Nieuws

De impact van fair trade

De impact van fair trade

ECOO-CI-105.jpg12 mei 2023

Ngoran Nguessan is cacaoboer in Ivoorkust. Hij is getrouwd en heeft tien kinderen die allemaal naar school gaan. Ngoran heeft vijf hectare grond en is sinds drie jaar lid van Coopérative Agricole Unité de Divo (CAUD). CAUD is onderdeel van Oikocreditpartner Entreprise Coopérative Kimbe (Ecookim). Doordat Ngoran lid is van de coöperatie krijgt hij een betere prijs voor zijn oogst en is het mogelijk om een beter bestaan op te bouwen. “Vroeger was het moeilijk om voor mijn gezin te zorgen, maar sinds ik lid ben van de coöperatie, is mijn leven beter”, vertelt Ngoran.

Oikocredit en fair trade

Ecookim is een fair trade-coöperatie en vertegenwoordigt cacaoboeren in verschillende delen in Ivoorkust. Zij zorgen er voor dat kleine cacaoboeren een groter deel van de winst ontvangen, door cacao rechtstreeks op de internationale cacaomarkten te verkopen. Oikocredit werkt graag samen met partners als Ecookim, die zich inzetten voor fair trade. Want iedereen moet de mogelijkheid krijgen om een waardig bestaan op te bouwen, waarin duurzaamheid voorop staat. Naast het helpen van boeren om een eerlijke prijs te krijgen voor hun cacao, geeft Ecookim ook trainingen. Boeren leren zo om het beste uit hun gewassen te halen.

Impact

Ook Ngoran heeft veel geleerd tijdens deze training. Zo heeft hij geleerd dat het beter is om andere bomen tussen de cacaobomen te planten. Deze bomen beschermen zijn cacao en de grond tegen de zon. Daarnaast heeft hij geleerd hoe hij zelf compost kan maken van de doppen (het omhulsel) van de cacaobonen.

Ngoran heeft nu een leefbaar inkomen en daardoor kunnen zijn kinderen naar school. Dit was allemaal niet mogelijk geweest als Ngoran geen lid was geworden van de coöperatie, waardoor hij nu een eerlijke prijs krijgt voor zijn cacaobonen. Nu zijn inkomen sterk is verbeterd kan hij ook gaan dromen voor over de toekomst: “Ik heb een huis gebouwd voor mijn familie in het dorp, maar ik droom ervan om een stuk grond te kopen en een huis te bouwen in de dichtstbijzijnde stad, zodat mijn kinderen makkelijker naar school kunnen.”

Internationale dag van de fair trade

Zaterdag 13 mei is het de internationale dag van de fair tradeFair trade betekent eerlijke handel en zorgt ervoor dat boeren en arbeiders in Afrika, Azië en Latijns-Amerika een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Daarnaast staat fair trade voor betere arbeidsomstandigheden. Ook u kan hieraan bijdragen: want door het kopen van fair trade-producten, draagt u bij aan een beter leven van cacaoboeren als Ngoran.

ECOO-CI-101

« Terug naar het nieuwsoverzicht