk veelal slechter. Vaak hebben vrouwen die in armoede leven geen onderwijs gevolgd en hebben ze geen eigen onderpand, zoals een huis. Dit hebben ze meestal wel nodig om een lening te krijgen. Daarnaast gaan vrouwen vaak beter met geld om dan mannen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen het geld dat zij verdienen investeren in het welzijn van hun gezin. Ook betalen vrouwen hun lening ook eerder terug.  

Met een microkrediet kunnen vrouwen hun eigen onderneming opbouwen en hebben ze de mogelijkheid hun gezin te onderhouden en hun leven in eigen handen te nemen. Ook de 29-jarige Jennifer uit Ivoorkust heeft dankzij een microkrediet haar eigen onderneming kunnen uitbreiden. Jennifer heeft haar eigen winkel waar ze sieraden, kleding, tassen en andere accessoires verkoopt. Zes jaar geleden begon ze haar bedrijf door het verkopen van producten op straat, maar ze wilde groeien en hiervoor had ze geld nodig. Dankzij een lening via Oikocredit-partner Fin’elle was dit mogelijk. 

FIN-CI-23

Zoals de naam aangeeft, richt Fin’Elle zich op de empowerment van voornamelijk vrouwelijke ondernemers, door microfinanciering te verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen. Naast het verstrekken van microkrediet, biedt Fin’Elle haar klanten ook technische ondersteuning en leren ze vrouwen om hun eigen financiën te doen.   

Impact van microkrediet 

Microkrediet kan ervoor zorgen dat vrouwen wel zelf geld kunnen verdienen. Met als resultaat dat deze vrouwen een betere positie hebben in de maatschappij. Dit zorgt voor een gevoel van gelijkwaardigheid en dat geeft een vrouw meer zelfvertrouwen.  

Jennifer heeft ondertussen haar tweede lening bij Fin’Elle en haar bedrijf loopt goed. De leningen hebben haar geholpen om een betere voorraad in te kunnen kopen en om twee mensen in dienst te kunnen nemen. Haar winkel is nu zeven dagen per week geopend en ook haar moeder helpt mee. Dankzij haar groeiende onderneming heeft Jennifer inmiddels ook de middelen om een stuk land te kopen. Daarop heeft ze voor haar familie een huis laten bouwen met een kippenschuur. Jennifer vertelt: “Door de leningen kan ik veel meer activiteiten ondernemen. Ik heb mijn bedrijf laten groeien en hierdoor is mijn leven positief veranderd.” 

« Terug naar het nieuwsoverzicht