Nieuws

Microfinanciering voor vrouwelijke ondernemers in Costa Rica

Microfinanciering voor vrouwelijke ondernemers in Costa Rica

GRAM-CR-021.jpg08 maart 2024

Vandaag, op Internationale Vrouwendag, schenken we extra aandacht aan het werk van Asociación Grameen Costa Rica, een partner van Oikocredit die vrouwelijke ondernemers helpt toegang te krijgen tot (micro)financiering.

Myriam Montenegro startte haar bedrijf tien jaar geleden, op 48-jarige leeftijd. Ze begon met het verkopen van kinderpyjama's en kleding aan vrienden en kennissen. Ze deed dit vanuit haar huis net buiten de stad Cartago in Costa Rica. Haar klanten vroegen vaak om andere artikelen en de ondernemende Costa Ricaanse antwoordde eenvoudigweg dat ze alles kon leveren wat nodig was. “Er was vraag naar schoolartikelen, T-shirts, sokken maar ook schoonheidsproducten zoals crème, parfum en shampoo. Welk product de klant ook vroeg, ik deed mijn best het te vinden. Alles om het mijn klanten naar hun zin te maken.”, zegt Myriam. Ze breidde haar bedrijf uit om aan de vraag te voldoen en werkte samen met haar man en andere familieleden om de producten in te kopen en te leveren. Voor de financiering van de wendde zich tot de Asociación Costa Rica Grameen, een partner van Oikocredit.  

Groepsleningen om sociale impact te creëren  

Asociación Grameen Costa Rica is opgericht in 2006 en is onderdeel van de Grameen Foundation; een sociale microfinancieringsorganisatie die zonder winstoogmerk vrouwen die economisch kwetsbaar zijn voorziet van leningen om een bedrijf te starten of om een bestaande onderneming te kunnen laten groeien. Er wordt gebruik gemaakt van een groepsleningsmodel, waarbij sociaal onderpand in de vorm van groepsdruk ervoor zorgt dat individuen in de groep hun leningen terugbetalen.  

Myriam leerde de stichting Grameen kennen toen er tien jaar geleden in haar dorp zo’n groep werd opgericht. Ze sloot zich aan toen er tien jaar later een tweede groep werd opgericht. “Ik werd lid van de leengroep met het idee om mijn bedrijf uit te breiden door meer producten aan te bieden. Ik gebruikte de lening om de producten in te kopen waar mijn klanten om vroegen”, zegt Myriam. Nadat ze haar eerste lening van 100.000 Costa Ricaanse colon (CRC) (ongeveer €180,-) met succes heeft afgelost, sloot ze een nieuwe lening van 675.000 Costa Ricaanse colon (CRC) (ongeveer €1.215,-) af. “De leningen via Grameen hebben me ontzettend geholpen in tijden waar de vraag groot was, bijvoorbeeld rond Moederdag, Vaderdag en tijdens Kerstmis. En met veel succes!”, zegt ze. De volgende stap is een eigen pand, waar ze meer ruimte heeft en een betere service kan bieden.  

GRAM-CR-014

Asociación Grameen Costa Rica en de Grameen Foundation zijn direct verbonden met de Grameen-organisaties, een wereldwijd microfinancieringsnetwerk. De stichting heeft het doel om vrouwen uit gemeenschappen met lage inkomens in staat te stellen een leven op te bouwen zonder armoede en honger.

Vrouwelijke ondernemers helpen toegang te krijgen tot financiering  

Volgens de International Finance Corporation worden micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (WSME's) in handen van vrouwen geconfronteerd met een krediettekort van naar schatting 1,4 tot 1,7 biljoen Amerikaanse Dollar. Volgens de Wereldbank hebben ruim 740 miljoen mensen over de hele wereld geen toegang tot financiële diensten.Costa Rica scoort 0,79 op de genderkloofindex van het World Economic Forum. Dit betekent dat vrouwen in dit land 21% minder kansen hebben dan mannen.  

