Nieuws

Hoe duurzaam beleggen mis, maar ook goed kan gaan

Hoe duurzaam beleggen mis, maar ook goed kan gaan

30 november 2022

Steeds meer beleggers zien de urgentie van de klimaat- en vluchtelingencrisis en willen met hun investeringen bijdragen aan een groenere en socialere wereld. Banken en beleggingsondernemingen springen hierop in door duurzame beleggingsproducten aan te bieden. Die vinden gretig aftrek. Op dit moment heeft meer dan de helft van de Nederlandse beleggers dit soort beleggingsproducten in het portfolio.

Duurzaam niet altijd duurzaam 

Uit onderzoek van Follow the Money en Investico naar in totaal 838 Europese duurzame beleggingsfondsen blijkt evenwel dat maar liefst 388 fondsen, 46% in totaal, het allesbehalve nauw nemen met het duurzame karakter. Onder de noemer duurzaam beleggen investeren ze € 8,5 miljard in bedrijven uit de fossiele industrie of de luchtvaart. Dat is toch niet waar je vanuit gaat als belegger die iets goed wil doen voor de wereld?

Te vrijblijvende definitie

Blijft de vraag hoe het mogelijk is dat als je je geld belegt in een duurzaam fonds, dat het geld niet per se belegd wordt in duurzame projecten? Het blijkt dat niet hard is gedefinieerd waar een duurzame belegging precies aan moet voldoen. En helaas nodigt dat enkele partijen uit om daarvan te ‘profiteren’. Door een duurzame boodschap te verpakken in een vervuilend beleggingsfonds. Wel een zure constatering voor die beleggers die er naar aanleiding van dit onderzoek achter komen dat ze tegen hun goede bedoelingen in helaas niet goed bezig zijn geweest.

Aanpak Oikocredit

Reden te meer voor Oikocredit om heel transparant te zijn over onze beleggingen en de partners waar wij mee samenwerken. En er streng op toe te zien dat onze financiële partners die in de 55 landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië verantwoordelijk zijn voor het toekennen van microfinanciering en financiering van duurzame projecten, wel handelen conform onze doelstellingen en waarden en normen.

Impact beleggen

Wij nemen iedere partner uitgebreid onder de loep, niet alleen als we een overeenkomst aangaan, maar gedurende de hele periode van samenwerken. Vooraf beoordelen we iedere investering kritisch en we volgen de resultaten nauwgezet. Zo durven we met een gerust hard te zeggen dat onze investeringen wel terechtkomen bij mensen die het ’t hardst nodig hebben en bij duurzame projecten waar de wereld echt beter van wordt. Bij ons belegt u met impact.

Voor meer informatie over duurzaam impact beleggen >


« Terug naar het nieuwsoverzicht