Nieuws

Unaitas: al 30 jaar impactbelegger met succes

Unaitas: al 30 jaar impactbelegger met succes

UNAI-KE-72.jpg07 juli 2023

In Kenia werkt Oikocredit al 30 jaar samen met partner Unaitas. Hun impact is groot: Alleen al sinds de coronapandemie heeft Unaitas meer dan 5.000 kleine en middelgrote bedrijven (MKB) en meer dan 50.000 particulieren in de landbouw en andere sectoren geholpen. Unaitas viert 30 jaar impactbeleggen en Oikocredit viert mee. 

Met hun motto ‘You and I’ vat de Keniaanse coöperatie Unaitas het idee achter hun oprichting samen: de financiële middelen van al haar leden bundelen om een basis te vormen voor het lenen. Unaitas biedt spaar- en kredietdiensten aan meer dan 350.000 leden, die ook mede-eigenaar zijn van de coöperatie. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en het heeft meer dan 25 vestigingen in tien provincies in het hele land.

Unaitas viert dit jaar dat zij al 30 jaar impact maken. De coöperatie werd in 1993 opgericht door theeboeren. Voor ongeveer één op de vijf leden is de theeteelt nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten.

Gemeenschappelijk doel

Unaitas is sinds 1997 partner van Oikocredit. De focus van Unaitas op kleinschalige landbouw en midden- en kleinbedrijf past naadloos bij de missie van Oikocredit om toegang tot financiering mogelijk te maken voor huishoudens met een laag inkomen.

Met een lening van Oikocredit van € 8,5 miljoen ondersteunt Unaitas meer dan 5.000 ondernemingen waarvan de groei de afgelopen jaren werd belemmerd door de Covid-19-pandemie. Het gaat onder meer om landbouwcoöperaties, handelaren in landbouwgrondstoffen en transportbedrijven. Een ander belangrijk doel van Unaitas is het creëren van banen.

Decennialange relatie

Curtis Musembi, Investment Manager voor Oikocredit in Oost-Afrika, is trots op de samenwerking en de rol die Oikocredit heeft gespeeld bij het ondersteunen en de groei van Unaitas.

”Na een bescheiden begin als spaar- en kredietcoöperatie voor theeboeren in Muranga, heeft Unaitas een indrukwekkende groei doorgemaakt. Het is nu namelijk een van de meest toonaangevende spaar- en kredietcoöperaties van Kenia. Daarnaast heeft Unaitas haar activiteiten uitgebreid naar kleine bedrijven, ook buiten de landbouwsector.“

De naam Unaitas is ontleend aan het woord chama, een soort informele coöperatieve samenleving die mensen in Oost-Afrika doorgaans gebruiken om spaargeld te bundelen en te investeren. Unaitas betekent vrij vertaald ‘thuis van de chama’s’. De coöperatie ondersteunt ongeveer 22.000 groepen.

Vrouwelijke ondernemers

Unaitas heeft een sterke focus op het ondersteunen van vrouwelijke ondernemers. De meeste bedrijven die de coöperatie ondersteunt zijn in handen van vrouwen.

Een goed voorbeeld daarvan is de Githumu Vision Women’s Group, opgericht in 2008 door 12 vrouwelijke leden. De vrouwen vragen individuele leningen aan waarvoor de hele groep aansprakelijk is. Ze hebben ook afgesproken om samen kleine bedragen te sparen, zodat leden in het geval van nood toegang hebben tot financiële middelen.

Met de leningen kunnen de vrouwen de aankoop van koeien en kippen financieren en de leden krijgen extra inkomsten door eieren en melk te verkopen. Ze gebruiken het verdiende geld weer om voedingsmiddelen te kopen en te investeren in de opleiding van hun kinderen.

Naast de financiële voordelen die het lid zijn van een groep met zich meebrengt, hebben de leden onderling ook een sterke band. Ze delen hun problemen, bespreken zaken die hen in het dagelijks leven aangaan en helpen en adviseren elkaar.

UNAI-KE-72

« Terug naar het nieuwsoverzicht