Het ondersteunen van vrouwelijke ondernemers is een belangrijk onderdeel van het werk van Oikocredit sinds de oprichting in 1975. Tegenwoordig richten de meeste partners van Oikocredit hun activiteiten specifiek op vrouwen. Onder hen dus ook de Grameen Foundation, die actief is  in bijna dertig landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. “Grameen wil vrouwelijke ondernemers kracht bij zetten en ondersteunen op gebieden met sociale risico's, zodat ze vooruitgang kunnen boeken met hun bedrijf. Niet alleen via krediet, maar ook door middel van advies en training”, zegt Kristel Sancho, salesmanager bij Grameen Costa Rica.  

In het Latijns-Amerikaanse land biedt Grameen Costa Rica een breed scala aan microfinancieringsproducten aan. Er zijn leningen beschikbaar voor een looptijd variërend van drie maanden tot drie jaar. De non-profitorganisatie heeft tot nu toe 6.100 miljoen Costa Ricaanse colon (CRC) (ongeveer € 8,5 miljoen) geïnvesteerd in vrouwelijke ondernemers in Costa Rica. Hiermee hebben ze in totaal 34.776 klanten bereikt in 400 centra verspreid over het land.  

Volgens Kristel komen nieuwe leden naar de non-profitorganisatie via aanbevelingen van bestaande klanten en via sociale media. “We zitten momenteel in een groei op nationaal niveau”, vertelt Kristel. “We breiden de dekking die we hebben op het niveau van Costa Rica uit.” De klanten van Grameen gebruiken de leningen om voor zichzelf in hun levensonderhoud te voorzien, bijvoorbeeld om kleine ondernemingen te starten of bestaande ondernemingen uit te breiden. Ze gebruiken de inkomsten uit deze ondernemingen om hun gezinnen te voeden, schoolgeld en gezondheidszorg te betalen en hun bedrijf te laten groeien, zegt de non-profitorganisatie op haar website. 

Stap voor stap groeien: het verhaal van María  

María de los Angeles Monjes Segura (41) komt uit de gemeenschap van Barrio Nuevo., Ze hoorde van haar schoonzus over Grameen. Omdat de leengroep van haar schoonzus te ver weg was voor haar, startte ze haar eigen Grameen-groep met vrouwen die in de buurt woonden. María kan omschreven worden als een ondernemer pur sang. Ze begon twaalf jaar geleden voor zichzelf als haarstylist. Toen haar bedrijf groeide, leerde ze andere vrouwen om haren te knippen en te stylen. Tegelijkertijd startte ze met een opleiding tot pedicure. Inmiddels is ze een naaiatelier begonnen dat naar eigen zeggen een groot succes is geworden.  

Tien jaar geleden sloot ze haar eerste lening af bij Grameen. Ze nam een korte pauze toen haar zoon werd geboren. Toen ze daarna weer begon met werken sloot ze een aanvullende leningen af om haar bedrijf uit te breiden. “De Grameen-leningen zijn enorm nuttig geweest”, zegt María. “Ik begon met een kleine lening en kocht daarmee mijn eerste instrumenten; een schaar en een stijltang. Nadat ik daarmee geld had verdiend, heb ik een nieuwe lening afgesloten om schoonheidsproducten in te kopen.” Het succes van haar onderneming was voor María aanleiding om haar winkel uit te breiden en te investeren in een opleiding. “De leningen hebben het mogelijk gemaakt om een opleiding te volgen, omvoorraad in te kopen en vooral om mezelf kansen te bieden”, zegt ze. “Bij alle nieuwe uitdagingen die ik ben aangegaan, is Grameen een grote steun geweest.” 

GRAM-CR-002

Het helpen van vrouwen als María om een beter leven op te bouwen voor zichzelf en hun gemeenschap is het belangrijkste doel van Grameen. En voor Kristel zijn dit soort resultaten de reden dat ze zich zo hard blijft inzetten. “Door mijn werk bij Grameen zie ik veel dromen in vervulling gaan. De vooruitgang en de veranderingen die ze weten door te voeren, zowel persoonlijk als op het niveau van hun families. En uiteraard op gemeenschapsniveau. Voor mij is dit de grootste voldoening en bevestigt dit dat dit de plek is waar ik moet zijn”. 

« Terug naar het nieuwsoverzicht