Nieuws

Oikocredit steunt kleine cacaoboeren in Ivoorkust

Oikocredit steunt kleine cacaoboeren in Ivoorkust

Cacaoboer Seraphin Kouamé.jpg19 januari 2023

De cacao van de cacaobomen is het belangrijkste ingrediënt voor de productie van chocolade. Elk jaar vanaf oktober vindt er in Ivoorkust, een van ’s werelds grootste cacaoproducenten, het cacaoseizoen plaats. Dan kopen en verkopen de betrokkenen in de cacao industrie de cacaobonen tegen de door de overheid vastgestelde prijs, voornamelijk aan exporteurs. Later komt het seizoen van de ‘lichte oogst’, dan verkopen de boeren hun cacaobonen meestal lokaal tegen lagere prijzen.

Cacaoboer Seraphin Kouamé

Kleine boeren en kleine en middelgrote landbouwbedrijven in landen met een laag inkomen, waaronder de cacaosector in West-Afrika, hebben momenteel onvoldoende financiële middelen. In de cacaosector hebben de meeste boeren bijvoorbeeld moeite om een inkomen te verwerven waarvan ze kunnen leven. Daarnaast bezitten vrouwen meestal kleinere landbouwbedrijven dan mannen en hebben minder toegang tot een opleiding en financiering.

Het dichten van deze financieringskloof is van cruciaal belang om de economische mogelijkheden voor kansarme plattelandsbewoners te verbeteren, vooral voor vrouwen. Ook is het belangrijk om duurzamere voedselsystemen op te bouwen, bossen en biodiversiteit te beschermen en de klimaatverandering af te remmen.

Oikocredit Nederland: Cacaoplantage van Seraphin Kouamé

Kredietverlening aan kleine en middelgrote landbouwbedrijven is relatief risicovol. Als investeerder met een sociale impact die zich toelegt op het ondersteunen van gemeenschappen met een laag inkomen en voornamelijk op het platteland, heeft Oikocredit geleerd met deze risico's om te gaan om zo kleinschalige producenten van gewassen als cacao en koffie beter van dienst te kunnen zijn.

Impact investeren in deze sectoren kan aanzienlijke sociale en milieuvoordelen opleveren. Goed beheerde sociale investeringen kunnen de bestaansmiddelen van boeren veranderen en de voedselzekerheid op het platteland, de kansen voor vrouwen en de genderverhoudingen verbeteren.

Oikocredits cacaopartners in Ivoorkust

Cacao is cruciaal voor de economie van Ivoorkust. Het is het belangrijkste landbouwgewas en exportproduct en voorziet in het levensonderhoud van ongeveer 1,5 miljoen huishoudens in Ivoorkust.

Oikocredit werkt samen met coöperaties van cacaoproducenten, Mkb’s en microfinancieringsinstellingen die actief zijn in de sector. De financiering van Oikocredit helpt Ivoriaanse cacaotelers om productiemiddelen zoals kustmest te kopen, seizoenarbeiders in te huren tijdens de oogst en transport, droging en opslag te betalen.

Oikocredit Nederland: Bijeenkomst cacaoproducenten Ivoorkust

Een van de partners van Oikocredit in Ivoorkust is CAYAT. De ruim 3.000 leden van CAYAT in het zuidoosten van Ivoorkust verbouwen Fairtrade- en UTZ-gecertificeerde cacao, koffie en cashewnoten. Vrouwenemancipatie staat centraal in de missie van CAYAT en de coöperatie biedt vrouwelijke boeren een opleiding en helpt vrouwen toegang te krijgen tot landbouwgrond en de fairtradepremie te gebruiken om hun projecten te financieren.

Een van de sociale projecten van CAYAT die helpt om gemeenschappen te ondersteunen is een plantenkwekerij die meer dan honderden telers nieuwe cacaostruiken heeft geleverd om hun plantages te vernieuwen. De coöperatie runt ook een radiostation, Radio CAYAT. De lokale en Franstalige programma’s bevorderen de rechten van kinderen, rechtvaardigheid tussen mannen en vrouwen en goede landbouwpraktijken. CAYAT heeft twee kleuterscholen gebouwd, een basisschool hersteld en pompen geplaats die boerderijen en gemeenschappen van schoon water voorzien.

CAYAT neemt ook deel aan het systeem voor toezicht op en bestrijding van kinderarbeid van het International Cacao Initiative, dat kinderarbeid in de toeleveringsketens van cacao helpt voorkomen. Het maakt ook deel uit van het programma van ICO voor economische versterking van vrouwen, dat de autonomie van vrouwen en kwaliteitsonderwijs voor vrouwen bevordert.

Een andere Ivoriaanse partner is Allah Bekele de Fresco (CABF). Oikocredit ondersteunt deze coöperatie bij de inkoop, verwerking, opslag, het vervoer en de export van de cacao (en cashewnoten) van haar leden. De CABF is opgericht om de armoede op het platteland te bestrijden en verenigt enkele duizenden kleine boeren in de armste delen van het land en biedt haar leden technische ondersteuning, opleiding en voorfinanciering.

Daarnaast ondersteunt Oikocredit duizenden Ivoriaanse, Ghanese en Nigeriaanse cacaoproducenten via haar gezamenlijke driejarige investering met het impact investing-platform Symbiotics in de handelsonderneming Agri Commodities & Finance van de Export Trading Group (ETG).

ETG verbindt kleine boeren met internationale markten. Eén van haar projecten in Ivoorkust is het Cocoa Fruit Lab, de eerste microfabriek in Ivoorkust die volledig in handen is van vrouwen en die duurzame cacao, speciale chocolade en cacaosap produceert. Het Cocoa Fruit Lab ondersteunt vrouwelijk ondernemerschap door het bevorderen van de betrokkenheid van vrouwen in de toeleveringsketen als cacaoproducenten en chocolademakers. En het creëert kansen voor vrouwelijke cacaoboeren om de kwaliteit van hun producten te verbeteren en toegang te krijgen tot beter betaalde gespecialiseerde markten.

Oikocredit Nederland: Partner ETG with the cooperative COVIMA in Bouaflé

« Terug naar het nieuwsoverzicht